Cultura generala

Lecția de română: ”automat” sau ”tonomat”?

…Ehee, trecut-a ceva vreme de când n-am mai scris un articol din categoria ”Lecția de română/gramatică”. Iar acesta a luat naștere, la fel ca celelalte de altfel, datorită (sau din cauza, depinde de cum vreți s-o priviți :D) unei greșeli frecvente. Nu vorbim azi despre cât de nesănătoasă este cafeaua aceea la pahar. Ne rezumăm doar la cât de ilogic este folosit de majoritatea cuvântul ”tonomat”.

MII DE REDUCERI PE ELEFANT

Conform DEX, tonomat, împrumutat din limba germană, are un singur sens: aparat cu discuri muzicale care se schimbă automat prin introducerea unei fise, folosit mai ales la baruri și restaurante.

De asemenea, tot potrivit DEX, avem și cuvântul automat(despre aparate, mașini etc.) – care este acționat printr-un dispozitiv mecanic.

Prin urmare, a cumpăra cafea de la tonomat este imposibil. Ar fi ca și cum aș lua miere de la vacă în loc de lapte. Mă rog, nu știu dacă e cel mai bun exemplu, dar nu mi-a venit altceva în minte acum :))).

Așa cum avem aparatul automat pentru sucuri fresh de portocale, de snacksuri, gumă de mestecat, sandwichuri sau orice altă gustare ori băutură, la fel avem automatul de cafea, cel pe care îl vedem în mai toate stațiile de metrou/autobuz sau la colț de stradă. O afacere profitabilă, de altfel.

CELE MAI BUNE OFERTE AZI LA LIBRIS

PS: În ceea ce privește termenul vendomat, acesta nu există în limba română (în DEX nici atât). El este o adaptare ”după ureche”, dacă-i putem spune așa, care vine de la englezescul vending machine. Și, cum nouă românilor ne plac la nebunie englezismele, n-a fost greu să preluăm un termen și să-l folosim în vorbirea de zi cu zi. Vezi AICI – despre englezisme.

În altă ordine de idei, sănătoasă, da’ nu prea, eu beau, din când în când, o cafea de la automat. Dac-aș avea un tonomat prin apropiere, aș alege și o muzică în timp ce m-aș uita cum curge espresso-ul în paharul cartonat :D.

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

2 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

3 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

6 zile ago

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…

o săptămână ago

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

o săptămână ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

o săptămână ago