Câți oameni mai citesc astăzi? Se pare că numărul lor crește, dar timpul pe care-l alocăm noi, românii, cititului nu este foarte mare, comparativ cu alte țări. Am auzit multe persoane din jurul meu spunând că nu au timp, că nu le place, că…etc. Și eu stau și mă întreb. Cum să nu îți placă să citești?!
Indiferent de cât de ocupată aș fi, reușesc să îmi fac timp să citesc –pentru mine asta este întotdeauna scuza preferată.
Timpul dedicat
Acesta este un concept similar cu alegerea celui mai bun moment în care să începi să lucrezi după terminarea studiilor! Așadar, cele mai bune minute pe care le poți rezerva cititului sunt acelea în care o poți face, ori de câte ori ai ocazia. Poate fi înainte de culcare, dimineața când mergi la muncă (mai ales dacă mergi cu transportul în comun!) ori când te întorci acasă. În plus, weekendul este cel potrivit moment pentru citit. Rezervă o oră pe zi pentru citit, chiar dacă nu reușești să o faci zilnic. Important este să vrei și apoi să începi s-o faci!
Recomandări
Există extrem de multe titluri de cărți și autori care merită citiți măcar o dată. Cu ajutorul prietenilor și membrilor din familie creezi o listă cu nenumărate titluri de cărți – din toate genurile. În plus, când o carte care îți place, atunci ești motivat de acest lucru ca s-o termini cât mai repede, dorindu-ți să afli sfârșitul poveștii.
De asemenea, poți face schimb de cărți cu prietenii (și eu fac asta) și astfel ai la dispoziție o gamă mai diversificată de autori, care pot fi britanici, americani, francezi, italieni, afgani – cei din urmă scriu foarte bine și cărțile lor merită citite. Eu îl recomand pe Khaled Hosseini cu: „Splendida cetate a celor o mie de sori”; „Și munții au ecou”; sau „Vânătorii de zmeie”. Acest scriitor este puțin spus … splendid!
Pune cartea în geantă
Dacă aștepți pe cineva, ești în autobuz sau în metrou, scoate cartea din geantă și începe să citești. În timp ce alții se pun la curent cu ultimele noutăți de pe Facebook sau Instagram, tu afli continuarea firului narativ al poveștii care deja te-a captat.
Beneficiile cititului
Dacă încă mai cauți o motivație suplimentară pentru a începe în sfârșit să citești acea carte pe care ai cumpărat-o anul trecut? Cititul poate avea un impact atât de pozitiv în diferite domenii ale vieții, astfel încât, dacă ai nevoie de mai multe motive pentru a găsi timp, gândește-te la aceste beneficii.
Există o stimulare mentală
Creierul tău necesită exerciții ca și restul corpului și citirea este antrenamentul perfect. În plus, îți vei îmbunătăți vocabularul și abilitățile de scris, fără să faci un efort prea mare.
Combați stresul
Trăim într-o lume în care toată lumea este într-o permanentă mișcare, iar nivelurile de stres sunt din ce în ce mai mari. Cititul te ajută să te relaxezi – beneficiile există chiar dacă citești câteva minute. În plus, faci o pauză de la tehnologie, iar creierul se odihnește.