Cultura generala

Lecția de gramatică: Care sunt cuvintele ce nu se despart?

În articolul anterior, povesteam despre cum să „fentăm”, din când în când, limba română (păstrez verbul acesta, „a fenta”, că mi-e simpatic 🙂). Ei bine, a păcăli sau a adapta e una, și a face greșeli de gramatică și de vorbire e alta.

 

Când am scris în titlu despre cuvintele care nu se despart, m-am referit la cele articulate. Nu știu de ce românul nostru crede că, dacă adaugi acel „ul” cu cratimă pentru cuvintele din limba engleză, se procedează astfel și în română. Chiar și în engleză, doar anumite cuvinte cer folosirea cratimei (vedeți articolul „weekendul” – deși aici contrazic cumva regula, pentru că mi se pare normal ca oricărui cuvânt pe care îl iei din alta limbă să-i adaugi articolul folosind cratima; dar asta e altă poveste, ar însemna să vin cu argumente solide pentru a-i contrazice pe marii lingviști).

Niciodată, dar niciodată, nu ai ce să cauți să scrii „psiholog-ul” sau „zoolog-ul” (Nici nu vreau să știu logica pentru care cineva ar scrie astfel). E ca și cum ai scrie „retardat-ul” sau „idiot-ul”. Sau „sex-ul”, care nu-i la fel cu „ex-ul”, deoarece „ex” nu este un cuvânt românesc.

Asta e, v-am zis că limba română e cea mai „ciufută” dintre toate limbile din lume? Mă rog, nu știu cum sunt japoneza sau chineza, posibil să mă înșel :). Dar româna este, uneori, antipatică. Mie mi-ar plăcea să am non-stop un profesor prin preajmă pe care să-l bombardez cu întrebări acolo unde nu înțeleg și ni găsesc o explicație logică. Cum nu am, însă, unul, mă văd nevoită să mă descurc singură. Mint, mă scuzați. Cu ajutorul vostru, cei care sunteți drăguți și atenți astfel încât îmi faceți micile observații în privat 🙂 (sau nu tocmai în privat 😅).

Roxana B

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

BOOK CLUB: Marea liniștii, de Emily St. John Mandel

Clubul de lectură al lunii aprilie aduce un scriitor contemporan străin, de această dată prin…

o zi ago

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

5 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

o săptămână ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

3 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

3 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago