AcasăDescoperaCultura generalaLa ce ne ajută fizica din liceu?

La ce ne ajută fizica din liceu?

Published on

spot_img

Ajungem la maturitate să ne pară rău că nu am învățat fizica în liceu, mai ales dacă avem o carieră departe de acest obiect, pentru că am vrea să înțelegem mai multe fenomene sau să ne explicăm mai multe lucruri care ne înconjoară și de care ne lovim zilnic.

Așadar, știi de ce acoperi ciorba când o bagi în frigider? Sau știi de ce nu trebuie să bagi alimente calde în el? Știi de ce poți lua foc de la un scurtcircuit? Sau care este motivul pentru care putem usca rufele iarna, afară? La toate aceste întrebări ne răspunde fizica.

Pe principiul „Rufele se usucă afară oricât de frig ar fi” se bazează și acoperitul ciorbei în frigider. Chiar dacă este o temperatură scăzută în frigider, apa din ciorbă se evaporă, mai lent, desigur, dar face acest lucru, tocmai de aceea rufele se pot usca într-un anumit spațiu unde este foarte frig, pentru că apa din ele se evaporă.

Tot legat de frigider, este nerecomandat a băga alimente calde în frigider deoarece principiul după care funcționează frigiderul este altul decât ne imaginăm noi și anume: frigiderul nu transmite frig alimentelor, el scoate căldura din ele (Principiul al doilea al termodinamicii susține că nu se poate ceda, de la sine,  căldură de la un corp cu temperatură scăzută la un corp cu o temperatură mai crescută), din acest motiv nu trebuie să îl  solicităm peste măsură, pentru că se poate defecta în urma suprasolicitărilor repetate.

Efectul Joule

Acest efect se referă la încălzirea unui fir conductor la trecerea curentului electric prin el. Un scurtcircuit înseamnă o rezistență aproape nulă, deci dacă nimic nu se opune trecerii curentului, el devine foarte puternic pentru că nimic nu îl împiedică (rezistență arsă), și astfel, la trecerea unui curent mai mare, se produce o cantitate de căldură mai mare, atât de multă căldură încă poate ajunge să ia foc. Desigur, actualmente majoritatea beneficiem de siguranțe automate și riscul unui incendiu din pricina unui scurtcircuit este mult mai redus.

 

Ultimele Articole

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

More like this

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Book Club by iCarte, iParte: O călătorie literară cu „Miere neagră”

Am ajuns la Ediția cu nr. XXVI la Book Club by iCarte, iParte, de...
error: Content is protected !!