Vreau să fac pace cu mine. Mi-am făcut prea mult rău și m-am lăsat influențată de ceea ce este în jur, încât m-am transformat în cel mai mare inamic al meu. Este timpul să fac pace cu mine însămi și să nu mă mai pedepsesc singură. Indiferent ce se întâmplă, trebuie să învăț să fiu fericită și să am mai multă încredere în mine.
Zilnic vedem foarte multe mesaje, postere și reclame, care ne spun să fim și cum să fim mai slabe, cum să ne ascundem ridurile, să avem părul lung și drept. Ce se întâmplă dacă avem câteva kilograme în plus, riduri și păr subțire? Ne simțim rău din cauza asta?
În timp ce aceasta este realitatea pusă în fața noastră, depinde de noi să decidem dacă ne doare sau nu. Ar trebui să ne uităm la alte popoare pentru a vedea ce înseamnă de fapt frumusețea. De ce să continuăm cu încăpățânare să dăm putere unui lucru care va fi șters de timp?
Golul perfecțiunii
Putem considera căutarea perfecțiunii pe care societatea ne-o impune la îndemâna noastră, dar în realitate este ca o gaură care devine tot mai adâncă. Nu există niciun scop și nicio cale de ieșire, deoarece suntem bombardați cu mesaje din toate părțile despre greutate, statură, frumusețe, căruia îi dăm prea multă credibilitate. Ne situăm întotdeauna între frumos și urât, bine și rău.
Se pare că nu există un teren intermediar, este tot sau nimic. Poate că ne-am putea trezi fericite dimineața. Fericite cu persoana pe care o vedem în oglindă. Dar ceea ce vedem când părăsim casa, criticile, respingerile ne provoacă tristețe și frustrare. Atunci tindem să căutăm aprobarea tuturor celorlalți, să ne încadrăm în așa fel încât restul societății să ne accepte. Cu toate acestea, chiar dacă ceea ce este unic și diferit poate avea vizibilitate, este important să învățăm să nu ne comparăm cu ceilalți.
Nu putem pretinde că avem picioare subțiri dacă, în realitate, picioarele noastre sunt mult mai mari. Acceptarea sau respingerea adevărului poate crea un ciclu de suferință care nu va avea un rezultat bun. Nu te preface că ești ceea ce nu ești. Nu percepe standardele societății despre ceea ce este frumos ca adevărat. În realitate, aceste standarde s-au schimbat semnificativ în timp. Pur și simplu trebuie să ne uităm la trecut și la felul în care oamenii erau în acea epocă, care a fost ideea lor despre frumusețe, pentru a vedea că acest lucru este adevărat.
Este posibilă pacea?
Nu este imposibil să faci pace cu tine. Nu te învinovăți. Începe să te vezi ca pe o persoană diferită, unică și plină de calități. Unicitatea atrage oamenii potriviți pentru tine. Comparația cu cei din jur este brutală față de stima noastră de sine, care va crede că nu suntem egali, valoroși, puternici…
De cele mai multe ori, noi alegem să fim nefericite. De fapt, noi (oamenii) merităm să ne bucurăm de viață fără să ne lăsăm răniți de aceste întrebări, pur și simplu estetice.
A face pace cu noi înșine nu are legătură doar cu superficialul, ci și cu toate convingerile care ne înconjoară și multe dintre ele au intrat profund în mintea noastră. De exemplu, tendința de a spune ”nu” doar pentru că vrem să fim drăguți cu toată lumea! Falsitatea ne aruncă în relații nepotrivite. Ea ne face să trecem prin situații în care nu ne simțim confortabil.
Dar societatea ne-a învățat asta și ne-a oferit o cantitate mare de credibilitate. Ar trebui să învățăm să punem întrebări despre tot și să deschidem ochii la adevărata realitate. Și nu la cea pe care alții vor să o idealizeze și s-o expună.
Și da, este posibil să facem pace cu noi înșine. Renunțăm la tot ce credem că este adevărat și ne care ne face viața atât de dificilă. Este timpul să ne eliberăm de această greutate, să nu mai dăm vina pe noi înșine, să nu mai dorim să fim altcineva. Acum este momentul să ne preocupăm de noi și să începem să strălucim.