Acasă Arhiva Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Londra și ce poți vizita

Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Londra și ce poți vizita

1
Jurnal de călătorie: ce mi-a plăcut în Londra și ce poți vizita

Pentru că este orașul meu preferat m-am întors an de an pentru a vizita ceea ce nu reușeam să văd în călătoria precedentă.

Londra este capitala Angliei și a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic și unul dintre cele mai importante orașe ale lumii.

Populația Londrei este aproape 9.5 milioane de locuitori, cărora li se adaugă alte câteva milioane din zona metropolitană. Orașul are o diversitate de etnii, culturi și religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orașe ale lumii, aici locuind, permanent sau temporar, cei mai bogați oameni ai lumii.

Fostă așezare celtă, fostă capitală a provinciei romane Britannia cu numele de Londinium, a devenit capitala Angliei de la sfârșitul secolului al XI-lea. În prezent, Londra continuă sa fie unul dintre cele mai importante centre mondiale pentru finanțe, bănci și pentru companiile de asigurări.

Moneda oficială este lira, iar o liră este echivalentul a 5,43 RON.

Pentru că nu m-am săturat de frumusețea lui după o singură călătorie, m-am întors… de mai multe ori. Un oraș spectaculos cu multe terase, castele și zeci de magazine pentru shopping, fiind renumit pentru numeroasele poduri, însă este un oraș pe care nu îl poți vedea doar într-un city break.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Să hoinăresc pe străzile orașului și să admir arhitectura clădirilor, să savurez Fish & Chips autentic pe malul Tamisei, să savurez o bere în timp ce mă plimb cu barca, să stau la umbra unui pom în Hyde Park și să mă relaxez… sunt mult prea multe lucruri care îmi plac la Londra, așa că nu mă pot decide ușor ce mi-a plăcut cel mai mult 🙂 .

Ce este de văzut și de făcut în Londra?

De fiecare dată când am ajuns la Londra, mi-am achiziționat London Pass. Așa am avut asigurată intrarea la cele mai importante obiective turistice ale orașului, iar transportul este inclus în prețul cardului și astfel am economisit destul de multe lire, ținând cont că transportul în Londra este destul de costisitor. Prețul unui astfel de card este de 144 lire pentru șase zile.

Un tur cu vaporul pe Tamisa (Thames River Boat Cruise)

Plimbarea cu vaporul este o aventură de care îți vei aminti și o altă modalitate de a descoperi secretele orașului pentru că totul se vede altfel de pe Tamisa. În funcție de turul pe care îl alegi, durata croazierelor durează între una și două ore, timp în care vă veți putea relaxa, admirând obiectivele turistice dintr-o altă perspectivă.

Piața Trafalgar (Trafalgar Square) este una dintre cele mai cunoscute piețe din Londra, situat în Westminster City (nr. cartierul central al Londrei), în apropiere de Charing Cross (intersecție a șase străzi foarte cunoscute: The Strand, Whitehall, The Mall, Northumberland Avenue și alte două mici străzi). Piața își are numele în urma bătăliei de la Trafalgar, unde armata britanică a învins armatele franceze și spaniole în Războaiele Napoleoniene.

Piața este folosită pentru demonstrații politice și campanii de mediu, pentru vizionarea meciurilor de fotbal sau a meciurilor de tenis de la Wimbledon, fiind punctul central al petrecerii de Anul Nou. Pe lângă numeroasele statui și fântâni, în piață este situată și Galeria Națională de Artă (The National Gallery).

În apropiere de Trafalgar Square, trecând prin Charing Cross, ajungeti la Leicester Square. Piață mică și cochetă, este în întregime zonă pietonală încă din 1670. La zece minute de piață este Piccadilly Circus. Piccadilly Circus este una dintre cele mai cunoscute intersecții din Londra, ce unește strada Regent cu bulevardul Piccadilly.

Eros Statue _ Piccadilly Circus

The Mall. Nu, nu este un mall așa cum credeți. Este drumul ce leagă Trafalgar Square de Palatul Buckingham, prin Admirality Arch. Drumul este închis traficului în weekend, în zilele de sărbătoare și cu ocazia ceremoniilor.

Admirality Arch a fost, pe rând, principala reședință pentru Amiralul Flotei Regale a Marii Britanii, clădire guvernamentală, iar acum a devenit Waldorf Astoria Luxury Hotel.

Palatul Buckingham (Buckingham Palace). Situat în City, palatul este reședința principală din Londra a monarhilor britanici. A devenit Palat Regal în 1837, odată cu urcarea pe tron a reginei Victoria. Palatul are 775 camere: 19 camere de stat, 52 camere regale și camere de oaspeți, 188 de camere pentru angajați, 92 de birouri și 78 de băi.

