Glutenul este proteina complexă care se găsește în cereale alimentare ca orz, secară și grâu. Și dacă te-ai întrebat vreodată de ce aluatul este atât de elastic, de ce pâine crește atât de mult și de ce prăjiturile și brioșele sunt atât de fragede, răspunsul este din cauza glutenului.
În timp ce majoritatea mâncăm aceste produse alimentare, un procent mare din populație este alergică la gluten (afecțiunea poartă numele de intoleranță la gluten) fără să știe. Crezi că și tu suferi de această boală a tractului digestiv? Iată care sunt simptomele ei!
Te confrunți constant cu probleme digestive
Intoleranța la gluten duce la reacții severe față de produsele pe bază de gluten, ceea ce determină ca sistemul imunitar să atace nu numai glutenul din alimentele mâncate, ci și să afecteze pereții stomacului și intestinele. Acest efect advers poate provoca balonare, gaze, constipație și diaree, care pot persista mai mult de două luni.
Pierdere sau creștere în greutate
Intoleranța la gluten provoacă leziuni grave la nivelul căptușelii intestinului, ceea ce duce la deficiențe grave de substanțe nutritive din cauza incapacității intestinului de a le absorbi din alimentele consumate.
Această malabsorbție cauzează pierderea rapidă în greutate, deoarece organismul folosește energia din toate resursele stocate. Pe de altă parte, imunitatea scăzută duce deseori la inflamarea corpului, care mimează creșterea în greutate. Așadar, dacă te confrunți cu modificări de greutate inexplicabile, poate fi un semn că suferi de intoleranță la gluten.
Modificări hormonale
Intoleranța la gluten provoacă, în mod indirect, modificări extreme ale dispoziției precum depresie, tulburare hiperactivă cu deficit de atenție și anxietate.
Migrene
Intoleranța la gluten cauzează migrene severe și dureri de cap, deoarece organismul nu este capabil să asimileze substanțele nutritive din alimente pentru a-i oferi creierului tot ce are nevoie pe tot parcursul zilei.
Erupții cutanate
Reacția imună la gluten nu se limitează doar la sistemul digestiv. Ea se extinde asupra întregului corp, inclusiv a pielii, sub forma depunerii de imunoglobuline IgA sub epidermă. Această imunodeficiență poate provoca diferite probleme de piele, cum sunt psoriazisul, eczemele, acneea și dermatita. Și din moment ce stomacul nu este capabil să absoarbă substanțele nutritive, care includ acizi grași și vitamina A, carența poate provoca starea numită Keratosis Pilaris (cunoscută ca piele de găină) pe brațe.
Tabăra de Lectură pentru Adulți, ajunsă la a IX-a ediție, s-a desfășurat în peisajul idilic…
Dacă îți place să faci cumpărături economisind cât mai mult, atunci trebuie să afli de…
În ultimii ani, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de stomatologie, respectiv ortodonție.…
Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…
Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…
Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…