V-am mai povestit despre cărțile pentru copii de la Lizuka. Și pentru că nu o dată am auzit de la părinți că citeau copiilor cărțile acestea încă dinainte ca ele să fie traduse în română și să apară pe piața de carte din România, am considerat necesar a le aduce în atenția voastră. Cu atât mai mult cu cât eu însămi le-am citit și îmi plac mult calitatea coperților, a scrisului și, mai ales, a imaginilor.
Având curiozitatea cum au ajuns acestea la noi în țară, am avut u n scurt interviu cu Bianca Sava, care se ocupă de Asociația Atelierul de Zâmbete.
Roxana Brănișteanu: Povestește-ne, te rog, cum ai reușit sa aduci drepturile de autor în România pentru aceste cărți. Ai luat legătura cu scriitoarea Kate Hosford sau cum a avut loc această întâmplare frumoasă? Pentru că sunt părinți care mi-au spus că știau de cărțile autoarei înainte să scriu și eu despre ele, citindu-le copiilor în limba engleză, chiar cu mult înainte ca acestea să fie traduse și în țara noastră.
Bianca Sava: Am descoperit întâmplător cartea “Eu si infinitul”, care mi-a placut atât de mult, încât am vrut să văd mai multe cărți de-ale lui Kate Hosford. Și m-am îndrăgostit de ele, atât de povești, cât și de ilustrații, încât le-am propus celor de la Lizuka Educativ să le aducă. Cu Lizuka Educativ ne-am cunoscut când ne-au sponsorizat cu cărți pentru copiii din centrele de plasament. Asociația Atelierul de Zambete derulează mai multe proiecte cu copiii din centrele de plasament din sectorul 1 și, printre altele, încurajăm și cititul.
Roxana B: Știu că o parte din vânzări, un procent de 10% mai exact – și te rog sa mă corectezi dacă greșesc aici – ajunge la copii. Despre ce copii este mai exact vorba și cum ajung acești bani în educarea și dezvoltarea lor?
Bianca S: Da, 10% din vânzări ajung în proiectul “8 Pași spre Copilul Tău”. În cadrul acestui proiect derulăm programul de educație parentală Cercul Siguranței cu educatori din centrele de plasament, asistenți maternali, mame din centrele maternale. Prin acest program îi spijinim pe aceștia să înțeleagă mai bine nevoile emoționale ale copiilor și să îmbunătățească relația cu aceștia.
Mai multe detalii despre program, găsiți AICI.
Roxana B:Haide să vorbim putin și despre cărți în sine. Eu am citit deja două dintre cărțile scrise de Kate Hosford și pot spune că am intrat direct în mintea copiilor, m-am dus acolo, în poveste. Cum ziceam și în recenziile pe care le-am scris, cărțile fascinează mai ales prin ilustrații. Crezi că este mai greu pentru un copil sa înțeleagă poveștile spuse în versuri? Ii ajută în dezvoltarea lor? Și de ce recomanzi tu aceste cărți, tu lucrând foare mult cu cei mici și recomandând titluri de cărți pentru aceștia.
Bianca S: Cum spuneam mai devreme, și eu sunt fascinată de ilustrațiile cărților. Poezia este amuzantă pentru copii, ajută la dezvoltarea limbajului, la a se juca cu cuvintele, la dezvoltarea creativității, a abilităților de scriere și exprimare, precum și de dezvoltare naturală a ritmurilor. De exemplu, fetiței mele, în vârstă de doi ani și patru luni, ii plac mult poeziile.
Eu fac terapie cu copiii și folosesc poveștile cu scop terapeutic.
Roxana B:Înainte de a încheia, dorești sa le spui celor care ne citesc ceva în plus despre seria de cărți scrise de Hosford? Ceva ce poate nu am întrebat eu astfel încât să-i facă pe ceilalți curioși.
Bianca S: Toate cărțile din această serie pot fi folosite pentru a-i ajuta pe copii să-și exploreze propriile nevoi, să se cunoască mai bine și să îndrăznească să fie ei, autentici.
M-a impresionat mult cartea ”Eu și infinitul”. Este povestea unei fetițe care își pune întrebări despre un concept atât de important și îl chestionează nu doar din punct de vedere matematic, cât și filozofic, pentru ca în final să ajungă la cea mai mare novoie a ei și a tuturor copiiilor: iubirea infinită.
Roxana B:Și o ultimă întrebare: cum vezi tu cititul în țara noastră în ceea ce-i privește pe copii? Cu tristețe spun asta, dar încă există părinți în România care nu au citit nici măcar o carte în viața lor, prin urmare nici copiilor nu le insuflă acest drag de carte și de citit.
Bianca S:Din păcate, nu pot spune mare lucru despre acest aspect. Știu că piața de carte la noi merge foarte prost și acesta este desigur un indicator important și desurajator.
Noi încurajăm această activitate cu copiii din centrele de plasament cu care colaborăm prin voluntarii noștri. Și da, cred că părinții și cei care se ocupă de creșterea copiilor au un rol semnificativ în dezvoltarea plăcerii de a citi.
Cărțile pentru copii publicate la editura Lizuka Educativ le găsiți aici:
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…
Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…