Acasă Descopera Cultura generala Nichita Stănescu, ciudat şi complicat

Nichita Stănescu, ciudat şi complicat

0
Nichita Stănescu, ciudat şi complicat

Nu reuşesc să-mi amintesc la ce vârstă am citit prima poezie de Nichita Stănescu. Ştiu doar că am crezut că este femeie. Multă vreme l-am crezut femeie, după nume şi după faţă. Poeziile lui nu mi s-au părut niciodată uşoare, de multe ori de neînţeles. Dar ceva mă atrăgea, de vreme ce îmi plăcea să-l citesc.

„Noi ştim că unu ori unu fac unu,
dar un inorog ori o pară
nu ştim cât face.
Ştim că cinci fără patru fac unu
dar un nor fără o corabie
nu ştim cât face.
Ştim, noi ştim că opt
împărţit la opt fac unu,
dar un munte împărţit la o capră
nu ştim cât face.
Ştim că unu plus unu fac doi
dar eu şi cu tine,
nu ştim, vai, nu ştim cât facem.

Ah, dar o plapumă
înmulţită cu un iepure
face o roşcovană, desigur,
o varză împărţită la un steag
face un porc,
un cal fără un tramvai
face un înger,
o conopidă plus un ou,
face un astragal…

Numai tu şi cu mine
înmulţiţi şi împărţiţi
adunaţi şi scăzuţi
rămânem aceiaşi…

Pieri din mintea mea!
Revino-mi în inimă!”

Despre Nichita am citit multe. Ştiu că a fost un mare beţiv şi de asta a şi murit, nereuşind să-şi continue cariera. Bea vodka precum bem noi apa, nu de puţine ori fiindu-i rău şi tremurând mai ceva ca un drogat, dar care se însenina rapid după ce-i dădea cu alcool. În fond, Nichita Stănecu n-a fost chiar ciudat şi complicat, dar l-a urâţit foarte mult băutura, aşa cum se întâmplă în viaţă oricărui om care are probleme cu alcoolul. Cine ştie, dacă nu i-ar fi plăcut atât de mult băutura, poate că nu ar mai fi scris asemenea poezii superbe. Poate chiar la băutură compunea multe dintre ele.

De iubit, Nichita pare că le-a iubit pe toate femeile care au trecut prin viaţa lui, dar în mod special pe cele două care i-au şi marcat existenţa: soţia (ultima), Doina Ciurea, şi amanta, Gabriela Melinescu. Prima a fost ca un trofeu pentru Nichita, după ce Doina fusese iubita lui Nicolae Labiş, rivalul acestuia. Căsătorit în continuare cu Dora, marele poet a trăit zece ani o poveste de iubire cu Gabriela, muza lui. Născută în zodia Leului, aceasta din urmă l-a inspirat pe Nichita să scrie binecunoscuta poezie „Leoaică tânără, iubirea”, care, înnebunit de gelozie, o încuia mai tot timpul pe tânăra scriitoare, dispărând câte trei zile la băutură. Până când Gabriela i-a dat şansă unui suedez îndrăgostit de ea şi a plecat cu el în lume. „Doi creatori nu prea pot convieţui. E foarte greu de trăit cu un om care era un panteon întreg de persoane”, spunea Gabriela în jurnalul ei.

„De ce te-oi fi iubind, femeie visătoare,
care mi te-ncolăceşti ca un fum, ca o viţă-de-vie
în jurul pieptului, în jurul tâmplelor,
mereu fragedă, mereu unduitoare?

De ce te-oi fi iubind, femeie gingaşă
ca firul de iarbă ce taie în două
luna văratecă, azvârlind-o în ape,
despărţită de ea însăşi
ca doi îndrăgostiţi după îmbrăţişare?…

De ce te-oi fi iubind, ochi melancolic,
soare căprui răsărindu-mi peste umăr,
trăgând după el un cer de miresme
cu nouri subţiri fără umbră?…”

Articolul precedent Cartea săptămânii: Paula, de Isabel Allende
Articolul următor Citatul zilei
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!