AcasăReteteDin bucătăria franceză: Potage Parmentier

Din bucătăria franceză: Potage Parmentier

Published on

spot_img

Nu-mi plăceau supele-cremă. Da’ deloc! Iar acum sunt înnebunită, mai ales că am învăţat să le şi prepar. Bucătăria franceză este la fel de diversă ca şi cea chinezească. Evident că eu nu aleg niciodată reţete sofisticate, care să mă ţină ore întregi în bucătărie, ci pe acelea simple şi savuroase.

Şi pentru că vorbeam de supă-cremă, vă ofer reţeta pentru supa de bază a francezilor, Potage Parmentier, adică supă-cremă de praz şi cartofi. Nu ştiu dacă este cea originală, eu am ales dintre reţetele de pe net pe cea mai potrivită pentru mine.

500 g cartofi (de preferat, albi)

3-4 fire praz

100 g unt

pătrunjel, cimbru, o frunză de dafin

2 litri de apă (sau supă de pui)

4-6 linguri de smântână

sare, piper

crutoane și hasmațuchi

Prazul se curăţă şi se toacă mărunt, apoi se căleşte în unt. Peste praz se adaugă cartofii tocaţi cubuleţe, se stinge cu apa/supa, adăugându-se pătrunjelul, cimbrul, foaia de dafin, sarea şi piperul. Oala se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic, pentru 30-40 min. Se strecoară supa şi se elimină bouquet-ul, se pasează cartofii și prazul, după care se pun din nou în supă, împreună cu smântâna. Se încălzeşte totul la foc mic, până începe să fiarbă cu clocote mici, amestecând tot timpul. Eventual, se poate trece trece totul la final prin sita fină. Se pune în farfurii, se adaugă puţin pătrunjel şi hasmaţuchi (dacă găsiţi; eu n-am dat de planta asta, deci am sărit peste) şi se serveşte, ca orice supă-cremă, cu crutoane.

Voi ce supe creme preparaţi?

Sursa foto: recipe.latimes.com

Ultimele Articole

Ce ochelari mi-am luat cu 3000 RON de la Lensa

Ce ochelari mi-am luat cu 3000 RON de la Lensa, dar și câte perechi,...

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

More like this

Desertul preferat al lui Ludovic al XIV-lea: Portocale învelite în caramel

Curtea Regală a Franței a fost întotdeauna cunoscută în toată Europa pentru excese, îndeosebi...

“Desfrâu” culinar: Mâncare chinezească cu soia și ciuperci

Mi-am propus să mănânc cât mai multă soia. Toată săptămâna următoare îndeosebi. Nu am...

Ce mâncăm duminica? Cea mai bună rețetă cu spanac

Pe cât este de sănătos, pe atât de mult îmi displace spanacul. Cel puțin...
error: Content is protected !!