AcasăArhivaLecția de română: ”automat” sau ”tonomat”?

Lecția de română: ”automat” sau ”tonomat”?

Published on

spot_img

…Ehee, trecut-a ceva vreme de când n-am mai scris un articol din categoria ”Lecția de română/gramatică”. Iar acesta a luat naștere, la fel ca celelalte de altfel, datorită (sau din cauza, depinde de cum vreți s-o priviți :D) unei greșeli frecvente. Nu vorbim azi despre cât de nesănătoasă este cafeaua aceea la pahar. Ne rezumăm doar la cât de ilogic este folosit de majoritatea cuvântul ”tonomat”.

MII DE REDUCERI PE ELEFANT

Conform DEX, tonomat, împrumutat din limba germană, are un singur sens: aparat cu discuri muzicale care se schimbă automat prin introducerea unei fise, folosit mai ales la baruri și restaurante.

De asemenea, tot potrivit DEX, avem și cuvântul automat(despre aparate, mașini etc.) – care este acționat printr-un dispozitiv mecanic.

Prin urmare, a cumpăra cafea de la tonomat este imposibil. Ar fi ca și cum aș lua miere de la vacă în loc de lapte. Mă rog, nu știu dacă e cel mai bun exemplu, dar nu mi-a venit altceva în minte acum :))).

Așa cum avem aparatul automat pentru sucuri fresh de portocale, de snacksuri, gumă de mestecat, sandwichuri sau orice altă gustare ori băutură, la fel avem automatul de cafea, cel pe care îl vedem în mai toate stațiile de metrou/autobuz sau la colț de stradă. O afacere profitabilă, de altfel.

CELE MAI BUNE OFERTE AZI LA LIBRIS

PS: În ceea ce privește termenul vendomat, acesta nu există în limba română (în DEX nici atât). El este o adaptare ”după ureche”, dacă-i putem spune așa, care vine de la englezescul vending machine. Și, cum nouă românilor ne plac la nebunie englezismele, n-a fost greu să preluăm un termen și să-l folosim în vorbirea de zi cu zi. Vezi AICI – despre englezisme.

În altă ordine de idei, sănătoasă, da’ nu prea, eu beau, din când în când, o cafea de la automat. Dac-aș avea un tonomat prin apropiere, aș alege și o muzică în timp ce m-aș uita cum curge espresso-ul în paharul cartonat :D.

Ultimele Articole

RECENZIE O fată pe nume Willow

O fată pe nume Willow este o poveste deosebită și, cel mai important, poate...

Lista mea de cărți de 4500 de euro

Lista mea de cărți de 4500 de euro! Am făcut un video pe YouTube...

Book Club by iCarte, iParte

Am ajuns la Ediția cu nr. XXV la Book Club by iCarte, iParte, de...

BOOKS and WINE by iCarte, iParte

Books and Wine este un concept unic în România, care, la fel ca toate...

More like this

Lista mea de cărți de 4500 de euro

Lista mea de cărți de 4500 de euro! Am făcut un video pe YouTube...

Tabara iCarte, iParte ZIUA 3 – Satul Cobor

Iată-ne ajunși în ultima zi din Tabăra iCarte, cea în care ne-am împărțit între...

Tabara iCarte, iParte: ZIUA 2 – La pas prin Ferma Cobor

A doua zi din Tabăra iCarte, iParte a fost la pas prin Ferma Cobor....
error: Content is protected !!