Când locuieşti singur şi nu primeşti caserole cu mâncare de acasă, trebuie să te descurci în bucătărie cum ştii tu mai bine, având în vedere trei lucruri esenţiale: mâncarea să fie sănătoasă, în niciun caz costisitoare, iar timpul pe care-l dedici să fie cât mai scurt. Eu nu pot spune că mănânc neapărat sănătos. Mănânc foarte des mâncare gătită, de multe ori grasă, şi neapărat cu carne. Aproape că nu există masă fără carne. Am încercat să servesc doar salată cu pâine prăjită, de exemplu. Nu merge. Mi se face rapid foame, ba chiar mă doare şi stomacul. Sigur, aşa l-am obişnuit. Asta-i dai, asta vrea în continuare.
Dar îmi place. Serios, voi nu simţiţi plăcere atunci când mâncaţi? Pentru mine, mâncatul reprezintă una dintre plăcerile vieţii. O fac cu poftă şi pe săturate.
Lăsând la o parte vorba asta lungă, o să vă prezint ce am gătit astăzi. Ce a gătit, mai corect spus. Andreea este cea care a adus ingredientele şi a fost şi foarte hărnicuţă. Eu i-am ţinut companie, ca şi data trecută cu clătitetele, sfătuind-o ce şi cât să pună. Prea puţin de data asta, însă, căci s-a prieput de minune şi singurică.
Mâncarea chinezească îmi place tare mult. Îmi place orezul, îmi plac tăiţeii, îmi plac sosurile. Am ales astfel o mâncare cu tăieţei groşi, care nu a durat foarte mult. Ceva mai simplă decât cea pe care obişnuiam eu să o fac (vezi AICI).
Ingrediente:
o jumătate de pui
un ardei gras roşu
un ardei gras alb
puţin ghimbir şi puţin chilly (sau ardei iute uscat)
3-4 căţei de usturoi
sos dulce de chilly
o lingură bulion
ulei de măsline
ulei de soia
tagliatelle
Puiul se taie în fâşii subţiri şi se dă la frigider, nu înainte de a pune peste câteva linguri de soia. Între timp, pregătim legumele. Ardeiul se taie şi el fâşii, iar ghimbirul şi usturoiul se toacă mărunt. După zece minute în care puiul a stat în sosul de soia, se pune la prăjit în wok, la foc potrivit, mestecându-se din când în când, pentru a nu se lipi. Se adaugă apoi, pe rând, la interval de 30-40 de secunde, usturoiul, ghimbirul şi chilly/ardeiul iute uscat, tocat mărunt şi el. Se scoate puiul într-un vas şi se acoperă, iar în wok se pune ardeiul, care se lasă la foc mic până începe să se înmoaie. După câteva minute, se pune puiul peste ardei, şi se adaugă sosul de chilly. Se amestecă separat o lingură de bulion cu puţină apă în care au fiert tăiţeii şi se pune peste mâncarea din wok. Înainte cu trei minute de a opri mâncarea noastră chinezească, tocăm o ceapă verde şi o aruncăm peste.
Cam aşa arată. O multitudine de culori şi de arome, de înnebuneşti. Ce să zic, Andreea, recunosc că nu mă aşteptam să-ţi iasă atât de buuuună, aproape că e la fel de bună ca a mea. Nu, scuze, rectific. E la fel de bună ca a mea ;).