TOP

Alberobello și povestea căsuțelor trulli. Ce nu știați despre micul orășel

Abia ce m-am întors din Italia, mai exact din Regiunea Puglia. Îmi doream mult să văd Polignano a Mare și să revin pe străduțele pitorești din Alberobello. Sunt sigură că nu mai este nicio noutate pentru nimeni. Căsuțele cu acoperișurile țuguiate sunt recunoscute, chiar dacă nu au fost văzute pe viu, se știe că vorbim despre Alberobello. Este o mini vacanță pe care o recomand, aşa cum am mai făcut și în trecut, pentru că este altceva. Trebuie să mergi măcar o dată-n viaţă.

Și cum spuneam și într-un articol precedent, pe lângă Alberobello, mai poți vedea și alte minunății din zonă.

Povestea căsuțelor trulli cu acoperișurile țuguiate

Se pare că, în secolul al XVI-lea, contele Acquaviva d’Aragona, a construit aceste case pentru muncitorii care îi lucrau pământurile și îi tăiau pădurile din zonă. Deci erau niște locuințe provizorii, care puteau fi dărâmate oricând, chiar dacă erau construite din piatră.  Astfel că, până prin 1797, Alberobello nu era considerat oraș, ci mai degrabă o zonă de corturi unde se puteau odihni muncitorii. Abia în secolul al XX-lea ele au devenit o adevărată atracție turistică, Alberobello fiind astăzi unul dintre principalele puncte de atracție ale regiunii Puglia.

Alberobello

Alberobello este în patrimoniul UNESCO

Alberobello se află în regiunea Puglia, în sudul Italiei, la aproximativ o oră de mers cu trenul din Bari. Orășelul este cunoscut datorită caselor sale cu acoperișuri țuguiate, denumite trulli, construcții realizate încă din secolul al XVI-lea, cum spuneam și mai sus, și sunt făcute din piatră de calcar, cu ziduri foarte groase, care păstrează temperatura constantă în interior. Sunt vopsite în alb și, de regulă, acoperișurile conice sunt decorate cu desene care au semnificații religioase sau care țin de superstițiile locale. Locuitorii se bucură că micuţul orăşel din „tocul” cizmei se află în patrimoniul UNESCO.

Cum ajungem în Alberobello

Dacă v-ați luat cazare în Bari, aveţi trei variante de a ajunge în Alberobello, aflat la aproximativ 60 de kilometri distanță. Fie închiriaţi o maşină, fie mergeți cu trenul sau autobuzul. Noi am ales trenul și ne-a costat cinci euro o călătorie, cu biletul luat din gară. Destul de ieftin, am zice, doar că, deși diatanța nu este mare, trenul face cam o oră jumătate până în Alberobello, pentru că are multe stații în care oprește. Partea bună este că există destul de multe plecări în fiecare zi. În ceea ce priveşte închirierea de maşină, scurtaţi mult acest timp, dar trebuie să știți că în sudul Italiei şofatul nu este deloc ca în România, nici măcar ca în alte zone din „Cizmă”.

Trulli

Ce puteți face în Alberobello

Un Trullo este o locuinţă italiană de secolul XIX, specifică regiunii Puglia și este realizată din piatră şi chirpici, având un acoperiş conic. Practic, acesta este farmecul care îi atrage pe turiști.

Pentru a vedea micul orășel, nu ai nevoie de mai mult de trei ore, cu tot cu masa de prânz. Căsuțele, unele sunt locuite, altele sunt muzee, iar unele au fost cumpărate, restaurate și create special pentru cazarea turiștilor. La fiecare pas eşti întâmpinat de fel de fel de meşteşugari, artizani şi vânzători care mai de care mai binevoitori şi încântați să îţi ofere marfa pe care şi-au lucrat-o cu migală.

 

Ștefania

Recent Posts

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

2 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

3 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

6 zile ago

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…

o săptămână ago

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

o săptămână ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

o săptămână ago