Acasă Descopera Cultura generala Pe meleaguri românești: Castelul Bran, a doua cea mai valoroasă proprietate din lume

Pe meleaguri românești: Castelul Bran, a doua cea mai valoroasă proprietate din lume

1
Pe meleaguri românești: Castelul Bran, a doua cea mai valoroasă proprietate din lume

Promisesem AICI un articol despre Castelul Bran, însă abia acum i-a venit timpul. Doamne, ce țară frumoasă avem! Românie, dulce Românie, cât de minunată ești! Chiar am spus, în timp ce-l vizitam: ”I’m so, so proud to be Romanian!”, cu voce tare, cât să mă audă mulțimea de turiști care se bucura cel puțin la fel de mult ca mine. Poate ei erau în căutarea lui Dracula sau a fantomelor. Eu am revenit, după mulți ani, pentru a mă minuna încă o dată de acest impunător monument istoric al țării noastre, pentru a revedea și fotografia mobilierul, armele și armurile sau colecțiile de ceramică și pentru a petrece câteva minute liniștite pe terasa de la ultimul etaj.

Ridicat în urmă cu mai bine de 600 de ani în urmă, Castelul Bran se află între Munții Bucegi și Piatra Craiului, la aproximativ 30 de kilometri de Brașov, și reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice ale Transilvaniei. Înainte de a arăta imagini din prezent, vă povestesc puțin despre istoria acestui castel, lucruri pe care poate le cunoașteți sau nu sau pe care doar vi le puteți împrospăta așa cum fac eu acum. Inițial, Castelul Bran (cuvânt ce provine din limba slavă, unde ”brană” însemna ”poartă”) a fost o fortăreață construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni, în anul 1212, ce a fost cucerită de sași spre sfârșitul secolului al XIII-lea. În 1377, brașovenii primeau, din partea Regelui Ludovic I d’Anjou, dreptul de a ridica cetatea pe locul fostei fortărețe. Apoi, între 1419-1424, a intrat în posesia lui Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, care a folosit Castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său. Mult mai târziu, la 1 decembrie 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a României Mari, ca semn de recunoștiință față de contribuția sa la realizarea Marii Uniri. Iar aceasta îl lasă moștenire fiicei sale, Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea, prințesă care cosntruiește un spital, numindu-l “Inima Reginei”, destinat îngrijirii militarilor răniți din Brașov, ea însăși fiind infirmieră. Însă familia regală a fost alungată de către comuniști, castelul devenind proprietatea statului român.

În prezent, acesta adăpostește Muzeul Bran, întins pe patru etaje. La parter, se află Camera de Gardă, Capela Prinţului Mircea, Curtea Interioară și Capitelul Fântânii. La etajul I, se află Dormitorul Reginei Maria, Camera de trecere, Sala Gotică – Salonul Galben, Salonul Mare și Scara Secretă (care face legătura dintre etajul I și etajul al II-lea). La etajul al II-lea, Salonul Biedermeier, Dormitorul Regelui Ferdinand, Sufrageria, Sala Costumelor, Dormitorul Verde I, Dormitorul Verde II și Sala de proiecţie (aici puteți vedea imagini despre istoria familiei regale și a castelului). La etajul al III-lea, Salonul de Muzică şi Biblioteca Reginei Maria, Anticamera Salonului de Muzică și Logia. Iar la ultimul etaj, Apartamentul Principelui Nicolae, Accesul în Turnul de Est, Scara Principală și Terasa Castelului Bran. Toate acestea le-am notat în timp ce urcam etaj cu etaj, ascultând în căști povestea fiecăreia dintre cele 57 de camere.

Cel mai mult mi-a plăcut curtea interioară, iar fântâna are un farmec aparte (erau bănuți aruncați în ea, aș spune că ceva mai mulți decât am văzut la Fontana din Trevi din Roma :D). Sigur că și interiorul castelului mi-a plăcut, însă cel mai bine m-am simțit afară, la aer, poate și din cauza aglomerației. De menționat faptul că și regina prefera tot exteriorul, de aceea a și construit Căsuța de ceai, unde organiza tot felul de recepții (ce mă oftic că n-am apucat să beau și eu un ceai acolo 😓). Dinăuntrul castelului, cel mai mult am admirat biblioteca reginei și pianina din salonul de Muzică, locul unde suverana i-a ascultat pe George Enescu, care cânta divin la vioară, și pe pianista Cella Delavrancea.

Mitul lui Dracula

Nu voiam să scriu nimic despre asta, în primă fază. Pentru că este prea mare notorietatea castelului datorită lui Dracula, când de fapt ar trebui să se axeze cu toții pe imaginea Reginei Maria, care și-a pus mult amprenta, arătându-și calitățile artistice pentru a reface și moderniza castelul. Însă cei mai mulți suprapun istoria Castelului Bran cu romanul ”Dracula” de Bram Stoker (care nici nu știu dacă a ajuns vreodată aici).

În realitate, domnitorul Vlad Țepeș nici nu a locuit la castel. El doar a petrecut o bună bucată de timp la Brașov, pentru a trage în ţeapă tâlharii, boierii, cerşetorii, leneşii. Vă mai amintiți versurile astea: ”Cum nu vii tu Ţepeş Doamne/ Ca punând mâna pe ei/ Să-I împarţi în două cete/ În smintiţi şi în mişei?”? Se potrivesc și azi, așa-i?

Spuneam la începutul articolului că am întâlnit mulți turiști. Nu știu dacă din păcate sau din fericire. În 2014, au pășit în Castelul Bran peste 560.000 de turiști, iar mai bine de 60% erau străini. Ai noștri? Ah, da, preferă străinătatea și muzeele de-afară… Știți, revista revista Forbes a clasat Castelul Bran pe locul al doilea al celor mai scumpe proprietăţi din lume, valoarea sa fiind estimată la 140 de milioane de dolari. Pe primul loc se află o proprietate din Beverly Hills, California, aceasta fiind estimată la o valoare de 165 de milioane de dolari.

Articolul precedent Test de CULTURĂ GENERALĂ – clasa a VIII-a
Articolul următor O cană de fericire, vă rog!
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!