Îmi vine acum minte momentul în care am ajuns la cursul de Public Speaking ținut de Alin Comșa. Primul meu gând a fost „uau, ce mult mi-ar plăcea să vorbesc ca el!”. L-am admirat din prima clipă, dar până la final mi-a transmis că nu trebuie să fac/vorbesc/gândesc/prezint ca el. Nu trebuie să fiu ca cineva, ci doar să iau informațiile și exercițiile de la acest om, astfel încât să am propriul meu stil.
Nu am ajuns public speaker, de altfel nici nu mi-am propus asta. Dorința mea a fost de la început să mă pot exprima și mai bine decât o fac atunci când preiau cuvântul în fața unui public. Îi mulțumesc pentru acel curs lui Alin, care, un an mai târziu, ținea atelier de Public Speaking în Tabăra de Lectură pentru Adulți (și a făcut o sală întreagă să pângă, inclusiv pe organizatoare :D).
Roxana Brănișteanu:Cum a început cariera ta în public speaking și ce te-a inspirat să urmărești această cale?
Alin Comșa:Nu mi-am propus niciodată să am o carieră în public speaking. Prin natura muncii în care m-am angajat mi-am dat seama că adresarea publică este un comportament necesar fără de care nu pot obține rezultatele pe care le urmăresc. Apoi, încetul cu încetul, am început să-mi dau seama că vorbirea în public este ceva ce mi se potrivește și că pot face acest lucru cu ușurință. La participarea la primul curs de Public Speaking știam deja, din practică, cam tot ce înseamnă baza discursului public.
Roxana B:Cum crezi că abilitățile de public speaking contribuie la dezvoltarea profesională a unei persoane?
Alin Comșa:Am putea considera că vorbirea în public este un fel de expresie a încrederii în sine. Evident că în măsura în care cineva are încredere în propria persoană, acest lucru îi va influența pozitiv dezvoltarea și experiența profesională. Mai simplu spus, cred că abilitatea de a vorbi în public este una dintre condițiile de bază în dezvoltarea profesională – și aș spune și personală.
Roxana B:Care sunt principalele metode pe care le recomanzi pentru cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de public speaking?
Alin Comșa:Sunt multe metode ce pot fi considerate ca fiind principale. Adevărul este că aceste metode devin sau nu de bază în funcție de personalitatea și temperamentul fiecăruia dintre noi. De aceea nu putem spune ceva absolut generic, ceva ce se potrivește tuturor, indiferent de circumstanțe. Totuși, am să punctez patru abilități care sunt cruciale în expresia publică:
Simplitatea (fii simplu și clar în exprimare)
Emoția (controlează-ți emoțiile)
Naturalețea (fii autentic)
Substanță (spune ceva care e folositor, ceva valoros). Dacă te uiți la cele patru cuvinte o să vezi că sunt de fapt un acronim: SENS. Așadar, vorbește cu SENS!
Roxana B:Cum poate psihologia ajuta un vorbitor în public să depășească frica de a vorbi în fața mulțimii și să fie mai eficient?
Alin Comșa:Vorbirea în public, dintr-un anumit punct de vedere, înseamnă autocontrol. Se spune că e normal să ai fluturi în stomac, important este să-i faci să zboare în aceeași direcție. Atâta vreme cât psihologia, în general, înseamnă auto-cunoaștere, aceasta poate ajuta un vorbitor să-și depășească frica de a vorbi în public. Cred însă că și mai important de atât este să înțelegem că este nevoie să ne acceptăm frica. În felul acesta ne va fi, poate, mai ușor să o depășim.
Roxana B:Cum utilizezi principiile Neuro-Linguistic Programming (NLP) pentru a îmbunătăți comunicarea și public speaking-ul?
Alin Comșa:Cred că una dintre cele mai bune definiții date pentru NLP este cea care vorbește despre declanșarea prin limbaj a unui sistem de gândire sau de simțire. În mod practic NLP este o formă înaltă de comunicare cu propriul nostru eu. Atâta vreme cât vorbirea în public este în primul rând o structură de comunicare cu sinele, funcțiile NLP sunt excelente instrumente de îmbunătățire ale acestei comunicări.
Roxana B:Care sunt principalele provocări cu care te-ai confruntat în formarea oamenilor în domeniul public speaking și cum le-ai depășit?
Alin Comșa:O să vorbesc doar despre o singură provocare – respectiv despre faptul că, uneori, oamenii veniți la curs nu sunt pregătiți să iasă din zona de confort. Există un fel de așteptare, un fel de dorință de a învăța vorbitul în public, fără să ne expunem, sau fără efort.
