Tabăra de Lectură iCarte, iParte a ținut patru zile, la ferma Cobor din județul Brașov. Pentru că sunt multe de povestit și multe fotografii cu peisaje superbe, împart articolul în trei, pentru fiecare dintre cele trei zile petrecute împreună (în a patra am plecat la drum). În acest prim articol povestesc mai mult despre cum are loc clubul de lectură, având în vedere că astfel am început tabăra (las mai jos și câteva detalii despre înscriere și participare).
Tabăra de Lectură pentru Adulți iCarte, iParte
Perioada: 3-6 februarie 2023
Localitate: Ferma Cobor, județ Brașov
Participanți: 15
Edituri partenere: Humanitas, Litera
Parteneri: Fautor Winery, Careless Beauty, seleno.ro, IPPU, Inkorporate
Foto: Dragoș Mirea
Prima zi din tabără, care a început cu ora 18.00, a fost de a ne cunoaște puțin unii pe ceilalți și de a participa la clubul de lectură, alături de cei care au intrat prin Zoom. Pentru că a fost într-o zi de vineri și mulți au lucrat în ziua respectivă, dar și pentru că Ferma Cobor este la o oră și jumătate distanță de orașul Brașov, nu a ajuns toată lumea la timp, prin urmare, am sărit peste partea cu a ne cunoaște, dar lucrul acesta s-a întâmplat, oricum, în timp. În program am trecut #SăNeCunoaștem, exact cum și există o postare în comunitatea iCarte, iParte, adică prin a povesti câte ceva despre noi. Aș spune că nu e neapărat necesar să spunem ca la școală cine suntem și ce facem, ci să lăsăm timpul să ne arate puțin despre fiecare în parte (deși aparențele pot să arate altceva și chiar să te înșeli în privința unor persoane; eu, de exemplu, de multe ori în viața mea, am părut oamenilor arogantă și fițoasă la început, dar ulterior au spus că sunt o fată extraordinară).
Cina a fost la ora 19.00, dar nu ne-a ajuns o oră. Nu doar pentru cele trei feluri de mâncare aduse cu mare fast de cei de la fermă, cât pentru faptul că ne-am dat la vorbă, la glume, iar pe parcurs au ajuns și cei care au mai întârziat. Prin urmare, am mutat clubul de lectură la ora 20.30.
Cum au loc cluburile de lectură iCarte, iParte
Doresc să explic puțin cum au loc cluburile iCarte, iParte. Ele au apărut în grupul iCarte, iParte în anul 2020. Inițial, a fost vorba de o postare simplă, în care dădeam startul discuțiilor pentru o anumită carte:
Ulterior, unul dintre moderatorii grupului a venit cu ideea de a-i îndemna pe membrii grupului să citească cartea respectivă și abia apoi să o dezbatem. A mers bine vreme de câteva luni, după care oamenii doar se înscriau public, dar nu și participau la întrebările pe care noi le puneam la postarea cu pricina, ceea ce însemna că ori nu citeau cartea, ori nu vedeau postarea (din cauza algoritmilor Facebook). Mi-a venit apoi altă idee: să ne și întâlnim. Cum ne aflam în pandemie, am ales să facem asta prin Zoom. O perioadă am supus la vot trei cărți, iar cea aleasă prin cele mai multe voturi rămânea cartea lunii, pe care o citeam cu toții. Nici asta nu a mers mult timp, deoarece, din nou, oamenii doar se înscriau, însă ori nu citeau cartea votată, ori nu voiau să participe, ori nu vedeau postarea. Prin urmare, am hotărât să aleg eu o carte, iar cine dorește să participe, îmi lasă adresa de e-mail (de fapt, eu scriu fiecărei persoane în privat). În continuare, sunt probleme cu algoritmii FB, iar postarea denumită #bookclub nu ajunge la mulți membri ai grupului (văd asta nu doar ca urmare a reacțiilor și a înscrierilor, cât a reach-ului arătat de FB; ca administrator și creator al grupului, am posibilitatea să văd în spate). Mai rămâne o singură variantă: Google Form. Dar – din nou mă leg de algoritmi – din cauza faptului că este link în postare, aceasta nu va ajunge la mulți membri ai grupului. De asemenea, pentru că există niște pași de făcut pentru înscrierea prin Google Form, e posibil ca oamenii – din comoditate – să nu mai între. Știu că sună ca și cum cum am fi la școală și pare că trag de ceilalți să participe, dar sunt doar câteva aspecte pe care le-am observat, de-a lungul timpului, ca administrator al acestui grup.
