“Desfrâu” culinar: Mâncare chinezească cu soia și ciuperci

Mi-am propus să mănânc cât mai multă soia. Toată săptămâna următoare îndeosebi. Nu am suportat-o niciodată. În copilărie eram sătulă până peste cap de ea, pentru că tot aduceau ai mei de prin străinătate. Dar pentru că nu știu ce să mai mănânc în Săptămâna Patimilor, am zis să fie un meniu diversificat, pentru că doar cu salate și cartofi sigur n-am să rezist. Rețeta de mai jos am făcut-o aseară. Bineînțeles, carnea este și va rămâne întotdeauna pe primul loc. Dar o dată, de două ori pe an n-am să mor :).

Înainte de a vă spune rețeta, vă zic așa: vreau drepturi de autor, în caz că o pregătiți și voi 😅. Păi, serios, nu e luată de nicăieri, nu m-am inspirat de la nimeni, am adăugat fix ce am considerat eu (sigur, potrivit papilelor mele gustative). Ok, glumesc. Știți, probabil, că nu poți avea drepturi de autor pe rețete. Și nici brevet de invenție (patent) 🙂.

Ingrediente

3 bucăți de soia (felii)
2 ciuperci mari
1/2 morcov
1/2 ardei gras alb și roșu
sos de soia
sos de ardei iute dulce
o roșie
ceapă verde, usturoi, ghimbir
piper, cimbru, vegeta
tăiței chinezești

Mod de preparare

Am fiert soia cu puțină vegeta cam 20 de minute, apoi am scurs-o și uscat-o puțin în prosop de hârtie, după care am prăjit la foc mic în ulei de măsline. Pentru că am optat pentru puține ingrediente (mai exact pentru două porții), am renunțat la wok și am folosit o tigaie mai mare. Am dat deoparte și am pus ciupercile, după care le-am scos și pe ele și le-am pus alături de soia.

Am mai pus un strop de ulei de măsline, pentru că știți că ciupercile “înghit” mult ulei, și am călit ceapa verde. Am scos și ceapa și am călit apoi usturoiul cu ghimbir. După care am adăugat toate celelalte ingrediente puse deoparte (soia, ciupercile și ceapa), am pus roșia (luată din borcan, decojită, deși, în alte dăți, prefer să fie proaspătă), sosul de ardei dulce și am stropit cu puțin sos de soia. Am aruncat nițel piper și cimbru, am mai lăsat pe foc până s-au omogenizat toate, iar tot sosul l-am amestecat cu tăițeii deja fierți.

Nu mă laud. Încercați și voi și spuneți-mi ce v-a ieșit. Zic doar atât: este nemaipomenit de bună. Și, efectiv, îți inundă nările 😜.

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

Club de Lectură: Alchimistul (București)

Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…

3 zile ago

Alchimistul de Paulo Coelho: Club de lectură în Brașov

Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…

4 zile ago

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

o săptămână ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

o săptămână ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

o săptămână ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

o săptămână ago