Acasă Descopera Cultura generala Lecția de gramatică: De ce nu se pune virgulă înainte de etc.

Lecția de gramatică: De ce nu se pune virgulă înainte de etc.

3
Lecția de gramatică: De ce nu se pune virgulă înainte de etc.

Înainte de a începe acest articol, vreau să lămuresc ceva ce, probabil, va părea banal. Nu dau sfaturi și nu dau lecții. Titlurile acestea cu „lecția de gramatică” sunt puse pentru a atrage puțin atenția. Am mai spus și în alt articol: scriu aceste articole ca urmare a greșelilor pe care le văd zilnic atunci când interacționez cu diferite persoane. Dar n-am spus niciodată că eu nu pot greși. Însă, de cele mai multe ori, greșelile mele sunt de tastatură sau din neatenție, nu din necunoaștere. Iar una dintre greșelile pe care le fac este că nu recitesc ceea ce scriu. Uite, Gustave Flaubert, când a scris „Madame Bovary”, se trezea noaptea din somn pentru că visa el că trebuie să mai pună o virgulă pe nu știu unde, iar fiecare frază era citită și răscitită până când suna cum voia el. Dacă mi-aș fi dedicat viața scrisului, probabil că l-aș fi luat drept exemplu :).

 Buton bun Roxana Branisteanu YouTube


Să începem „lecția de gramatică” acum :). Nu de puține ori am întâlnit folosindu-se virgula înainte de „etc”. E ok, nu dăm cu parul, important este să pricepem motivul pentru care acest lucru este greșit. Și să acceptăm că nu ne naștem învățați. Numai eu știu cât învăț zilnic. Dar nu am nicio problemă în a mă lăsa „educată” de alții :). Nu mai deștepți, că nu despre inteligență e vorba, ci despre experiență, de mediu, de oamenii pe care ți-i scoate viața-n cale și de cei lângă care alegi să trăiești.

În ceea ce privește ce e corect și ce nu în limba română, trebuie să înțelegi de unde provine un anume cuvânt sau din ce se formează. Eu nu am putut reține niciodată ceva până când nu am înțeles explicația din spate.

Așadar, avem următoarea frază: „Numeroși oameni de televiziune, precum Andreea Esca, Cristian Sabagh, Teo Trandafir etc., s-au unit pentru o cauză nobilă”.

Încă una: „A venit școala, iar părinții s-au văzut nevoiți a cumpăra manuale, caiete, pixuri, stilouri etc”.

De ce nu se pune virgulă?

Ei bine, etc. este o prescurtare provenită din expresia latină „et caetera”, care înseamnă „şi celelalte”, „și alții”, „și altele” în limba română. După cum știți, înainte de conjuncția de legătură „și”, nu se pune virgulă (folosim virgula doar în anumite cazuri; am exemplificat AICI).

Când se pune virgulă?

Nu o spun eu, ci specialiștii. Se pune și virgulă înainte de „etc”. Înainte de primul „etc”, de fapt. Cu alte cuvinte, singura situație în care este corect să folosim virgula este atunci când întâlnim mai mulți „etc”, consecutiv (mai rar se întâmplă să scrii „etc., etc, etc,” într-o frază, ce-i drept).

În încheiere, menționez faptul că observ că se face abuz de virgulă. Iar asta mă irită rău. Virgulele puse mult și prost mă obosesc. Cred că am să scriu un articol separat :).

PS: Informația cu Flaubert este preluată de la George Pruteanu.

Articolul precedent Femeile conduc mai bine decât bărbații! Nu o spun eu, o spun statisticile!
Articolul următor Nu, nu suntem proaste, doar ne prefacem!
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!