Acasă Arhiva RECENZIE: 3 Mai – Versuri, de Cristina Chilianu

RECENZIE: 3 Mai – Versuri, de Cristina Chilianu

0
RECENZIE: 3 Mai – Versuri, de Cristina Chilianu

Cât de mare să fie coincidența să ajungă în mâinile mele o carte care se numește „3 Mai”, exact ziua în care m-am născut?

Titlu: 3 Mai – Versuri
Autor: Cristina Chilianu
Editura: Letras
Anul publicării: 2023
Pagini: 86

CUMPĂRĂ „3 MAI – VERSURI”

În paginile pline de sensibilitate ale cărții „3 Mai – Versuri”, autoarea ne poartă într-o călătorie emoțională în lumea sa interioară, unde cuvintele devin paleta cu care pictează emoțiile și gândurile sale. Fiecare vers surprinde și captivează, dezvăluind o intimitate în care autoarea ne pătrunde discret, simțindu-i astfel vulnerabilitatea, transformând cuvintele în trăiri autentice.

Poeziile devin un dialog deschis cu cititorul. Fiecare strofă pare să-și aibă rădăcinile în experiențe personale, iar cititorul este invitat să simtă fiecare nuanță a emoției transmise.

„Tentațiile vin pe rând, culoarul drept ca să mi-l curme

Dar nu le pot cădea în plasă, fără să nu lase urme.

Mi-am construit atent programul și prețuiesc mult disciplina

Am fugit de întuneric, ca să pot urma lumina”

3 mai – Versuri: O călătorie poetică în sufletul autoarei

Volumul „3 Mai. Versuri” este o călătorie emoționantă prin universul poetic al autoarei Cristina Chilianu, unde sufletul ei este pus cu tandrețe și curaj pe tava cuvintelor. Fiecare poezie este o fereastră deschisă către emoțiile profunde, reflectând trăirile intense și gândurile sensibile ale autoarei.

Cristina Chilianu reușește să surprindă cititorul cu o paletă variată de teme, de la iubire și nostalgie până la introspecție și contemplare asupra existenței. Poemele ei pătrund în inimă cu delicatețe și acuratețe, iar versurile devin un mijloc prin care cititorul poate să-și descopere propriile trăiri și să se regăsească în cuvintele frumos țesute ale autoarei.

Un aspect remarcabil al acestei colecții de poezii este abilitatea Cristinei de a folosi limbajul poetic într-un mod accesibil, fără a sacrifica profunzimea și subtilitatea mesajului. Fiecare strofă transmite o poveste, iar metaforele și imagistica create de autoare aduc o bogăție suplimentară la fiecare vers.

Titlul „3 Mai. Versuri” pare să ascundă o semnificație simbolică sau personală pentru autoare, și acest mister adaugă o dimensiune intrigantă lecturii. Fiecare poezie devine astfel o călătorie pe care cititorul o parcurge împreună cu Cristina în acea zi de 3 Mai.

Ce nu mi-a plăcut 
Sinceritate și nostalgie în versuri

„3 mai – Versuri” nu este doar o colecție de poezii, ci o oglindă sinceră a sufletului autoarei, unde cuvintele nu sunt doar rânduri scrise, ci pulsuri ale inimii sale. Am simțit emoția și trăirile personale, iar una dintre poeziile mele preferate este „Urme și praf” de la pagina 21.  Mi-au plăcut și poeziile „Valuri”, „Homo ludens” și altele.

Sunt câteva versuri care mi-au plăcut de-a lungul cărții, însă recunosc că e foarte greu să mă dea o poezie pe spate. Eu sunt iubitoare de poeziile lui Nichita Stănescu și Ion Minulescu, iar poeții contemporani sunt puțini care să-mi rămână în suflet și să simt că mustesc de emoție atunci când îi citesc.

Nu aș spune că e ceva ce nu mi-a plăcut, doar că nu ușor mă ating poeziile. Am întâlnit și o greșeală, la pagina 32: “de-ai știi”. Se poate trece peste, dar neapărat de corectat la următorul tiraj:).

CUMPĂRĂ „3 MAI – VERSURI”

Ilustrații potrivite. Un plus pe care l-am remarcat la carte îl reprezintă ilustrațiile bine alese. Știu că nu este etic să desenezi pe cărți, însă cartea aceasta, pe lângă citirea poeziilor, mi-a adus o doză de liniște și pace și prin desenarea ilustrațiilor.

În final, „3 Mai. Versuri” este o colecție de poezii ce merită atenția celor pasionați de frumusețea cuvintelor și de explorarea complexităților sufletului uman. Cristina Chilianu se dovedește a fi o fată talentată, iar volumul său reprezintă o contribuție valoroasă în literatura contemporană a iubitorilor de poezie.

Articolul precedent RECENZIE: Gustul pentru infinit. Însemnările unui Discipol, de Teodor Onea
Articolul următor Cum a fost la primul Book Club din 2024: ”Ora 25”
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!