Acasă Arhiva Cum a fost la primul Book Club din 2024: ”Ora 25”

Cum a fost la primul Book Club din 2024: ”Ora 25”

1
Cum a fost la primul Book Club din 2024: ”Ora 25”

Am început anul 2024 cu un nou club de lectură, „Ora 25”, de C. Virgil Gheorghiu. Sâmbătă, 20 ianuarie, când iarna ne bătea la geam, am avut parte de un Book Club marca iCarte, iParte, cu discuții aprinse, intense, fascinante, purtate între cititori pasionați.

La eveniment ni s-au alăturat, prin Zoom, atât alți cititori din alte orașe ale țării (și din afar României), cât și reprezenanți ai editurii Sens – Horațiu Pușcașu, editor și CEO, și Oana Calen, traducător.

Eveniment: Book Club
Locație: Palatul Noblesse, București, str. Sfinților nr. 7
Carte: Ora 25, de Constantin Virgil Gheorghiu
Organizator și Moderator: Roxana Brănișteanu (iCarte, iParte)
Parteneri: Noblesse Palace, Editura Sens, Asociația ICARTE, Bunica gătește, Sloop UP, Heidi Chocolate
Fotografii realizate de Dragoș Mirea
”Aș vrea să știu dacă respecți omul ca ființă umană, ca valoare unică, de neînlocuit, chiar și atunci când nu are nici o valoare socială sau când nu-ți inspiră milă sau gingășie ca un animal”.
Despre cartea „Ora 25”

Citatul de mai sus reflectă una dintre temele romanului ”Ora 25”, un roman controversat, interzis în România până după căderea comunismului, pe care l-am avut de dezbătut împreună la primul Club de Lectură din 2024. Au fost două ore pline de informație și dezbateri aprinse pe teme precum: dezumanizarea, disperarea umană, supraviețuirea, dar și bunătatea, naivitatea și credința. Am povestit cu traducătoarea Oana Calen și Horațiu Pușcașu, editor și CEO al editurii Sens, atât despre impactul pe care l-a avut cartea în Franța, în anii 1950, când la noi nu se publicase încă, dar și despre semnificația majoră pe care a avut-o, fiind considerată un roman autobiografic. Cartea a putut fi publicată după decesul autorului, mai exact în 1991.

Discuțiile variate au adus în prim-plan detalii inedite despre viețile personajelor care au fost inspirate din fapte reale, autorul însuși regăsindu-se printre cele trei personaje principale ale romanului. Împărtășirea experiențelor personale, cum ar fi terminarea cărții cu o seară înainte sau chiar ora 01.00, care putea fi considerată „ora 25”, a adus și mai multă autenticitate și apropiere între participanți.

Această sesiune a clubului de carte nu doar a dezvăluit informații pe care le trăim în ziua de astăzi, dar și a adus la suprafață mici detalii care au îmbogățit înțelegerea și aprecierea colectivă a acestei opere literare captivante. Cu siguranță, această zi a fost una de neuitat pentru toți cei prezenți.

Fotografii realizate de Dragoș Mirea

Iată ce-i spunea marele scriitor Mircea Eliade lui C. Virgil Gheorghiu într-o scrisoare, după ce i-a citit romanul:

„Dragă domnule Virgil Gheorghiu,

Sfârșesc de citit romanul dtale și nu mă încumet să mă culc înainte de a-ți spune, măcar în câteva cuvinte, cât sunt de entuziasmat. Te felicit din toată inima și te asigur că voi face tot ce-mi stă în putință ca acest roman să vadă cât de curând lumina tiparului. N-am citit nimic, în nici o literatură, care să se apropie, cât de departe, de teroarea istoriei pe care o îndură personajele dtale. Consider „Ora 25” una din cele mai mari cărți ale generației noastre, din toate țările.

Evident, așa cum se întâmplă întotdeauna, defectele sunt pe măsura talentului: adică tulburătoare. Dar sunt sigur că o nouă revizie a manuscrisului le va putea lesne înlătura.

Încă o dată, felicitări! 

Cu prietenie, Mircea Eliade„

Energia Cluburilor de Lectură

Experiența de la Clubul de Lectură iCarte, iParte, în compania invitaților și a celorlalți cititori pasionați, a punctat faptul că energia cluburilor de lectură este în continuă creștere. Astfel de întâlniri nu numai că încurajează lectura și discuțiile despre cărți, dar și creează conexiuni și prietenii durabile între oameni cu interese comune.

Gustări delicioase 

Produsele alese cu grijă, precum cafeaua, smoothie-urile, ciocolata, și checul, dar mai ales brownie au adăugat o notă plăcută întregii experiențe de lectură. Aceste elemente au creat o atmosferă prietenoasă și au oferit cititorilor prezenți la club momente de relaxare și socializare.

În încheiere, a fost intens! Ne vedem cu următorul club, de Dragobete, pe 24 februarie, ora 11.00, la palatul Noblesse, si în Constanța, Librăria Dorian Gray (afiș mai jos).

Afiș realizat de One Branding Agency
Articolul precedent RECENZIE: 3 Mai – Versuri, de Cristina Chilianu
Articolul următor Praga în 4 zile: Ce am vizitat și cât a costat
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.