Am cunoscut mulți oameni care sufereau de insomnie, însă ei nu acordau nicio importanță consecințelor produse de această tulburare. Poate nu știai, dar insomnia poate avea efecte negative grave asupra sănătății.
Ce cauzează insomnia
Insomnia afectează o mare parte din populația lumii. Și ea poate să apară înainte să adormi sau dimineața devreme (te trezești și nu mai poți să adormi). Există multe cauze ale insomniei, dar ea este provocată în special în urma schimbărilor psihologice, cum sunt stresul, depresia sau anxietatea. Pentru unii oameni, acest lucru se datorează unui dezechilibru hormonal. Acesta poate fi, de asemenea, legat de anumite probleme de ritm circadian (care se reglează constat). Totodată, ar trebui să știm că insomnia poate avea și alte origini, cum sunt poziții de somn incomode, alimentație excesivă seara, consumul de cafea sau alcool în timpul zilei. În funcție de durată și intensitate, există mai multe tipuri de insomnie:
Insomnie acută
Tulburarea de somn durează cel mult patru săptămâni. Ea poate fi cauzată de stres, probleme personale sau excesul de cafea ori alcool.
Insomnie subacută
Durează între patru și șase săptămâni. Este mai frecvent întâlnită în rândul oamenilor care au suferit un accident sau au pierdut o personă iubită. De asemenea, cu tulburarea de somn subacută se pot confrunta și persoanele care iau un tratament medicamentos.
Insomnie cronică
Aceasta are o durată mai mare de 3 luni. Și poate persista până când persoana tratează problema. În majoritatea cazurilor, insomnia cronică se datorează unei boli cronice sau psihice.
Insomnie ușoară
Chiar dacă pare o formă ușoară de insomie, adevărul este că a doua zi te vei trezi mai obosită și fără chef de nimic.
Insomnie moderată
Când te confrunți zilnic cu insomnie, efectele secundare sunt mai vizibile – devii iritată, anxioasă și îți este foarte greu să te concentrezi și să reții informații.
Insomnie severă
În acest caz, tulburarea de somn are o intensitate mai mare, iar impactul asupra stilului de viață este semnificativ. Nu te poți concentra la nimic, nu ai energie nici să te dai jos din pat. De asemenea, modificările de dispoziție sunt neregulate.
Pentru a trata insomnia, este important să te adresezi medicului. El îți poate prescrie un tratament medicamentos.