Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Alzheimer’s Disease”, creierul bărbaților și al femeilor este cu adevărat diferit.
Cercetătorii au folosit un tip special de scanare care, pe lângă luarea de imagini 3-D ale anatomiei creierului, a fost analizată și activitatea biologică, cum este fluxul sangvin. S-a ajuns la următoarea concluzie: creierul feminin este mult mai activ decât cel masculin!
Ce spune studiul
Echipa de cercetători din California a studiat activitatea creierelor a zeci de oameni sănătoși și mai mult de 26.000 de pacienți de la psihiatrie. Oamenii de știință au vrut să identifice diferențele între bărbați și femei, constatând că ambele sexe au avut diferite funcții cerebrale, atât la populația sănătoasă cât și la cea cu anumite probleme de sănătate.
„Pacienții ale căror creiere au fost scanate au avut afecțiuni, precum schizofrenie, tulburare de personalitate, deficit de atenție, tulburare bipolară și traumatisme cerebrale”, a declarat editorul revistei IOS Press.
Cercetătorii au investigat activitatea cerebrală în 128 regiuni ale creierului, iar fluxul sangvin a fost indicator în timpul testelor. După finalizare cercetărilor, oamenii de știință au stabilit următoarele: creierul femeilor care au luat parte la studiu a fost semnificativ mai activ atât în cortexul prefrontal, implicat în control și concentrare, cât și în zonele emoționale ale creierului, care au legătură directă cu starea de spirit și anxietatea. În schimb, la bărbați, centrele vizuale și de coordonare ale creierului au fost mai active decât la femei.
Femeile, mai predispuse la Alzheimer
Potrivit studiului, înțelegerea diferențelor dintre creierul masculin și feminin va ajuta profesioniștii din domeniul medical să evalueze mai bine rezultatele creierului imagistic și să înțeleagă rolul jucat de sexe în tulburările psihiatrice, dar și modul în care creierul este afectat.
„Acesta este un studiu foarte important, pentru că ajută la înțelegerea diferențelor de creier bazate pe sexe. În plus, diferențele cuantificabile identificate între bărbați și femei sunt importante pentru înțelegerea riscului de gen pentru tulburările cerebrale, cum este boala Alzheimer”, a declarat autorul studiului și psihiatrul dr. Daniel G. Amen.
Cum am spus și mai sus, atât bărbații cât și femeile prezintă tulburări ale creierului în mod diferit. De exemplu, riscul ca femeile să sufere de anxietate, depresie și boala Alzheimer este mult mai mare, comparativ cu bărbații.
Asociația Alzheimer din Statele Unite ale Americii spune că aproape două treimi din persoanele cu acest tip de demență sunt femei. Bărbații, la rândul lor, sunt mai susceptibili de a suferi de ADHD.
Sursa foto: today.com