Descopera

Lecția de gramatică: Cum se ajunge la a pune virgulă între subiect și predicat

În sfârșit, am ajuns și la acest articol. Nu puține sunt acele persoane care mi-au zis că așteaptă să scriu despre această gravă eroare care pătează limba română. Vedem peste tot virgule cât de mult se poate, dar cel mai grav este atunci când dai de ele într-o propoziţie simplă, si nu altundeva decât între subiect şi predicat. Sunt sigura ca multi dintre cei care vor citi se vor regasi. Deoarece aceasta greseala e facuta chiar si de cei care, in mod obisnuit, nu au probleme cu limba romana, indeosebi cu gramatica. Pur si simplu, nu constientizeaza greseala respectiva, pentru ca, in vorbire, faci o scurta pauza. Ei bine, acea pauza nu inseamna virgula in scris. Dar acestia nu ar recunoaste in veci. Vor gasi mereu scuze de genul: „stiam si eu, dar am scris la repezeala” :).

 


Inainte de toate, haideți să luăm câteva exemple, cu fraze în care avem de toate: subiect, predicat, atribut, complement, apozitii etc. (gresite):

Clopotul-gigant al Catedralei Mantuirea Neamului Romanesc, a costat aproape 500.000 de euro si se va auzi in jumatate de capitala.

Cei mai predispusi la stres, sunt oamenii care lucreaza mai mult de 10 ore pe zi.

Direcția Generală Anticorupție, încalcă legea, fara a tine cont de nimeni si nimic.

Cum faci sa iti dai seama de greseala comisa?

In primul rand, te rog sa te gandesti care este subiectul si care este predicatul. Operatiunea chiar nu e atat de grea, serios.

Exemplu:

„Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, este de parere ca cei mai mult infractori fac parte din PNL”.

Ma rog, asta e un exemplu prost. N-are cum sa aiba parerea asta, evident! Nu PNL, ci PSD, dusmanul lui nr. 1, este partidul despre care crede ca are cei mai corupti politicieni :). Bun, acum sa „spargem” fraza.

Corect este:

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, este de parere ca cei mai mult infractori fac parte din PNL”. Ati sesizat faptul ca lipseste o virgula, nu? 🙂 In cazul acesta, se pastreaza virgula de dupa nume. Subiectul este „Presedintele”. Numele lui este apozitie in acest exemplu. Daca „spargem” fraza, dupa cum spuneam, vom ramane cu o propozitie simpla: „Presedintele Romaniei este de parere ca…”. Makes sense now? 🙂

SFAT: Cand nu stii unde sa pui virgula, te rog, nu o mai folosi deloc. Mai degraba pot citi un text caruia ii lipsesc virgulele decat unul in care ai virgula pusa taman intre subiect si predicat. Stiu ca am inceput sa devin un fel de „grammar nazi ” pentru unii :D. Altii ma striga „profa”. Iar altii, fara sa-mi spuna in vreun fel anume, imi cer sfatul. Nu intotdeauna reusesc sa explic clar si corect. Sa ne-ntelegem, oameni buni. Nu sunt profesoara 😁.

Exista si o alta categorie de oameni, poate doar putini oameni, aceia care chiar au uitat lucrurile pe care le scot eu in evidenta aici. Cu totii am invatat la scoala despre ele, n-am niciun dubiu in privinta asta, doar ca… uite, sa zicem ca eu am fost mai pasionata :). Si mi-e drag sa dau mai departe din umilele mele cunostinte (spun umile pentru ca nu ofer explicatii à la carte, ci sub o forma simpla, asa cum imi pare mie mai usor de inteles). De aceea, din cand in cand, mai scriu despre VIRGULE, despre CUVINTE DESPARTITE, despre „SI„, CRATIMA sau altele – dati voi click, daca vreti sa mai cititi vreo lectie de gramatica/romana (la rubrica DESCOPERA – Cultura generala) :).

Sorry pentru lipsa diacriticelor. 

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

View Comments

  • Am avut colegi de serviciu de la care primeam mail cu antetul: "Buna, cutare," si cu care eram in discutii despre virgula dintre buna si nume. Mie nu mi se pare corect folosita, decat doar dupa nume. Dvs cum credeti? Multumesc.

  • Bună, Luiza. În astfel de situații, numele se scrie între virgule pentru că este un substantiv în cazul vocativ. Alte exemple: Fugi, femeie, că te prinde ploaia. Luiza, ai primit coletul de la Elefant? Bună, Luiza, ai timp de o cafea?

  • Exact cum spune Ema :).
    Pentru saptamana viitoare am programat un articol cu explicatii pentru ce ai intrebat tu, Luiza, doar ca m-am axat pe altceva, cu alte exemple. Te invit sa urmaresti articolul de miercurea viitoare.

    Merci :).

  • În fraza dată exemplu cu "cei mai predispuși la stres" virgulă nu e între subiect și predicat.

  • În propoziția: „Ca niște felinare stelele.” Intuitiv aș pune virgulă înainte de „stelele”, sub justificarea că de-acolo lipsește predicatul. Dar mă inhibă regula care spune că nu pui virgulă între subiect și predicat. Deși aici e un caz special: predicatul e înaintea subiectului și, cum am spus, lipsește. E subînțeles, cum ar veni. Deci cum e corect?

Recent Posts

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

2 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

3 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

6 zile ago

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…

o săptămână ago

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

o săptămână ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

o săptămână ago