După mai bine de 25 de ani de activitate spun că așa ceva este imposibil. Vorbitul în public înseamnă expunere, asumare, efort. Vorbitul în public presupune suportabilitate în fața unor sentimente precum frică, rușine sau inadecvare. Depășesc întotdeauna această barieră în momentul în care reușesc să normalizez aceste stări emoționale, în momentul în care, prin discuțiile pe care le am cu ai mei cursanți, reușesc să îi fac să înțeleagă că aceste stări emoționale sunt firești.
Roxana B:Ce sfaturi ai pentru cei care vor să înceapă o carieră în public speaking?
Alin Comșa:E la fel ca atunci când înveți să înoți. Nu poți învăța dacă nu intri în apă. Același lucru se întâmplă și în cazul în care vrei să înveți să vorbești în public – nu poți învăța dacă nu vii în fața publicului și dacă nu vorbești.
Roxana B:Ce înseamnă pentru tine să fii speaker TEDx și cum ai pregătit discursurile pentru astfel de evenimente?
Alin Comșa:Mi-am dorit mult să vorbesc la TEDx. Pentru mine discursurile de la TEDx sunt magice. Totuși, atunci când mi-am pregătit discursurile pentru aparițiile mele TEDx, am descoperit ceva uimitor – am lucrat, gândit și structurat acele discursuri la fel cum le-am lucrat, structurat și gândit pe toate cele pe care le-am avut în ultimii zece ani de activitate. Mi-am dat seama că îmi plăcea atât de mult să-mi fac meseria încât tot ce făceam, respectiv tot ce fac, pentru mine e magic. Probabil că sunt un om norocos, sunt iremediabil îndrăgostit de meseria de a vorbi în public. De aceea pentru mine, toate discursurile pe care le țin sunt din categoria TEDx.
Roxana B:Cum îți personalizezi discursurile pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor diferitelor tipuri de audiență?
Alin Comșa:Contează foarte mult capacitatea de a observa, puterea de a înțelege cu adevărat ce este de interes pentru public. Acest lucru se întâmplă doar atunci când reușim să luăm focosul de pe noi înșine și să ducem atenția spre cei pe care îi avem în față. De aceea se spune că în public speaking nu este vorba despre mine, ci este vorba despre ei.
Roxana B:Cum crezi că va evolua public speaking-ul în următorii ani în România și ce rol va juca tehnologia în această evoluție?
Alin Comșa:Oamenii sunt tot mai interesați de vorbitul în public – inclusiv în România. Cred că tehnologia joacă deja un rol important în exercițiul de expunere publică și mai cred că cele două, atât publicul speaking-ul, cât și tehnologia vor evolua în paralel și se vor influența reciproc.
Roxana B: Care este următorul eveniment la care putem participa?
Alin Comșa:Pe 31 august organizez un curs de o zi de Public Speaking. Este un curs foarte practic, în care oamenii pot învăţa multe lucruri care îi pot ajuta și las aici câteva:
- strategii ce pot fi aplicate imediat
- cum se poate structura o expunere astfel încât discursul să aibă influenţă asupra celor din jur
- pot învăţa despre cele mai puternice strategii de scriere şi susţinere ale unui discurs
- …pot învăța despre încrederea în sine!
- cum să-și creeze propriul discurs pornind de la calităţile lor native
- cum să-și controleze şi să-și folosească emoţiile în discursul public
Cine este Alin Comșa
Alin Comşa este licenţiat în psihologie, specialist în comunicare şi relaţii publice TED x Speaker. Are peste 25 de ani de experienţă în training, formare profesională şi managementul echipelor, peste 15 ani de experienţă în NLP coaching founder / trainer All in Trust Attitude și este llector în cadrul Institutului Bancar Român catedra Formarea a Formatorilor și lector în cadrul Fundaţiei Culturale Calea Victoriei
În cursurile sale introduce informaţii din cele mai diverse domenii – management, vânzări, artă şi cultură, NLP, comunicare, inteligenţă emoţională, istorie sau filozofie. Îl găsiți aici:
Întrebări FLASH
Cartea preferată: Amos Oz – Poveste despre dragoste și întuneric
Filmul preferat: O lume perfectă – în rolul principal Kevin Costner
Cine te inspiră? Pentru mine este inspirațional Eminescu, Mihail Eminescu cu tot ce a însemnat el ca om
Cel mai frumos oraș vizitat: Ierusalim
Cel mai mare hobby: Sunt bibliofil, sunt cărturar 😊, îmi place să colecționez și să citesc cărți rare