Nu-i așa că „Porc în sos…” nu sună la fel de drăguț precum „Pui în sos…”? Sau doar mi se pare mie? În fine, asta e ultima chestie pe care aș sta să o dezbat acum :)))).
De mâncarea asiatică nu mă pot sătura niciodată. Îmi place mult și mă răsfăț din când în când cu câte o rețetă. Să nu credeți că, dacă am fost în Italia în ultimele cinci zile, am mâncat numai paste și pizza. Prea puțin, așa că nu e de mirare pofta mea de mâncare chinezească cu tăiței. Nu aveam foarte multe prin casă, și nici chef de ieșit la cumpărături, așa că am făcut o combinație de fructe și legume (sincer, nu aveam idee ce va ieși, dar eu am încredere că, pe ce pun mâna, numai rău n-are cum să fie 🙂 ).
Ingrediente:
carne de porc
3-4 căței de usturoi
ghimbir
chilly
2 morcovi potriviți
1 ardei roșu (eu nu am avut, v-am zis că mi-a fost greu sa merg la cumpărături)
o pară
ciuperci uscate (eu am luat de la Mega Image – foto mai jos)
3-4 prune uscate
2 linguri bulion pastă
1 lingură bulion de țară (cu tot cu semințe)
sos de soia
ulei de măsline
sos chinezesc
tăiței chinezești
Mod de preparare:
Avantajul la carnea de porc (comparativ cu cea de pui, spre exemplu) este că poți mânca aproape orice. Nu pot spune ce fel de carne am folosit. Nu era mușchi sigur, căci aș fi recunoscut (după culoare). Am avut tipul acela de carne care se poate folosi pentru grătar :). Am tăiat carnea în fâșii subțiri și am pus-o în frigider, după ce am stropit-o cu sos de soia, puțin piper măcinat și boia de ardei dulce. Între timp, am pregătit legumele: morcovii tăiați și ei în fâșii subțiri (+ardei, daca aveți), usturoiul tocat mărunt, ghimbirul dat pe răzătoarea mică, para tăiată în cubulețe. După 10-15 minute, scoatem carnea din frigider și o punem la prăjit în wok, la foc potrivit. Se ia apoi și se dă într-un castron deoparte. Pentru că nu mai este foarte mult ulei în wok, mai adăugăm puțin și punem, pe rând, la interval de 30-40 de secunde, usturoiul, chilly și ghimbirul, peste care se adaugă morcovul, para și prunele. Punem 3-4 linguri de apă și acoperim cu un capac, lăsând focul mic. După ce s-au înmuiat puțin, punem într-un castronel pastele de bulion și sosul chinezesc, cu puțină apă fierbinte, iar totul se adaugă peste legumele din wok. Mai lăsăm sosul cam 10 minute, pregătim tăițeii, după care ne așezăm la masă și devorăm. Poftă bună! 🙂
SFAT: Încercați să nu mâncați seara. Nu este un fel de mâncare prea ușor, iar dacă alegeți, totuși, să serviți la cină ce am prezentat mai sus… asigurați-vă că aveți pe acasă ceva pentru balonare și flatulență :).
„Nu poţi să mănânci mâncare bună şi atât. Trebuie să şi vorbeşti despre ea. Şi trebuie să vorbeşti despre ea cu cineva care înţelege mâncarea bună şi tot ce înseamnă ea” (Kurt Vonnegut)
Iar acum… la plimbare! Primăvara ne cheamă la aer! 🙂