Insomnia este tulburarea care afectează tot mai multe persoane în fiecare zi, în ciuda faptului că somnul are o funcție fundamentală în corpul nostru. Și, deși suntem din ce în ce mai conștienți că trebuie să avem grijă de noi, îndatoririle zilnice și cerințele de la locul de muncă ne obligă să ignorăm anumite necesități importante, cum ar fi somnul.
În timp ce dormim, corpul se odihnește în timp ce îndeplinește diferite funcții. Prin urmare, când nu dormim, organismul are de suferit. În acest fel, ori de câte ori se întâmplă acest lucru, nu te recuperezi așa cum ar trebuie. Atunci apare tulburarea care poartă numele de insomnie.
Insomnia cuprinde toate fenomenele care te împiedică să te odihnești în timpul nopții într-un mod continuu. Consecințele acestei ”afecțiuni” sunt foarte variate. Potrivit mai multor cercetări realizate în China, insomnia poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Cum s-a demonstrat că insomnia crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord
Oamenii de știință au analizat în cadrul studiilor 98 de persoane. În perioada înregistrată au fost detectate 11.702 cazuri de accident cardiovascular și coronarian. Important: toți pacienții au avut simptome de insomnie în timpul studiului.
Cu toate acestea, este surprinzător faptul că această problemă nu apare la pacienții care se trezesc înainte ca alarma să sune. Mai degrabă, i-a afectat pe cei care adorm foarte greu și, dacă reușesc să adoarmă într-un timp mai scurt, somnul le este întrerupt. Ca urmare, organismul suferă de o datorie de somn care poate culmina cu un atac de cord.
„Este încă dificil să se determine relația exactă dintre cele două fenomene. Pe de altă parte, este clar că o lipsă de somn afectează metabolismul. În urma studiilor, s-a văzut că a existat o modificare la nivelul tensiunii arteriale, precum și în citokinele inflamatorii și proinflamatorii. Toți aceștia sunt factori care provoacă infarctul cerebral sau coronarian”, spune Qiao He, autorul principal al studiului.
Cu toate acestea, această problemă nu afectează pe toată lumea în același mod. Riscul ca femeile să sufere de accident vascular cerebral și atac de cord este mult mai mare, deoarece ele sunt predispuse la insomnie din cauza modificărilor hormonale și răspunsului lor la stres, printre alte cauze.
Din acest motiv, oamenii de știință recomandă ca toată lumea (în special femeile) să acorde atenție calității somnului.