Acasă Sanatate Educatie nutritionala Cum a ajuns banalul ou sa fie un aliment de lux?

Cum a ajuns banalul ou sa fie un aliment de lux?

0
Cum a ajuns banalul ou sa fie un aliment de lux?

Mi-au plăcut ouăle de când mă știu. „Ochi” sau „sfârâmițate” în tigaie. Așa le zic eu, la acestea din urmă. Nu mă omor după omletă, dar după ouăle alea bătute și amestecate acolo, în tigaie, după ce ai pus la călit un pic de ceapă verde sau usturoi verde, mor. După ce le prăjeam, mai puneam și o bucățică de brânză lângă și un pic de șuncă de casă cu muștar. Și acum, când scriu, mi se face poftă.

Pe vremea facultății, am mers în Piața Ceair, la „ruși” (asta pentru cine este din Pitești și știe despre ce vorbesc), și mi-am luat o clocitoare. Făcusem rost de 50 de ouă de țară (parcă de la bunica și de la mătușa), le-am „încercat” la bec să văd care-i bun și care nu. Vreo șapte ouă le-am dat deoparte, nu erau de pus în incubator. Nu știu să vă explic cum le alegeam, dacă vă întrebați asta. Oul bun are ceva acolo, ca o umbră.

Ca și „recomandaçion”, zic să vă achiziționați clocitoare și, dacă mai aveți pe cineva la țară, să-i dați în grijă puișorii. Nu mai zic că ouăle pe care le vor face acei pui deveniți niște moțate găinușe nu sunt toxice precum cele cumpărate din comerț. Chiar ieșiți mai ieftin. Eu am crescut pui în copilărie. Nu e mare scofală. Când sunt mici, e bine să le dai mălai, le mai fierbi și lor câte un ou, le mai fărâmițezi niște brânză. De crescut, cresc singuri.

De la 0,45 lei până la 0,85 lei, chiar 1 leu. Atât a crescut prețul unui ou. Din august până în noiembrie. De mâncat ouă, vom mânca în continuare. S-au scumpit și lactatele, deci exact unele dintre cele mai bune produse din care îți iei calciu. Am cumpărat ieri, de la producătorii din Sibiu, o bucată de brânză de oaie şi o caserolă de smântână. Am dat 25 de lei pe ambele. Poți să renunți la ele? Evident, nu. Așa că eu zic să ne apucăm de crescut găini pe balcon. Că, zău, n-o să aduci vaca în apartament, ca indienii :D.

Îmi amintesc acum câți pui am scos la clocitoare. Vreo 35, să zic. Au murit vreo șase din ei. Am rămas cu restul. Au trăit cu toții, iar șapte-opt luni mai târziu, am numărat găinile. Vreo 10. În general, ies mai mulți cocoși, nu mi-am explicar care-i treaba cu ei. Dar oricum, 10 găini care ouau zilnic. 70 de ouă pe săptămână. Merită, nu? 🙂

Articolul precedent Ține-ți animalul de companie la distanță dacă ții la tine. Animalele nu sunt făcute pentru a sta în apartament
Articolul următor Ce este frumusețea?
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.