Acasă Descopera Cultura generala Lecția de gramatică: “din” sau “dintre”?

Lecția de gramatică: “din” sau “dintre”?

1
Lecția de gramatică: “din” sau “dintre”?

Am scris AICI un articol despre proveniența clitorisului (hei, este doar un articol; Honi soit qui mal y pense! 😁) și, documentându-mă nițel, am dat peste niște articole de unde am luat capturile de mai sus. 75% din femei și 75% dintre clitoris. Asta e de gândit profund :). De atunci mă țin să scriu într-o lecție despre confuzia dintre din / dintre.

 Buton bun Roxana Branisteanu YouTube

Jumătate din amicii mei mă consideră scorpie. Și uneori mă întreb: care jumătate? Aia de la cap în jos sau cea care începe de jos și se duce înspre cap? 🙃

Corect este: Jumătate dintre amicii mei. Sigur, puteți spune că merg cam departe și n-ar trebui așa disecată problema. Majoritatea lingviștilor consideră chiar că “din” poate fi oricând înlocuit cu “dintre”. E chestie de nuanță, la urma urmei. Nu am omorât acea jumătate de amici că am folosit “din” în loc de “dintre”. Și, desigur, nu-i nici motiv de corigență. Mult mai grav este să scrii chiar verbul acesta, “a scrie”, la persoana a doua a conjunctivului prezent cu un singur “i” sau să spui “vroiam” în loc de “voiam” ori să pui cratima la “a-ș vrea să te văd”. Dureros de rău mă dor ochii să văd așa crimă.

Haideți să vă spun care e regula și cum reușesc să o folosesc corect. Sper să vă ajute și pe voi. Nu uitați: deși articolul se numește “Lecția”, aici nu se dă nimeni mai isteț. Învățăm împreună (știu, sunt o blândă 😁).

* din se folosește când este urmat de un substantiv la singular
* dintre se folosește când este urmat de un substantiv la plural.

Iar ca o altă definiție, ”din” se folosește pentru a desemna o parte dintr-un întreg, iar “dintre” se utilizează pentru a separa mai multe elemente dintr-o mulțime de elemente. Are sens, nu? 🙂

Exemple pentru “din”:

Am scris un sfert din tema pe care mi-a dat-o profesoara.

Am făcut accident, iar acum 50% din autoturism este distrus.

Acesta este cel mai mare hoț din Parlament.

Exemple pentru “dintre”:

Jumătate dintre prietenii mei preferă marea, iar cealaltă jumătate muntele.

Acesta este cel mai mare hoț dintre parlamentari.

50% dintre femei caută fericirea și nu o găsește. Cealaltă jumătate o găsește, dar nu e mulțumită :).

Cred că “simțiți” și voi cum sună “50% din femei” și “50% dintre femei”, așa-i? 😉

Articolul precedent Da’ unde alergi, mă, fată?
Articolul următor Pe meleaguri românești: Gura Portiței
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!