AcasăArhivaLecția de română: ”automat” sau ”tonomat”?

Lecția de română: ”automat” sau ”tonomat”?

Published on

spot_img

…Ehee, trecut-a ceva vreme de când n-am mai scris un articol din categoria ”Lecția de română/gramatică”. Iar acesta a luat naștere, la fel ca celelalte de altfel, datorită (sau din cauza, depinde de cum vreți s-o priviți :D) unei greșeli frecvente. Nu vorbim azi despre cât de nesănătoasă este cafeaua aceea la pahar. Ne rezumăm doar la cât de ilogic este folosit de majoritatea cuvântul ”tonomat”.

MII DE REDUCERI PE ELEFANT

Conform DEX, tonomat, împrumutat din limba germană, are un singur sens: aparat cu discuri muzicale care se schimbă automat prin introducerea unei fise, folosit mai ales la baruri și restaurante.

De asemenea, tot potrivit DEX, avem și cuvântul automat(despre aparate, mașini etc.) – care este acționat printr-un dispozitiv mecanic.

Prin urmare, a cumpăra cafea de la tonomat este imposibil. Ar fi ca și cum aș lua miere de la vacă în loc de lapte. Mă rog, nu știu dacă e cel mai bun exemplu, dar nu mi-a venit altceva în minte acum :))).

Așa cum avem aparatul automat pentru sucuri fresh de portocale, de snacksuri, gumă de mestecat, sandwichuri sau orice altă gustare ori băutură, la fel avem automatul de cafea, cel pe care îl vedem în mai toate stațiile de metrou/autobuz sau la colț de stradă. O afacere profitabilă, de altfel.

CELE MAI BUNE OFERTE AZI LA LIBRIS

PS: În ceea ce privește termenul vendomat, acesta nu există în limba română (în DEX nici atât). El este o adaptare ”după ureche”, dacă-i putem spune așa, care vine de la englezescul vending machine. Și, cum nouă românilor ne plac la nebunie englezismele, n-a fost greu să preluăm un termen și să-l folosim în vorbirea de zi cu zi. Vezi AICI – despre englezisme.

În altă ordine de idei, sănătoasă, da’ nu prea, eu beau, din când în când, o cafea de la automat. Dac-aș avea un tonomat prin apropiere, aș alege și o muzică în timp ce m-aș uita cum curge espresso-ul în paharul cartonat :D.

Ultimele Articole

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

More like this

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

Lista mea de cărți de 4500 de euro

Lista mea de cărți de 4500 de euro! Am făcut un video pe YouTube...

Tabara iCarte, iParte ZIUA 3 – Satul Cobor

Iată-ne ajunși în ultima zi din Tabăra iCarte, cea în care ne-am împărțit între...
error: Content is protected !!