Recenzii carti

Recenzie „So good they can’t ignore you” de Cal Newport

Una dintre nenumăratele cărți motivaționale de pe piață, ”So good they can’t ignore you” urmează un trend recent apărut, acela de a demasca toate preconcepțiile motivaționale care au tronat de-a lungul anilor în cărțile de pe rafuturile librăriilor; acelea care plasează omul în centrul universului – noi suntem cei mai buni, putem face orice ne propune, totul începe de la a ne face patul (cum spunea Jordan Peterson). Ca idee de bază, cartea analizează adevărata natură a pasiunii, de la bine-cunoscuta zicală „Follow your passion”.

Titlu: So good they can’t ignore you
Autor: Cal Newport
Gen: Dezvoltare personală

Coperta carte So good they can’t ignore you, scrisă de Cal Newport

Recenzie „So good they can’t ignore you” de Cal Newport

Autorul prezintă patru reguli ale pasiunii, dezvăluindu-le prin poveștile oamenilor care au avut succes de-a lungul deceniilor, oameni care ne-au inspirat să ne urmăm cu îndârjire pasiunile, și să le tranformăm în afaceri pe viață, în scopul primordial, țelul propus după care ne urmăm viața.

În căutarea adevăratului sens al pasiunii, Newport pornește de la ipoteza pasiunii (urmează-ți pasiunea), în urma căreia ajunge la concluzii care o fac să pară periculoasă, chiar puerilă în unele cazuri, mai ales în situații concrete, ale unor persoane care au trecut prin această vâlvă a pasiunii, dându-și seama că pasiunea nu este cea care ne conduce spre fericire. În cazul lui Thomas (veți vedea la începutul cărții), dar și al lui Steve Jobs, a cărei carieră este analizată și întoarsă pe dos pe tot parcurslui cărții, pentru a ne arăta ce este cu adevărat important în final.

Cal Newport este autorul acestei cărți

Mesajul transmis de Cal Newport

De asemenea, sunt prezentate câteva idei legate de locul ideal de muncă, competiție, motivație și dorința de a avea un job văzut bine de ceilalți, care ne-a fost imprimată de-a lungul secolelor, ignorând munca și perseverența în detrimentul unui sentiment latent, pasiunea.

Cartea deține perspective interesante asupra acestui concept, atât de important pentru noi, perceput într-un mod diferit față de cum în considerăm noi astăzi.

Nu conține lecții de viață cu adevărat, însă oferă o altă definiție pasiunii, lucru pe care l-am luat poate prea în serios în viețile noastre, iar poate, uneori, am mizat prea mult pe un concept care de multe ori, nu este suficient pentru a trasa linia dintre fericire și muncă.

Cal Newport este autorul și altor cărți care se bazează pe idei similare, cum ar fi munca profundă, corect realizată, studiul eficient, și alte materiale motivaționale. Reprezintă o gură de aer proaspăt în lumea motivațiilor cu care am fost obișnuiți până acum.

Lavinia Bușe

În momentul în care mi s-a aprins luminiţa spre lectură, nu exista nimic altceva decât lumea în care m-am transpus. De aceea poate sunt cu capul în nori, sau undeva sub pământ, dar întotdeauna mă voi surprinde prinsă într-o lume pe care nu o am aici. Însă prefer pisicile.

Recent Posts

BOOK CLUB: Marea liniștii, de Emily St. John Mandel

Clubul de lectură al lunii aprilie aduce un scriitor contemporan străin, de această dată prin…

o zi ago

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

5 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

o săptămână ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

3 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

3 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago