AcasăDescoperaCultura generalaLa ce ne ajută în viață dacă știm Teorema lui Pitagora?

La ce ne ajută în viață dacă știm Teorema lui Pitagora?

Published on

spot_img

Deși am terminat un liceu cu profil Economic (deci mate și conta – nici acum nu știu ce naibii am căutat acolo… a, ba da, știu, se spunea că era cel mai bun…), nu mi-au plăcut niciodată, în mod deosebit, cifrele și calculele. De aceea, mai târziu, am mers la Facultatea de Științe Socio-Umane, unde am ales specializarea Jurnalism. Putea fi orice altă specializare, bineînțeles, important era să aibă ca scop comunicarea, socializarea, nicidecum calcule matematice.

De ce avem nevoie de Teorema lui Pitagora în viață? La ce ne servește, de ce a trebuit să reținem, în copilărie, că a2 + b= c2 ?

La fel te poți întreba și de ce ai nevoie să știi Tabla Înmulțirii. Ori între ce ani au avut loc Războaiele Mondiale. Sau câteva versuri din Luceafărul ori din Scrisoarea a III-a. Sau că Monalisa e totuna cu Gioconda. Mie îmi vine să intru în pământ de rușine când mă aflu într-o discuție în care nu-mi amintesc despre un anumit lucru pe care, cu siguranță, l-am învățat la școală. Dar asta e, nu știu, trec mai departe, nu mă poticnesc acolo (de aceea și existența acelor teste de cultură generală, care știți că apar lunea; mai mult pentru a-mi reaminti anumite lucruri mie însămi).

Eu nu lucrez în construcții sau în arhitectură, ci în cu totul alt domeniu în care Teorema lui Pitagora nu mi-a fost niciodată necesară ca regulă. În mod sigur, am folosit-ode mai multe ori în viață, dar nu ca formulă generală și schematizată, ci pur si simplu am avut nevoie, spre exemplu, să măsor ceva. Uite, când am comandat dressing pe hol, eu am măsurat înainte de a chema un nene priceput la asta. Pentru că am vrut să mă asigur de dinainte că voi avea loc (sau nu) pentru haine. Și pentru că o parte de deasupra putea fi folosită, am măsurat și acolo. S-a creat, astfel, un spațiu perfect pentru murături :).

Cultură generală. Asta este. Să nu treci ca gâsca prin apă și să nu se prindă nimic de tine. Ca să treci școala, iar mai apoi să termini un liceu, ai nevoie de matematică. Să-ți însușești acel minim necesar pentru a te descurca în viață. Mai departe, e treaba ta, viitorul tău dacă vrei să rămâi pe loc ori să evoluezi. Da, Teorema lui Pitagora (sau „Paharul” lui Pitagora, după cum spun grecii) nu îți servește în viața de zi cu zi. Și multe lucruri care se învață în școli nu sunt tocmai usefull (cum ar fi integralele, că tot discutăm de matematică – astea chiar că nu mi-au trebuit niciodată!). Însă sunt și altele care se aplică când nici nu te aștepți. Eu îi admir enorm pe cei care au cultură generală, chiar dacă, poate, nu empatizez cu ei pe alte direcții. Mi s-a întâmplat să merg la o expoziție de tablouri cu un tip care mi-a zis că ce nevoie are el să vadă niște tablouri, că la fel de bine se poate uita la ele pe internet (!!!). Dar așa e când te bagi să pierzi vremea cu… „platonici”, după cum spunea un om drag mie :).

Ultimele Articole

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

More like this

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Book Club by iCarte, iParte: O călătorie literară cu „Miere neagră”

Am ajuns la Ediția cu nr. XXVI la Book Club by iCarte, iParte, de...
error: Content is protected !!