Nu-mi plăceau supele-cremă. Da’ deloc! Iar acum sunt înnebunită, mai ales că am învăţat să le şi prepar. Bucătăria franceză este la fel de diversă ca şi cea chinezească. Evident că eu nu aleg niciodată reţete sofisticate, care să mă ţină ore întregi în bucătărie, ci pe acelea simple şi savuroase.
Şi pentru că vorbeam de supă-cremă, vă ofer reţeta pentru supa de bază a francezilor, Potage Parmentier, adică supă-cremă de praz şi cartofi. Nu ştiu dacă este cea originală, eu am ales dintre reţetele de pe net pe cea mai potrivită pentru mine.
500 g cartofi (de preferat, albi)
3-4 fire praz
100 g unt
pătrunjel, cimbru, o frunză de dafin
2 litri de apă (sau supă de pui)
4-6 linguri de smântână
sare, piper
crutoane și hasmațuchi
Prazul se curăţă şi se toacă mărunt, apoi se căleşte în unt. Peste praz se adaugă cartofii tocaţi cubuleţe, se stinge cu apa/supa, adăugându-se pătrunjelul, cimbrul, foaia de dafin, sarea şi piperul. Oala se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic, pentru 30-40 min. Se strecoară supa şi se elimină bouquet-ul, se pasează cartofii și prazul, după care se pun din nou în supă, împreună cu smântâna. Se încălzeşte totul la foc mic, până începe să fiarbă cu clocote mici, amestecând tot timpul. Eventual, se poate trece trece totul la final prin sita fină. Se pune în farfurii, se adaugă puţin pătrunjel şi hasmaţuchi (dacă găsiţi; eu n-am dat de planta asta, deci am sărit peste) şi se serveşte, ca orice supă-cremă, cu crutoane.
Voi ce supe creme preparaţi?
Sursa foto: recipe.latimes.com
Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…