Acasă Arhiva Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Budapesta și ce poți vizita

Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Budapesta și ce poți vizita

2
Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Budapesta și ce poți vizita

Ungaria este suburbia Budapestei 🙂 … sau cel puțin așa se spune.

Budapesta este capitala Ungariei și, în același timp, cel mai mare oraș al țării, cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori, reprezentând 20% din totalul populației întregii țări.

Budapesta este așezat pe ambele brațe ale Dunării. În partea de est se află Pesta – care ocupă două treimi din suprafața orașului, iar în partea de vest se află Buda – cealaltă treime a capitalei. O parte a orașului, malurile Dunării și Castelul Buda, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 1987.

Orașul este KM 0 al Ungariei, căci toate autostrăzile pornesc de aici. De asemenea, capitala Ungariei are a doua linie de metrou ca vechime din lume, ce datează din 1896. Dispune de trei gări, insă cea mai tranzitată este Gara de Est ce leaga Budapesta de cele mai mari orașe ale Europei. Budapest Ferenc Liszt International Airport este situat la o oră distanță de centrul orașului și dispune de trei terminale.

Moneda oficială este forinț, iar un forinț este echivalentul a 0,014 RON.

Pentru că nu m-am săturat de frumusețea orașului după o singură călătorie, am zis că merită să revin… de mai multe ori ☺️. Un oraș spectaculos, cu terase, castele, multe magazine pentru shopping, fiind renumit pentru numeroasele poduri superbe, este perfect pentru un city-break de 4 zile.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Să hoinăresc pe malul Dunării, să savurez un gulaș autentic, să stau să mă delectez cu un Aperol la una dintre terasele din Pesta, să mă plimb cu vaporul intr-o croazieră pe Dunăre și să stau la umbra unui pom în Parcul Orașului și să mă relaxez.

Ce este de văzut și de făcut în Budapesta?

Un tur cu vaporul pe Dunăre. Plimbarea cu vaporul este o aventură de care îți vei aminti și o altă modalitate de a descoperi secretele orașului pentru că totul în Budapesta este altfel privit din vapor. Croazierele durează aproximativ o oră, timp în care vei explora Budapesta dintr-o perspectivă unică.

Gellért Hill (Gellért-hegy) este locul de unde se găsește Citadel (Citadella) și  unde se poate vedea Budapesta în toată splendoarea. Dealul are o înălțime de 253 de metri și oferă o panoramă de 180 de grade.

TIP! Recomand să vizitați Citadella seara/noaptea pentru o vedere superbă.

O urcare cu funicularul pe Castle Hill (Várhegy). Várhegy este, de fapt, dealul pe care se află zona turisitică Várnegyed (Cetatea). Aici regăsim Castelul Buda (Budavári Palota), Bastionul Pescarilor (Halászbástya), iar în partea centrală se afla Biserica Matthias (Mátyás-templom).  Castelul a fost reședința numeroșilor regi în Budapesta. Are o istorie de aproximativ 750 de ani, fiind construit în anul 1265 și gândit ca un punct tactic în linia de apărare a orașului. În prezent, castelul reunește Muzeul de Istorie al orașului Budapesta și Galeria Națională a Ungariei. Bastionul a fost construit la începutul secolului XX, iar legenda spune ca numele monumentului vine din Evul Mediu, atunci când orașul era apărat de pescari. Are șapte turnuri, fiecare turn simbolizând unul dintre triburile care au fondat Ungaria în secolul IX. Biserica a fost construită la începutul secolului XI, dar a suferit numeroase modificări de-a lungul vremii. Este o importantă clădire istorică a Ungariei, numeroși împărați fiind încoronați aici.

Pentru a vă delecta cu frumusețea Cetății, cel mai bine este să alocați o zi doar pentru Castel și împrejurimi. Dacă nu doriți să vizitați interiorul clădirilor, puteți doar să vă plimbați prin Cetate și să admirați minunatele peisaje.

Biletele se pot achiziționa și online de aici, iar prețurile sunt după cum urmează:

  • Funicular: biletele variază între 1200 și 1800 HUF
  • Castel:
  • Galeria Națională: biletul este 3200 HUF, iar ghidul audio este 800 HUF
  • Muzeul de Istorie: biletul este 2400 HUF, iar ghidul audio este 1200 HUF
  • Bastion: pe timpul zilei, biletul este 1000 HUF, iar seara intrarea este liberă
  • Biserică: 1800 HUF

Parlamentul (Országház) în traducere Casa Națiunii, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Ungaria. Clădirea a fost construită în 1902, pe partea estică a Dunării, și încă deține titlul de cea mai mare clădire din Ungaria. Este a treia clădire ca dimensiune din Europa, fiind și o capodoperă arhitecturală. În Sala Domului, clădirea găzduiește Coroana Sfântă a Ungariei – cunoscută sub numele de Coroana Sf. Ștefan, ce a fost  purtată de toți regii Ungariei, începând cu secolul XII.  Prețul de achiziție al biletelor variază între 3500 și 6700 HUF, dar mai multe detalii găsiți aici.

TIP! Înainte de a achiziționa biletele, este bine să verificați dacă clădirea este deschisă pentru public.