Pași înscriere BOOK CLUB în grupul iCarte de pe Fb
- Vezi postarea #bookclub și ce carte avem de citit în luna aceasta;
- Scrie ”citesc” într-un comentariu la acea postare;
- Te voi contacta în privat pentru a-mi oferi adresa de e-mail;
- Vei primi linkul de participare cu cel puțin o săptămână înainte de clubul de lectură;
- Cluburile de lectură au loc, de regulă, în ultima zi de luni a lunii respective;
- Dacă avem de citit o carte scrisă de un autor român contemporan, încerc să fie și scriitorul invitat;
- În cadrul clubului de lectură, uneori, ofer și o carte cadou, prin tragere la sorți.
Pentru clubul lunii ianuarie a fost cartea ”Nimic nou pe frontul de vest”, de Erich Maria Remarque. A fost o discuție foarte frumoasă și interesantă, pe alocuri aprinsă (câțiva dintre noi am dat patru stele cărții, ceea ce i-a contrariat pe alți cititori), cu argumente, ce ne-a plăcut, dacă am fi văzut un al final, cum ni se pare stilul de scriere al scriitorului, dacă am mai citit ceva de la el etc. În general, vin cu întrebări pentru a destinde atmosfera și pentru a reuși să creăm, cât de cât, o conexiune, astfel încât să povestim fiecare ce părere avem despre cartea respectivă. Nu discutăm gusturile, e un lucru pe care îl menționez destul de des. Nu are nimeni dreptul să certe un alt cititor pentru că i-a plăcut sau nu o anumită carte.
Întrebări BOOK CLUB
- Ce v-a plăcut cel mai mult la personajul principal, la Paul?
- V-ați regăsit în vreun fel în Paul? Sau altfel spus, ați găsit vreo asemănare între voi și personaj?
- Ce moment v-a marcat cel mai mult?
- Ați simțit cum se va termina cartea? V-ați gândit că poate Paul va muri așa cum au murit camarazii săi de pe front?
- Este vreun personaj care v-a plăcut mai mult decât Paul?
- Cum vi se pare scriitura lui Remarque?
- Ați mai citit ceva de la autor?
- Câte stele dăm cărții?
- Ați văzut filmul?
Pentru primul club de lectură care a avut loc atât fizic, cât și online, mi se pare că a ieșit bine. S-a mai pierdut conexiunea, dar am reușit să vorbim și să ne auzim. Iau în considerare să facem asta și pe viitor (încă nu am găsit cafeneaua/ceainăria/locul ideal în București). Mi se spune deseori să fac cluburile de lectură live, pe YouTube. Momentan, nu iau acest aspect în considerare. Sunt multe persoane care intră doar de curiozitate, iar noi nu vrem să fim ca la un televizor unde vorbim și suntem ascultați. Cluburile sunt pentru cititori. Pentru cei care citesc cartea din luna respectivă și participă cu noi. Am avut un club de lectură și live, AICI, la ”O viață măruntă”. A fost plăcut, dar nu am avut posibilitatea să fim prea mulți. Pentru că am avut limitare la șase persoane care puteau intra să vorbească. La anumite cluburi de lectură, sunt de acord cu a face live, mai ales dacă sunt și alte persoane invitate. De exemplu, în acel club au fost mai multe fete din zona Booktube, fiecare cu o comunitate, ceea ce însemna că era dificil de gestionat să obținem atâtea adrese de e-mail (și chiar și prin Zoom sunt niște limitări).
Revenind la tabăra noastră de carte, după clubul de lectură ne-am mutat la băutură. Glumesc, glumesc, doar mi-a plăcut rima 🤭. Clubul și activitățile literare le-am avut într-un salon mare, cu șemineu și video-proiector la dispoziție, însă a fost puțin mai frig decât ne-am așteptat. Cred că ar fi trebuit făcut zilnic focul acolo pentru a nu simți că e rece (cu toate că există încălzire în pardoseală, ne-au cam înghețat mâinile în seara clubului – pe timp de zi era mai călduț, căci nici afară nu a fost extrem de frig, bașca am prins o vreme superbă în următoarele zile). Ne-am încălzit apoi cu o palincă și un vin. Palinca a venit taman de la Hunedoara, adusă de unul dintre participanți, dar au avut și cei de la fermă suficientă, plus un vin perfect pentru serile ce au urmat.
Povestea iCarte, iParte continuă! Urmează ZIUA 2.
GALERIE FOTO, realizată de Dragoș Mirea