Acasă Descopera Cultura generala De ce m-a impresionat atât de mult planeta Saturn

De ce m-a impresionat atât de mult planeta Saturn

0
De ce m-a impresionat atât de mult planeta Saturn
sursa foto: nssdc.gsfc.nasa.gov

Știți, atunci când vrem să redăm imaginea cuvântului „planetă” desenând, de pildă, nu putem doar să facem un bolovan rotund, pentru că multe chestii sunt rotunde. Și atunci apelăm la un reprezentant de seamă al modului în care percepem, cu ajutorul imaginației primare, ideea de planetă, la Saturn.

De ce este Saturn un reprezentat al cuvântului „planetă”? Datorită inelelor sale care îl fac unic, ca și aspect,  printre celelalte planete.

Le-am văzut, live, într-o seară

Eram la mare, mă plimbam pe faleza din Mamaia, seara, evident, și printre tot felul de standuri cu înghețată, mâncare, poze cu Mickey Mouse, zăresc o tipă blondă, destul de tânără, care trăgea boem dintr-un slim cu filtru roz, alături de o plăcuță pe care scria „ Observații astronomice – 3 lei”. Când mă uit mai bine, văd că tipa era acolo cu  un telescop. Destul de curioasă de astronomie, evident că m-am dus. Nu ma uitasem niciodată printr-un telescop. Luna n-am putut s-o văd pentru că era la apus, erau hoteluri care limitau câmpul vizual, însă am văzut planeta Saturn.

Chiar am fost foarte plăcut surprinsă să o văd live, ce-i drept, se vedea complet albă, atât ea, cât și inelele ei. Am mai stat puțin de vorbă cu tipa și am aflat de planetariul din Constanța, unde se fac observații astonomice cu un telescop mult mai performant. Evident, seara următoare am fost acolo și l-am văzut pe dragul Saturn mult mai bine, aproape ca în pozele transimse de Cassini, alături de câțiva sateliți.

Există viață în afara pământului?

Și-atunci când mă uitam eu la planeta asta atât de frumos colorată mă gândeam: oare cineva cu viață se uită de acolo, spre mine, la planeta Pământ? Să știți că nu este deloc absurdă întrebarea, pentru că pe Titan (unul dintre sateliții naturali ai gigantei gazoase) găsim o atmosferă similară cu cea a pământului, dar nu numai acesta este argumentul pe care îl aduc, ci acolo sunt lacuri și mări, dar nu de apă, ci de metan, metan lichid, adică o temperatură extrem de scăzută. Evident, oamenii nu ar putea trăi acolo, însă, așa cum noi suntem alcătuiți din 70% apă și ne bălăcim în mări de apă, așa pot exista ființe, ale căror corpuri sunt alcătuite din 70% metan, și fac plajă pe malul mării de metan, un tip de viață construit după un, cu totul, alt model decât cel al oamenilor.

Sonda Cassini și imaginile mirifice transmise de ea

Mai sus am amintit de un anume Cassini. Poate vă întrebați cine e Cassini? Sau mai bine zis: cine a fost Cassini? A fost un satelit artificial care a orbitat planeta cu inele timp de 13 ani.

În urmă cu o lună și ceva, mai exact pe 11 septembrie, soda spațială Cassini și-a încheiat misiunea. Ea a fost lansată acum 20 de ani, în 1997, și i-au trebuit 7 ani ca să străbată cele 1,2 miliarde de kilometri pentru a ajunge la Saturn. Deci, din 2004 și până acum, am primit informații prețioase despre Saturn și lunile lui, în special despre satelitul natural Titan. Am primit fotografii cu aceste corpuri cerești realizate cu o cameră de doar un megapixel și chiar s-au descoperit 6 noi sateliți. Informațiile aveau nevoie de o oră și 23 de minute pentru a ajunge la Pământ.

Sonda a fost prăbușită intenționat în atmosfera gigantei gazoase, pentru a elimina posibilitatea contaminării accidentale cu bacterii de pe pământ a sateliților naturali ai lui Saturn. Cassini nu a încetat să ne uimească atât pe noi, cât și astronomii de pe pământ, prin transmiterea unor imagini chiar din timpul „Marelui final”. Printre cele mai spectaculoase imagini transmise de Cassini în lunga sa misiune se numără cele cu Titan și cele cu planeta noastră văzută printre inelele lui Saturn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.