Palatul este închis pentru public, însă camerele folosite pentru Vizitele de Stat (The State Rooms) pot fi vizitate. Prețul unui bilet variază între 26.5 si 49 de lire, în funcție de ceea ce alegeți să vizitați.

TIP! Înainte de a vizita palatul, asigurați-vă ca nu este închis publicului din cauza Vizitelor de Stat.

Turnul Londrei (Tower of London) este locul de unde se găsesc Bijuteriile Coroane Mari Britanii (The Crown Jewels) și unul dintre cele mai faimoase obiective turistice ale Londrei. Construit inițial ca fortăreață de William Cuceritorul in 1070, turnul a fost pe rând trezorerie, castel, dar și închisoare. Se spune că fantomele celor care și-au pierdut viața aici, încă mai bântuie pe culoarele pietruite din castel.

În perioada dinastiei Tudorilor, Turnul a devenit cea mai importantă închisoare. Oricine reprezenta un pericol pentru rege sau pentru țară era închis aici. Cele mai cunoscute personaje istorice care au fost încarcerate aici sunt Anne Boleyn și Catherine Howard (soțiile regelui Henry al VIII-lea, care și-au pierdut viața pe eșafod), viitoarea regină Elisabeta I, Lady Jane Grey, Sir Walter Raleigh și Guy Fawkes. De asemenea, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, germanii naziști erau aduși aici și împușcați.

Tot în turn găsim si Capela Regală St. Peter ad Vicula, locul unde sunt înmormântate trei dintre cele șase soții ale lui Henry VIII: Anne Bolyn, Catherine Howard și Jane Gray.

Prețul unui bilet pornește de la 28,90 lire. Mai multe detalii aici.

London Eye (Millenium Wheel) este o punte de observare deasupra Londrei deschisă pentru public în anul 2000. Roata are o înălțime de 135 metrii și a fost cea mai înaltă clădire din Londra pentru multă vreme până la construcția clădirii The Shard. Prețul biletelor este de 27.5 lire (dacă sunt rezervare online).

Înainte să vă îndreptați către Abbey, puteți să admirați clădirile din Southbank sau să vă plimbați pe malul Tamisei. Zona este cunoscută sub numele de More London și include Primăria, numeroase cafenele, magazine, restaurante, fiind o zonă în totalitate pietonală.

The Shard (The View from The Shard).  În traducere liberă Ciobul, The Shard este clădirea cea mai înaltă din Europa, cu înălțimea de 309,6 metri. Clădirea găzduiește birouri (Tiffany & CO, Kraft Heinz, Campari, etc), șase restaurante, un hotel de lux, un mini mall, iar la ultimul etaj se află un bar cu o platformă ce oferă o panoramă unică de 360 de grade asupra capitalei.

Platforma se poate vizita, prețul unui bilet este de 34 lire.

Catedrala Westminster (Westminster Abbey). Catedrala a fost construită în anul 960 ca și mică mănăstire pe maulul Tamisei de către călugării Benedictieni. In 1060, regele Edward a cerut să fie reconstruită din piatră în stil gotic și a devenit locul de încoronare, dar și locul de odihnă pentru pentru monarhia britanică.

Începând cu William Cuceritorul, aproape toți regii și reginele au fost încoronați aici (excepție făcând Edward V și Edward VIII care a abdicat înainte de încoronare). Aici sunt peste 3.300 de morminte și 600 de monumente, fiind cea mai mare colecție de sculpturi din Marea Britanie. O dată cu trecerea la anglicanism în secolul XVI, catedrala a devenit o simplă „biserică” la ordinele lui Henry VIII, dar Mary I a readus-o la randul de catedrală câțiva ani mai târziu.

Catedrala a avut o istorie zbuciumată, dar este și în prezent folosită de familia regală pentru nunți, încoronări, înmormântări sau pentru slujbe importante. Este unul dintre obiectivele care nu trebuie ratate cât sunteți la Londra. Un bilet costă 6 lire, dar mai multe detalii despre catedrală și despre minunile pe care le ascunde puteți citi aici.

TIP! Înainte de a vizita Catedrala, este bine să verificați ca nu este închisă pentru evenimentele Familiei Regale sau pentru Vizite de Stat.

Tower Bridge este unul dintre nenumăratele poduri ce trec peste Tamisa. A fost construit acum peste 125 de ani de City of London Corporation pentru a ușura transportul mărfurilor pe cele două maluri ale Tamisei.

TIP! Puteți vizita și interiorul podului, iar prețul unui bilet este de 10.5 lire.

TIP! Aici găsiți orele în care podul se ridică pentru trecerea diferitelor ambarcațiuni.

