Ador mâncarea chinezească. Nu am încercat foarte multe reţete, dar aceasta este una dintre preferatele mele. Este foarte uşor de gătit şi la fel de uşor se şi mănâncă. În primul rând, avem nevoie de un wok, acea tigaie asiatică care a cucerit lumea, inclusiv România.
Gătitul la wok este o alternativă mai sănătoasă de a obţine reţete delicioase, păstrând proprietăţile nutritive ale mâncării. Alimentele pot fi trase la tigaie pe părţile laterale, aşa că uleiul în exces şi grăsimea pe care o conţin deja se scurg în timp ce sunt gătite.
Bun, să trecem la faimoşii tăiţei asiatici, numiţi Noodles. Am să pun şi preţurile, aproximativ (de regulă, prefer să rotunjesc, adică în loc de 7,9 am să trec direct 8), pentru a vă face o idee. Bineînţeles, sosurile pe care le veţi vedea mai jos nu le folosesc la o singură mâncare, ci la cel puţin trei mâncăruri. În plus, nu e musai să folosiţi toate aceste tipuri de sos. Este suficientă o mâncare doar cu sos de ananas combinat cu cel de chili dulce. Mie-mi place să le am în casă şi să adaug câte puţin din fiecare.
1 pachet Noodles – 8 lei
un piept pui – 10 lei
1 ardei gras galben – 0,5 bani
1 ardei gras roşu – 0,5 bani
2-3 morcovi – 1,5 lei (eu prefer legume proaspete, dar se poate folosi şi un mix de legume de la Bonduelle)
1 ardei iute (sau o linguriţă de chilly) – 1 leu (am cumpărat 5 bucăţi de ardei la 1 leu)
usturoi – 0,5 bani
sos de soya – 8 lei
sos cili thai dulce – 8
sos de ananas – 9 lei (sau sos de mango – 9 lei)
Preparare:
Înainte de toate, se pregăteşte pieptul de pui, care se taie în fâşii lungi şi se pune într-un vas cu o lingură de sos de soia, după care se dă la frigider. Între timp, se taie şi morcovii cu ardeii în fâşii lungi.
Se pune wok-ul la încins cu ulei de măsline, se adaugă puiul care a stat cel puţin 10 minute la rece, după care se scoate şi se acoperă cu un capac pentru a se păstra cald. Imediat, în acelaşi ulei, se adaugă chili sau ardei iute, apoi usturoiul tocat mărunt. Nu se lasă foarte mult pentru a nu-şi schimba usturoiul gustul şi culoarea, şi se aruncă legumele. Adăugăm o ceşcuţă de apă şi acoperim cu un capac, lăsând focul mic.
Când legumele (îndeosebi morocovii) au început să se înmoaie, adăugăm şi pieptul. Mestecăm bine, după care punem câte două linguri din fiecare sos: mango/ananas (după preferinţă) şi chili dulce. Pentru că îmi place ca mâncarea să fie mai colorată, adaug şi o lingură de bulion subţiat cu puţină apă.
Acum, fiind aproape gata sosul, îl lăsăm la foc foarte mic, până se fac şi tăiţeii. Fierbem apa într-un vas şi, când clocoteşte, adaugam Noodless, pe care îi lăsăm cam două minute. Se scurg de apă şi se adaugă peste sos. Dacă vi se pare că a ieşit mult sos, nu amestecaţi cu totul. Puneţi în farfurie şi amestecă fiecare.
Weikou hao! (Poftă bună!) 🙂
PS: Poate să vi se pară complicată reţeta, dar credeţi-mă că nu este. Eu scriu foarte mult; nu uitaţi că acesta nu este un blog culinar, iar eu nu mă pricep foarte bine :).
Thanks!
hmm,n.am incercat mancare chinezeasca. pare gustoasa reteta,dar… intr.o zi,cand eram insarcinata cu matei,niste colegi au comandat mancare chinezeasca. nu mi.a placut mirosul si nici numele. o colega avea asa.numitele furnici, o combinatie de taitei cu carne, parca. poi numai cand am auzit mi.a venit s.o iau la fuga. :-)) stiu ca nu mancam propriu.zis furnici,dar mintea mea a facut asocierea ca atare si cum nici aspectul mancarii nu m.a dat pe spate,reactia a fost pe masura.
Daca iti plac pastele, iti vor placea si taiteii chinezesti. Mie, da. :))).
iubesc mâncarea chinezească așa că sigur voi încerca, mulțumesc de rețetă!
Ma bucur ca ai incredere in reteta mea. Astept sa revii cu un comentariu, in care sa-mi spui daca ti-a iesit si daca a fost pe placul tau ;). Multam si eu!