Acasă Lifestyle Ghid practic pentru FEMEILE SINGURE: Cum să-ţi pregăteşti maşina pentru iarnă

Ghid practic pentru FEMEILE SINGURE: Cum să-ţi pregăteşti maşina pentru iarnă

0
Ghid practic pentru FEMEILE SINGURE: Cum să-ţi pregăteşti maşina pentru iarnă

Acum încă ne mai bucurăm de vremea frumoasă de afară, însă iarna urmează a se instala confortabil cât de curând. Nu putem aştepta până începe să ningă cu fulgi mari, care se aştern în straturi groase de zăpadă. Cel puţin, nu înainte de a avea lucrurile puse la punct. Cum ar fi echiparea maşinii. Aşa cum îţi place să conduci, la fel trebuie să-ţi placă  şi să ai grijă de autoturismul tău.

Ştiu că ar fi mai frumos ca de treaba asta să se ocupe bărbatul. Dar, dacă se întâmplă să nu-l ai, ce faci? Te apuci frumos de treabă, căci asta înseamnă să fii femeie singură, independentă şi descurcăreaţă ;).

LUMINILE

Atât pentru siguranţa ta şi a pasagerilor, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic, asigură-te că luminile din faţă şi din spate funţionează. Verifică atent faza scurtă şi lungă, stopurile de frână, semnalizarea şi luminile de ceaţă. Nu ar fi deloc plăcut să te trezeşti că trebuie să schimbi becurile arse în condiţii de ger.

ANVELOPELE

Pentru că, draga mea, după cum ştii, „iarna nu-i ca vara”, aşa că e musai să „încălţăm” maşina cu anvelope de calitate. Sigur, le putem păstra pe cele cu care am circulat până acum, dacă acestea sunt „all-seasons” şi nu sunt prea uzate. Dar să ştii că nu sunt a fel de aderente ca cele special pentru iarnă.

Mai mult decât atât, dacă nu vrei să plăteşti nişte amenzi usturătoare (între 600 şi 1430 lei), nu uita că s-a aprobat „Legea nr. 161/2011 – aprobarea OUG nr. 5/2011 – aprobarea unor reglementări privind creşterea siguranţei rutiere”, care te obligă să-ţi echipezi autovehiculului cu anvelope de iarnă.

ŞTERGĂTOARELE ŞI SISTEMUL DE STROPIRE

Nu sări peste acest aspect. Siguranţa în trafic depinde mult şi de vizibilitatea pe care o ai, mai ales în condiţii nefavorabile. Ai văzut că, de cele mai multe ori, pe timpul iernilor geroase, ştergătoarele sunt îngheţate, iar lamelele sunt lipite de geam. Recomandat este să aştepţi câteva minute înainte de a pleca din parcare, pentru ca maşina să se încălzească, dar eu ştiu destul de bine cum este când te grăbeşti. De aceea, este bine să ai tot timpul în maşină diverse soluţii pentru dezgheţare.

LOPATA PENTRU ZĂPADĂ

Ei, dacă este nevoie, da, dai la lopată, care e problema? Cum spuneam, te descurci în orice situaţie. Nu o să rămâi acum pe loc cu maşina, pentru că nu ai avea cu ce să dai zăpada de pe lângă ea. Aşadar, este neapărat necesar să ai o lopată în portbagaj.

MĂTURICA ŞI PERIA

Dacă parbrizul este acoperit de zăpadă, cel mai bine este să ai la „îndelăbuţă”, expresia ingenioasă a lui Tudor Arghezi, o măturică şi o perie pentru zăpadă.

REVIZIA TEHNICĂ

Oricât de mult am vrea să fim bune la toate, nu se poate. Sunt lucruri, cum e acesta, care trebuie pasat bărbatului. Eu, una, nu am fost niciodată măcar vreun pic pasionată de partea de mecanică a maşinii, recunosc că am trecut ca răţuşca prin apă în timpul şcolii, iar întrebările de la examen le-am făcut perfect dintr-un simplu noroc. Prin urmare, pneurile, bujiile, bateria, sistemul de frâne şi ce o mai fi de verificat le lăsăm cuiva priceput. Repet, nu trebuie să le faci pe toate. Doar de ştiut, pentru că, de cele mai multe ori, teoria te scoate din probleme.

PS: Dacă am omis ceva, trageţi-mă de urechi. Învăţăm mereu unii de la alţii :).

Articolul precedent Ai început să uiţi lucruri? Iată cum îţi poţi îmbunătăţi memoria!
Articolul următor Citatul zilei
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!