Catedrala Sf. Paul (St. Paul’s Cathedral). Construcția catedralei a început în anul 640, dar aspectul acesteia a fost modificat de nenumărate ori, în funcție de dorințele fiecărui rege. Una dintre distrugerile majore suferite de catedrală a fost in secolul XVI, o data cu trecerea la anglicanism, când s-a dorit îndepărtarea tuturor urmelor catolicismului în Anglia și au fost impuse noi reforme. Acesta a fost doar începutul distrugerilor la care va fi supusă catedrala de-a lungul anilor. În 1561 acoperișul a ars aproape complet și nu a mai putut fi refacută așa că a devenit auditoriu și grajd. Refacerea catedralei a început în 1666 și a durat peste 50 de ani, doar ca acoperișul să fie din nou distrus în totalitate în Al Doilea Război Mondial, în timpul unui bombardament.

După reconstrucție, catedrala a continuat să fie vizitată de numeroase personalități istorice (Dr. Martin Luther King, Dalalai Lama), însă cele mai importante evenimente au fost nunta Prințului Charles cu Lady Diana Spencer, slujbele organizate de Elisabeta II pentru comemorarea Jubileului de Aur și de Diamant și înmormântarea lui Winston Churchill.

TIP! Atunci când alegeți biletul pentru a vizita catedrala, aveți grijă să includă și opțiunea de sightseeing ca să aveți posibilitatea să urcați în turnul catedralei pentru un peisaj minunat deasupra Londrei. Mai multe detalii despre bilete și tururi aveți aici.

Palatul Kensington (Kensington Palace).  Palatul Kensington a fost inițial o mică vilă la țară cunoscută ca și Nottingham House. A început să fie folosită ca și casă de vacanță de regele William III în 1689. Vila a fost transformată în palat de regina Caroline, în secolul XVII, iar Victoria a locuit aici până când a devenit regină. Palatul a fost utilizat si de Prințesa Margareta (sora actualei regine), ulterior fiind folosit de Prințul si Prințesa de Whales, Charles si Diana – iar William si Harry s-au născut aici, iar pentru o scurtă perioadă de timp, palatul a fost resedința Ducelui și Ducesei de Sussex – Harry și Meghan.

Palatul poate fi vizitat, iar prețul biletului pornește de la 17.5 lire. Mai multe detalii aici.

TIP! Înainte de a vizita palatul, asigurați-vă ca nu este închis publicului.

Churchill War Rooms sunt camerele din buncărul folosit de Winston Churchill și cercul său secret în Al Doilea Război Mondial. Biletele pornesc de la 23 lire.

HMS Belfast este singura navă de luptă care a supraviețuit WWII, este nava care a pornit focul în D Day și poate fi vizitată din anul 1971, când nava a fost transformată în muzeu. Pentru pasionații de istorie, nava este un obiectiv turistic obligatoriu. Accesul se face contra unui bilet de 19 lire.

Grădinile Kew (Kew Gardens). Grădinile Botanice dețin cea mai largă și mai diversă colecție de plante din lume. A fost fondată în 1840 de Societatea Rolială de Horticultură, are o suprafață de peste 120 de hectare și în 2003 a fost inclusă pe lista UNESCO.

Banqueting House este singura clădire care a supraviețuit din Palatul Whitehall (care a fost distrus în 1698 de un incendiu). Tavanul din interior este pictat de Rubens și este prima clădire din Londra construită în stil neo-clasic. De asemenea, este și locul de execuție pentru regele Charles I în 1646.

Apsley House. Apsley a fost casa din Londra a primului duce de Wellington, Arthur Wellsley, cel cunoscut pentru bătălia câștigată la Waterloo împotriva Împăratului Napoleon Bonaparte. Casa este situată la 10 minute de Palatul Buckingham, adresa fiind Hyde Park Corner London W1 sau așa cum este numită de londonezi, Number 1 London.

Aici se pot găsi numeroase colecții de artă – argint și porțelan, câteva picturi renumite de Rubens și Velasquez și câteva galerii unice care atrag atenția asupra poziției și bogăției Ducelui de Wellington.

Prețul unui bilet pentru vizitarea casei este de 12.5 lire.

În imediata apropiere a Apsley House, găsim Wellington Arch. Monumentul a fost construit în cinstea victoriei de la Waterloo, în 1815. Începând cu anul 1999, clădirea a devenit muzeu și este deschisă pentru public. Accesul se face în baza unui bilet ce costă 6.5 lire.

TIP! Nu uitați să urcați pe acoperișul monumentului pentru o priveliște încântătoare asupra împrejurimilor „regale”.

Dacă vrei să faci cumpărături, Oxford Street și Bond Street sunt locurile ideale. Aici veți găsi magazinele celor mai mari designeri din industria modei.

