AcasăArhivaRecenzie: "Soluţia Schopenhauer" de Irvin Yalom

Recenzie: „Soluţia Schopenhauer” de Irvin Yalom

Published on

spot_img

Un psihanalist empatic şi un fost pacient pseudofiolosof, adept al mizantropiei, un cuplu ciudat până cei doi devin protagoniştii unui roman remarcabil.

De la Plânsul lui Nietzsche nu credeam că Irvin Yalom mă mai poate surprinde în domeniul beletristicii şi totuşi, uite un roman de mai mult de 400 de pagini care m-a răvăşit. Încărcat de idei, expresii sau chiar cuvinte necunoscute până acum, acest roman m-a făcut să realizez cât de multe am de învăţat şi să îmi doresc cu toată inima să o fac.

Titlu: Soluţia Schopenhauer

Autor: Irvin Yalom

Gen: Beletristică

COMANDĂ IEFTIN DE PE ELEFANT

Acțiunea debutează prin iminenţa morţii, chiar a unuia dintre personajele principale. Julius, un psiholog şi psihanalist respectat, află că are o formă de cancer de piele. Vestea neaşteptată, ce contractează puternic cu stilul de viaţă ordonat al psihologului, aduce pentru prima dată în prim plan efemeritatea vieţii și nevoia de a nu amâna rezolvarea problemelor și găsirea liniştei sufleteşti.

Debusolat şi cu moralul la pământ, Julius caută sensul vieţii sale, viaţă din care doctorii îi mai pot garanta doar un an. Dându-şi seama că munca de psiholog atârnă cel mai mult în această balanţă, Julius caută, printre dosarele vechilor pacienţii, acei oameni pe care i-a ajutat. Deși scopul era de mulţumire sufletească, trecând în revistă succesele carierei sale, psihologul se opreşte la cel mai mare eşec al sau, Philip, omul pentru care 3 ani de terapie s-au dovedit ineficienţi.

Julius îşi aminteşte de Philip ca de un bărbat frumos şi inteligent, dar mistuit de o dorinţă sexuală acerbă care îl împiedică să se concentreze aspra scopurilor sale. Când, după 15 ani, îl contactează, în locul fostului pacient găseşte un om nou, fan înrăit al filosofiei lui Schopenhauer.

Philip “cel vindecat” îşi expune dorinţa de a deveni psiholog, dar nu atât pentru a-i ajuta pe ceilalţi cât pentru a-şi asigura un venit care să îi permită să studieze neperturbat filosofia.

Îngrijorat de lipsa de empatie a lui Philip, dar și de motivaţia lui greşită, Julius acceptă să îl îndrume cu condiţia ca acesta să ia parte la întâlnirile singurului grup de terapie pe care a continuat să îl îndrume chiar şi după diagnostic.

COMANDĂ „SOLUȚIA SCHOPENHAUER” DE PE ELEFANT

Aici acţiunea o ia razna. Urmărind întâlnirile grupului, în paralel cu viaţa lui Schopenhauer, luăm parte la frustrări, traume, complexe, obsesii, vicii, dependenţe. Irvin Yalom nu se sfieşte să atingă probleme sensibile ale societăţii actuale precum teama de îmbătrânire, complexe fizice, de inferioritate sau teama potenţialului neexploatat.

Julius, ajutat într-o oarecare măsură de Philip, conduce membrii grupului astfel încât să-și descopere singuri problemele şi să-şi ofere soluţii. Odată cu ameninţarea permanentă a morţii, însuşi coordonatorul grupului va avea nevoie de suportul membrilor. Astfel, aglomerarea de oameni, care la prima vedere nu au nimic în comun, devine o simbioză perfectă.

Pierdută între paginile romanului “Soluţia Schopenhauer” am ajuns să mă imaginez pe scaun în cercul format de membrii grupului şi să îl las pe Julius să analizeze toate acele probleme care, fie că vreau sau nu să recunosc, sunt parte şi din mine.

Vă propun un roman tulburător, nu atât prin poveste cât prin sentimentele pe care va ajunge să le trezească în cititor.

Pont: pe parcursul lecturii vă va fi de folos un document word sau o foaie de hârtie. Veţi fi copleşit de multitudinea de neologisme, temeni de specialitate, idei filosofice, referiri literare sau istorice pe care veţi simţi nevoia să le digeraţi pe îndelete după ce închideţi coperţile romanului.

Lectură plăcută!

Ultimele Articole

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

More like this

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...
error: Content is protected !!