Fusta este cel mai vechi obiect vestimentar purtat de om. Cu aproximativ 4000 de ani î.Hr., a fost creată prima fustă, din paie ţesute. La început, fusta era formată din bucăţi dreptunghiulare de material realizate din piele de animal sau din frunze prinse în jurul taliei. Începând cu secolul al XIX-lea, fusta şi-a început transformarea. Până atunci, femeile purtau fuste tot mai voluminoase, iar când a apărut crinolina, femeile s-au bucurat şi mai mult de purtarea acestei piese vestimentare, care le ajuta să-şi pună în evidenţă şoldurile şi coapsele. În secolul al XX-lea, când bărbaţii erau în război, iar femeile trebuiau să aibă grijă de gospodărie, acestea aveau nevoie de fuste cât mai practice, comode, care să le confere libertatea de mişcare, şi lungimea cea mai potrivită era până la genunchi.
Mai târziu, îndeosebi după Primul Război Mondial, fusta a început să scadă tot mai mult în centimetri, devenind din ce în ce mai scurtă. Astfel, fusta scurtă devine o armă a feminismului, imaginea femeii schimbându-se din casnică în femeie liberă, pe propriile picioare, mândră toată de sexualitatea ei şi de puterea pe care o simte ca femeie. Când actriţa de origine franceză, Brigitte Bardot, a început să poarte fuste deasupra genunchiului, fusta scurtă a devenit un must-have în garderoba feminină. Însă inventatoarea fustei scurte a fost tânara designer de origine britanică Mary Quant, care îşi vindea propriile creaţii într-un boutique de pe străzile Londrei.
Astăzi se poartă toate tipurile de fuste şi au fost, la vremea lor, un simbol. Lungă, scurtă, midi, mini, creaţă, dreaptă, cloş, pliuri, tulip, creion, toate acestea şi multe altele sunt la modă şi continuă să apară diferite forme ale fustei de odinioară.
Pasiunea mea
Eu m-am oprit la trei tipuri de fustă: creaţă, pliuri şi cloş. Momentan, atât am învăţat să croiesc. Uşor, uşor poate am să trec mai departe. Încă o fac din plăcere. Îmi place la nebunie să tai, să mă „joc” la maşinile mele de cusut, să cumpăr materiale, să-mi privesc produsul la final şi să mă bucur că este realizat de mine. Poate mai târziu am să mă extind şi am să iau o persoană-două care să mă ajute. Însă nu-mi permit încă financiar să investesc.
Primul articol în care am vorbit despre pasiunea mea a fost AICI, unde am creat un turban. Pentru că a venit căldura, am lăsat turbanele deoparte şi m-am apucat de gentuţe de plajă, unde am scris AICI (produse care s-au vândut între timp :D).
Iar acum sunt la fuste (postez mai jos câteva modele), pe care le fac la comandă. Moda se schimbă în permanenţă, însă fusta şi rochia rămân un adevarat simbol al feminităţii. Timpul nu-mi permite să învăţ mai multe, dar mi-am propus să trec şi la bluză, pantaloni şi ce o să mai simt eu că e cazul. Totul a început ca o obligaţie, dar povestea aceasta cu altă ocazie :). Nu mă văd reparând diverse, adică pus fermoar la pantaloni sau fuste, modificat bluze sau altele. Îmi place să croiesc produsul de la început, să îl aduc în faza în care îmi place mie şi să-l văd apoi pe mine sau pe alte persoane.
Recent, am făcut şi o pagină de Facebook, de aici vine numele Cataleya, care mi-a „îngălbenit” frumos blogul :). „Cataleya” s-a născut din pasiunea pentru frumos, numele însuşi fiind al unei orhidee din Costa Rica. Toate creaţiile mele sunt făcute din suflet şi le dăruiesc din suflet. Încerc să-mi las amprenta pe fiecare produs, iar modelul meu în materie de modă este Coco Chanel.
Grozav! Sa stii ca mie mi-e dor de doamnele croitorese de altadata, care iti faceau lucruri originale! Mi-e greu sa merg prin magazine si sa constat ca rar gasesc ceva pe gustul meu… Asa ca e bine sa stiu ca ai aceasta pasiune. 😀 Spor la treaba!