Acasă TOP Alberobello și povestea căsuțelor trulli. Ce nu știați despre micul orășel

Alberobello și povestea căsuțelor trulli. Ce nu știați despre micul orășel

0
Alberobello și povestea căsuțelor trulli. Ce nu știați despre micul orășel
Trulli Alberobello

Abia ce m-am întors din Italia, mai exact din Regiunea Puglia. Îmi doream mult să văd Polignano a Mare și să revin pe străduțele pitorești din Alberobello. Sunt sigură că nu mai este nicio noutate pentru nimeni. Căsuțele cu acoperișurile țuguiate sunt recunoscute, chiar dacă nu au fost văzute pe viu, se știe că vorbim despre Alberobello. Este o mini vacanță pe care o recomand, aşa cum am mai făcut și în trecut, pentru că este altceva. Trebuie să mergi măcar o dată-n viaţă.

Și cum spuneam și într-un articol precedent, pe lângă Alberobello, mai poți vedea și alte minunății din zonă.

Povestea căsuțelor trulli cu acoperișurile țuguiate

Se pare că, în secolul al XVI-lea, contele Acquaviva d’Aragona, a construit aceste case pentru muncitorii care îi lucrau pământurile și îi tăiau pădurile din zonă. Deci erau niște locuințe provizorii, care puteau fi dărâmate oricând, chiar dacă erau construite din piatră.  Astfel că, până prin 1797, Alberobello nu era considerat oraș, ci mai degrabă o zonă de corturi unde se puteau odihni muncitorii. Abia în secolul al XX-lea ele au devenit o adevărată atracție turistică, Alberobello fiind astăzi unul dintre principalele puncte de atracție ale regiunii Puglia.

Alberobello
Alberobello

Alberobello este în patrimoniul UNESCO

Alberobello se află în regiunea Puglia, în sudul Italiei, la aproximativ o oră de mers cu trenul din Bari. Orășelul este cunoscut datorită caselor sale cu acoperișuri țuguiate, denumite trulli, construcții realizate încă din secolul al XVI-lea, cum spuneam și mai sus, și sunt făcute din piatră de calcar, cu ziduri foarte groase, care păstrează temperatura constantă în interior. Sunt vopsite în alb și, de regulă, acoperișurile conice sunt decorate cu desene care au semnificații religioase sau care țin de superstițiile locale. Locuitorii se bucură că micuţul orăşel din „tocul” cizmei se află în patrimoniul UNESCO.

Cum ajungem în Alberobello

Dacă v-ați luat cazare în Bari, aveţi trei variante de a ajunge în Alberobello, aflat la aproximativ 60 de kilometri distanță. Fie închiriaţi o maşină, fie mergeți cu trenul sau autobuzul. Noi am ales trenul și ne-a costat cinci euro o călătorie, cu biletul luat din gară. Destul de ieftin, am zice, doar că, deși diatanța nu este mare, trenul face cam o oră jumătate până în Alberobello, pentru că are multe stații în care oprește. Partea bună este că există destul de multe plecări în fiecare zi. În ceea ce priveşte închirierea de maşină, scurtaţi mult acest timp, dar trebuie să știți că în sudul Italiei şofatul nu este deloc ca în România, nici măcar ca în alte zone din „Cizmă”.

Trulli
Trulli

Ce puteți face în Alberobello

Un Trullo este o locuinţă italiană de secolul XIX, specifică regiunii Puglia și este realizată din piatră şi chirpici, având un acoperiş conic. Practic, acesta este farmecul care îi atrage pe turiști.

Pentru a vedea micul orășel, nu ai nevoie de mai mult de trei ore, cu tot cu masa de prânz. Căsuțele, unele sunt locuite, altele sunt muzee, iar unele au fost cumpărate, restaurate și create special pentru cazarea turiștilor. La fiecare pas eşti întâmpinat de fel de fel de meşteşugari, artizani şi vânzători care mai de care mai binevoitori şi încântați să îţi ofere marfa pe care şi-au lucrat-o cu migală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!