Povestea lui Howard Inlet (Will Smith) din Collateral Beauty – A doua șansă poate fi povestea oricăruia dintre noi – cea a omului care nu poate trece peste o pierdere. Ceea ce este surprinzător la acest personaj este că depresia sa este atât de puternică încât nu se lasă ajutat și ajunge în punctul în care pierde, pe lângă copil și soție, și agenția pe care o înființase. Dincolo de depresie, Howard rămâne blocat în punctul în care își pierde copilul și nu înțelege de ce nu a putut să facă mai mult. Nu întelege că unele pierderi nu depind 100% de noi și uită să trăiască. Este omul care alege să se pedepsească prin izolare și uită să privească mai departe, rămâne blocat în durerea sa. Ca metodă de refulare a acestei dureri, de la moartea fiicei sale, Howard scrie zilnic scrisori celor trei elemente axiale ale vieții unui om și anume: IUBIREA, TIMPUL și MOARTEA.
Începutul filmului cu dominoul care este dărâmat este magistral, din punctul meu de vedere. De ce? Pentru că pentru a construi un domino, ai nevoie de timp, răbdare sau iubire pentru a ceea ce clădești și pentru a-l dărâma (moarte) sunt suficiente câteva secunde.
Pentru că agenția sa este în colaps și de aceasta depinde soarta angajaților și, implicit, a prietenilor săi: With (Edward Norton), Claire ( Kate Winslet) și Simon (Michael Peña), aceștia hotărăsc să angajeze trei actori care să interpreteze cele trei elemente cărora Howard le scria: Iubirea (Keira Knightley), Timpul (Jacob Latimore) și Moartea (Helen Mirren) ca să poată demonstra că acesta nu mai este în deplinătatea facultăților mintale. Scopul acestui joc este un mârșav, aparent, pentru că efectul jocul are rolul de a-i lua puterea decizională în ceea ce privește agenția. La prima vedere, am judeca prietenii lui Howard fără a ne pune nici măcar un minut în pielea acestora.
Pe tot parcursul filmului descoperim durerea lui Howard, dar și a celorlalte personaje. Claire este femeia zilelor noastre care, pentru cariera sa, renunță la viața personală. Ajunsă la o vârstă, nu este dispusă să sacrifice cei zece ani dedicați companiei și nici la visul de a avea un copil. With este bărbatul care nu se mai regăsește în relația sa și divortează, dar acest lucru are un preț greu de plătit pentru orice om – disprețul copilului său. Iar Simon, acesta suferă de o boală incurabilă; fiind cap de familie, prin acest joc încearcă să asigure viitorul familiei sale după ce va muri.
Toate aceste lucruri le descoperim la finalul filmului când cele trei elemente interpretate de cei trei actori angajați ajută fiecare personaj cu situația sa. Cel mai important este că Howard recunoaște că emoțional nu este bine și că știe de situația celor trei amici ai săi, deși totul se întâmplă în cadrul ședinței și cei trei își recunosc trădarea.
Bineînțeles că finalul nu este acesta, Howard merge în locul unde fosta sa soție are un grup de susținere a părinților care trec prin aceeași situație ca și ea. Aici caută ajutorul de care are nevoie. Descoperim că pe lângă iubire, de cele mai multe ori este nevoie să renunțăm la persoana iubită, să o lăsăm să își revină pentru a putea avea o conexiune sănătoasă la nivel mental și emoțional. În același timp, Timpul îi arată lui Claire că nu doar inseminarea artificială este calea pentru a avea un copil și că adopția poate fi o soluție dacă îți lărgești opțiunile. Iubirea este cea care îl luminează pe With pentru a comunica mai ușor cu fiica sa și că, deși nu mai este împreună cu mama sa, el o iubește. Iar Moartea îl învață pe Simon că cel mai bun mod de a-ți proteja familia este să o lași să îți vadă suferințele și să o lași să îți fie alături chiar și în cele mai dureroase momente.
Regizorul David Frankel ne prezintă la finalul cele trei elemente esențiale: Iubirea, Timpul și Moartea ca fiind de fapt forțe ale Universului care s-au întrupat pentru a ajuta fiecare dintre personaje.
Din punctul meu de vedere, este un film excepțional și nu cred că ar putea fi altfel când în distribuție există Will Smith – personaj principal, iar ca personaje secundare îi avem pe: Edward Norton, Kate Winslet, Helen Mirren, Keira Knightley, Naomie Harris, Michael Peña, Jacob Latimore.
„Care este „De ce-ul?” vostru?”
„Leapădă-te de năravuri și găsește-ți viața!”
Autor: Anonim 🙂