Născut la data de 18 iulie 1918, Nelson Mandela este singurul copil din familia sa care a reuşit să facă o şcoală. Este cel mai cunoscut om politic din Africa de Sud, un om ce a luptat pentru drepturile oamenilor de culoare, fapt ce l-a condamnat în cel mai crud mod posibil: închisoare pe viaţă (în 1964). A fost însă eliberat după 27 de ani.
Nelson Mandela a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal în aprilie 1994. Peste 22 de milioane de sud-africani au ieşit la vot pentru primele alegeri parlamentare multirasiale din țară, alegându-l pe Mandela drept primul preşedinte de culoare la conducerea țării. Acesta a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Pasionat de box
În afară de politică, Mandela făcea și sport. “Nu îmi plăcea violența boxului. Eram mai interesat de știința sa – cum îți miști corpul pentru a te apăra, cum folosești un plan pentru a ataca și a te retrage, dar și cum îți mărești ritmul într-o luptă”, a spus Mandela în biografia sa.
”Invictus”, poemul să preferat
Lui Mandela îi plăcea foarte mult poezia “Invictus” (lat. “Neînfricat”), un poem scris de William Ernest Henley, în 1875, la vârsta de 26 de ani, pentru că voia să-și exprime astfel frustrarea că tocmai i se tăiase piciorul din cauza unei infecții. “Invictus” este poezia care l-a inspirat pe Mandela (și nu numai, ci o întreagă națiune, aceasta fiind un imn al curajului de a merge înainte, orice s-ar întampla, devenind, totodată, și una dintre preferatele mele 🙂) și recita adeseori versurile:
Nu contează cât de împotrivă sunt șansele,
Oricât de îngustă va fi calea,
Câte pedepse voi îndura
Rămân stăpân pe soarta mea
Și suveran al sufletului meu.
Oricât de îngustă va fi calea,
Câte pedepse voi îndura
Rămân stăpân pe soarta mea
Și suveran al sufletului meu.
Nelson Mandela „46664”
Deţinutul Mandela a purtat numărul „46664”. Această succesiune de cifre a adus celebrele brăţări, pe care toată „spuma” societăţii le poartă. Metalele folosite pentru producţia brăţărilor provin din exploatări miniere din Africa de Sud, ţară bogată în aceste resurse. Mulţi nu ştiu că aceste brăţări reprezintă ceva mai mult decât nişte simple bijuterii. Se spune că scopul lor este acela de a crede în cauzele pentru care Mandela a pus pasiune şi a lupta împotriva HIV/SIDA şi a sărăciei, a ignoranţei şi a suferinţelor create de aceasta.
Şi mie îmi plac brăţările, în special cele din argint sau cupru negru. Însă faptul că numărul conţine de trei ori cifra 6, mă face să renunţ la ideea de a-mi cumpăra una, chiar dacă vine de la Nelson Mandela. Într-adevăr, pentru mine este o bijuterie, care îmi place, dar pe care nu o port din superstiţie, dacă pot să spun aşa. Însă pentru copiii bolnavi din Africa şi din România înseamnă tratamentul care le poate prelungi viaţa. Am citit undeva că suma aferentă vânzării unei brăţări se împarte între susţinerea cauzelor fundaţiei, adică 70%, iar restul de 30% ajunge la cei care au realizat brăţările (materiale şi creaţie).
- Nelson Mandela a murit la data de 12 decembrie 2013.
CITATE din opera lui Mandela:
„O minte bună şi o inimă bună sunt întotdeauna o combinaţie formidabilă”
„Dupa ce ai escaladat un munte, îţi dai seama că mai sunt mulţi de urcat”
„În ţara mea, întâi te duci la închisoare şi mai apoi devii preşedinte”
„Dacă vrei să faci pace cu duşmanul tău trebuie să lucrezi cu el. Atunci va deveni partenerul tău”
„Curajos este nu cel ce nu are frică, ci acela care ştie să-şi învingă frica”
„Uneori, ne întrebăm cine sunt eu ca să fiu strălucitor, superb, frumos, talentat, fabulos? De fapt, cine eşti tu ca să nu fii?”
„Cea mai aleasă glorie a vieţii nu constă în a nu eşua niciodată, ci în a ne ridica ori de cate ori cădem”.
- PS: Recomand „Culoarea libertăţii”, un film despre Nelson Mandela.
https://youtu.be/IFqlLnAYwC0
„În viaţa reală nu avem de-a face cu zei, ci cu oameni obişnuiţi, ca şi noi: bărbaţi şi femei plini de contradicţii, stabili şi nestatornici, puternici şi slabi, faimoşi şi infami”
(Nelson Mandela)