Am scris AICI un articol despre proveniența clitorisului (hei, este doar un articol; Honi soit qui mal y pense! 😁) și, documentându-mă nițel, am dat peste niște articole de unde am luat capturile de mai sus. 75% din femei și 75% dintre clitoris. Asta e de gândit profund :). De atunci mă țin să scriu într-o lecție despre confuzia dintre din / dintre.

 Buton bun Roxana Branisteanu YouTube

Jumătate din amicii mei mă consideră scorpie. Și uneori mă întreb: care jumătate? Aia de la cap în jos sau cea care începe de jos și se duce înspre cap? 🙃

Corect este: Jumătate dintre amicii mei. Sigur, puteți spune că merg cam departe și n-ar trebui așa disecată problema. Majoritatea lingviștilor consideră chiar că “din” poate fi oricând înlocuit cu “dintre”. E chestie de nuanță, la urma urmei. Nu am omorât acea jumătate de amici că am folosit “din” în loc de “dintre”. Și, desigur, nu-i nici motiv de corigență. Mult mai grav este să scrii chiar verbul acesta, “a scrie”, la persoana a doua a conjunctivului prezent cu un singur “i” sau să spui “vroiam” în loc de “voiam” ori să pui cratima la “a-ș vrea să te văd”. Dureros de rău mă dor ochii să văd așa crimă.

Haideți să vă spun care e regula și cum reușesc să o folosesc corect. Sper să vă ajute și pe voi. Nu uitați: deși articolul se numește “Lecția”, aici nu se dă nimeni mai isteț. Învățăm împreună (știu, sunt o blândă 😁).

* din se folosește când este urmat de un substantiv la singular
* dintre se folosește când este urmat de un substantiv la plural.

Iar ca o altă definiție, ”din” se folosește pentru a desemna o parte dintr-un întreg, iar “dintre” se utilizează pentru a separa mai multe elemente dintr-o mulțime de elemente. Face sens, nu? 🙂

Exemple pentru “din”:

Am scris un sfert din tema pe care mi-a dat-o profesoara.

Am făcut accident, iar acum 50% din autoturism este distrus.

Acesta este cel mai mare hoț din Parlament.

Exemple pentru “dintre”:

Jumătate dintre prietenii mei preferă marea, iar cealaltă jumătate muntele.

Acesta este cel mai mare hoț dintre parlamentari.

50% dintre femei caută fericirea și nu o găsește. Cealaltă jumătate o găsește, dar nu e mulțumită :).

Cred că “simțiți” și voi cum sună “50% din femei” și “50% dintre femei”, așa-i? 😉

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