Piața Eroilor și Monumentul Mileniului. Piața este un simbol al orașului, fiind opera arhitectului Albert Schickedanz, iar ansamblul este compus din Monumentul Mileniului, Monumentul Ostașului Necunoscut, Muzeul Artelor Frumoase și Palatul Artelor. Monumentul Mileniului este de fapt o statuie înaltă de 36 de metri, la capătul căreia se află statuia Arhanghelului Gabriel.

Baile termale. Budapesta este orașul cu cele mai multe băi termale din lume. Au fost construite nu mai puțin de 15 băi termale publice și private, dar cele mai populare băi publice sunt Băile Termale Szechenyi, Băile Termale Gellert, Băile Rudas sau Dandar.

Parcul Orașului (Városliget) este un parc public, utilizat pentru plimbări, sport și relaxare A fost creat în secolul al XIX-lea și a devenit un punct de interes pentru localnici și turiști. În Varosliget se află Grădina Zoologică și Grădina Botanică din Budapesta. De asemenea, tot în parc se află și Castelul Vajdahunyad (Vajdahunyad vára) ce găzduiește Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. Acesta s-a vrut a fi o copie a Castelului Huniazilor (din Hunedoara). Prețul biletelor este de 1600 HUF.

TIP! La 5 minute de parc se află unul dintre cele mai populare restaurante tradiționale din Budapesta – Paprika Vendeglo, unde puteți să vă  bucurați de mâncarea și atmosfera tradițională.

Bazilica Sfântului Ștefan. Este cea mai mare biserică din Budapesta și a treia cea mai mare din Ungaria. Construcția a durat mai mult de 50 de ani, fiind inaugurată în 1906, în prezența împăratului Franz Joseph al Austriei. Bazilica se poate vizita, intrarea este gratis.

TIP! Dacă doriți să aveți prilejul de a admira clădirile de la aproape 100 de metri, puteți urca în domul bazilicii, pe scări sau cu liftul. Biletul este 500 HUF.

Dacă vrei să faci cumpărături, Fashion Street (Deák Ferenc utca) este locul. Aici veți găsi magazinele celor mai mari designeri din industria modei.

TIP! Cel mai bun gulaș îl găsiți la ES Bistro.

Cea mai frumoasă cafenea din lume se află în Budapesta, în interiorul Hotelului New York. Cafeneaua New York  a fost decorată în stil renascentist italian și a fost casă pentru nenumărați scriitori, artiști, editori și actori internaționali. Deși a fost distrusă în Al Doilea Război Mondial, în anul 2006 a fost restaurată complet și readusă la frumusețea inițială.

Pentru pasionații de sport, Budapesta găzduiește anual spuma handbalului feminin din Europa. Final Four este turneul final al Women’s Champions League și locul unde toate echipele vor să ajungă. Pentru două zile, Budapesta vuiește de iubitori ai handbalului veniți să-și susțină echipele favorite și să viziteze minunățiile pe care orașul le oferă.

P.S. Româncă mândră cu tricolorul în inima Ungariei 🙂 .

Știați că…?

  1. Budapesta este, de fapt, format din două orașe: Buda și Pesta.
  2. În 1930, orașul a fost denumit „Spa city” datorită numeroaselor băi termale
  3. Înălțimea Bazilicii Sf. Ștefan este egală cu înălțimea clădirii Parlamentului, lucru ce simbolizează legătura dintre biserică și popor
  4. Bazilica poartă numele regelui Ștefan I, întemeietorul Ungariei și primul rege creștin, atât la catolici, cât și la ortodocși
  5. Sub Budapesta se află cel mai mare sistem de peșteri geortermale
  6. Buda este unită de Pesta prin 9 poduri unice în lume
  7. Magicianul Erich Welsz (mai cunoscut ca și Houdini) s-a născut la Budapesta în data de 24 martie 1874
  8. Budapesta găzduiește cea mai mare Sinagogă din Europa
  9. Pe malul Dunării se află 60 de perechi de încălțăminte din metal care comemorează victimele Holocaustului în Ungaria
  10. Dacă aveți prea multi bani în portofel, Four Season Budapest este locul unde trebuie să vă cazați. Este situat lângă Parlament, pe malul Dunării, cu vedere la Castel

Ținând cont că Ungaria nu are ieșire la mare, zona lor de „litoral” o reprezinta Balatonfüred. Orașul are ieșire la lacul Balaton și este cea mai vizitată zonă turistică pe timp ce vară, pentru plajă, pescuit, plimbare cu iahturile sau cu vaporașul pe lac.

Dacă vreți să vă relaxați într-un weekend, puteți face asta în Balatonfüred. Este la distanță de o oră și jumătate cu mașina pe autostradă, în districtul Weszprem.

Mai multe detalii despre monumente, sfaturi pentru cazare, cele mai bune restaurante și evenimente în Budapesta… găsiți aici.

Because… I am #BornToTravel.

Cris

2 COMENTARII

  1. Asta pentru cine o să aibă curajul să mai plece către noi destinații, cel putin anul ăsta.
    Eu am reușit să ating toate obiectivele propuse în patru zile, iar mare parte din cele patru zile au fost petrecute în sală, la meciurile de handbal: m-am gândit la ceea ce vreau să vizitez cu puțin research înainte și am făcut un traseu care să lege obiectivele cât mai bine.
    Dacă ai patru zile doar pentru vizitat, mie una mi se par suficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.