Pentru pasionații de sport, Londra găzduiește anual spuma tenisului feminin și masculin din lume la Turneul de la Wimbledon.  De asemenea, fotbalul este rege în Anglia, iar Londra este casă pentru două echipe legendare în Premier League: Chelsea și Arsenal. Pe lângă stadioanele Albaștrilor și Tunarilor, puteți vizita și stadionul Wembley sau dacă vreți o experiență mai extremă, puteți urca pe acoperișul O2 Arena.

În Londra sunt peste 240 de muzee, însă eu am ales The British Museum și Madame Tussauds.  

The British Museum este unul dintre cele mai vechi și mai impunătoare muzee din lume, colecțiile acoperind peste două milioane de ani de istorie. Este fondat în 1753, fiind și primul muzeu public din lume. În prezent adăpostește unele dintre cele mai importante obiecte și colecții, cu valoare inestimabilă: Piatra Rosetta, Craniul de Cristal, Sfinxul din Taharqo, un fragment din Columna lui Traian, Bustul lui Julius Caesar etc. Intrarea în muzeu este liberă.

Muzeul Madame Tussauds a fost deschis la Londra în anul 1884 și este cel mai faimos dintre cele 21 de asemenea muzee din lume. Deși intrarea este destul de scumpă (32 lire dacă este achiziționat online) este unul dintre cele mai vizitate muzee din capitala Angliei.

Muzeul se află la cinci minute de Baker Street 221B. Dacă aveți vreun mister de rezolvat, îi puteți face o vizită lui Sherlock Holmes și vă va ajuta cu siguranță.

Pentru fanii Harry Potter, trebuie neapărat să vizitați Platforma 9 ¾. Platforma se găsește în King’s Cross Central Station și puteți face poze cu faimosul semn.

Dacă vreți să vizitați platourile de filmare a filmului, puteți ajunge repede la studiourile Warner Bros. Călătoria cu trenul durează doar 45 de minute. Prețul biletelor pentru accesul in studio începe de la 46 de lire, fiind în funcție de turul pe care vreți să îl alegeți.

Londra are 9 parcuri regale, însă preferatul meu este Hyde Park: aici pot admira fântâna Prințesei Diana, mă pot plimba pe Serpentine, îmi pot închipui cum ar fi să mă plimb cu caleașca pe Rotten Row sau doar pot să beau o cafea la una dintre terasele de pe marginea lacului.

Rotten Row
The Serpentine

Celelalte parcuri sunt:

 • Kensington Gardens – parcul dinprejurul Palatului Kensington
 • Richmond Park
 • Bushy Park
 • James’s Park – în fața Palatului Buckingham
 • Green Park – în imediata apropiere a Palatului Buckingham
 • The Regent’s Park and Primrose Hill
 • Greenwich Park – în apropiere de Londra
 • Victoria Tower Gardens
Green Park
St. James’s Park
Regent’s Park

Știați că…?

 1. Centrul orașului se află într-o biserică
 2. Big Ben nu este Big Ben. Turnul se numește Elisabeth Tower, iar clopotul din interior este de fapt Big Ben
 3. Primul semafor din lume a fost montat la Londra
 4. Televiziunea își are rădăcinile la Londra
 5. În Londra este o singură stradă pe care se poate circula pe partea dreaptă și aceasta este în fața Hotelului Savoy și a fost creată special pentru ca taxiurile să poată lăsa clienții în fața ușii acestuia
 6. Regina Elisabeta II a trimis primul e-mail în anul 1967
 7. Limba franceză a fost limba oficială pentru mai mult de 300 de ani
 8. Primul magazin de ciocolată caldă a fost deschis la Londra
 9. Palatul Buckingham are propria secție de poliție
 10. Poliția nu poartă arme decât în cazuri de urgență
 11. Londra este casa a patru World Heritage Sites – Palatul Westminster, Turnul Londrei, Muzeul Greenwich (lângă Londra) și Gradina Botanica Kew
 12. Metroul din Londra este cel mai vechi din lume și are 15 linii
 13. Palatul Buckingham a fost construit pe locul unde altă dată se ridica un bordel
 14. Londra este înfrățită cu Moscova, New York și Berlin
 15. Lungimea celor 409 scări rulante din metroul londonez acoperă într-o săptămână de 7 ori distanța necesară pentru o călătorie în jurul lumii
 16. Marele incendiu din 1666 a distrus aproximativ 80% din casele rezidenților londonezi, dar se știe că doar 8 oameni au murit în acel dezastru

Mai multe detalii despre monumente, sfaturi pentru cazare, cele mai bune restaurante și evenimente în Londra… găsiți aici.

Cu alte detalii despre ceea ce puteți vizita pe lângă Londra, voi reveni într-un articol viitor.

London, I will be back. That’s a promise.

Because… I am #BornToTravel.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!