AcasăArhivaPe meleaguri românești: Cimitirul Ungureni, cel mai frumos din câte am văzut

Pe meleaguri românești: Cimitirul Ungureni, cel mai frumos din câte am văzut

Published on

spot_img

Nu am plănuit să vizitez Craiova anual, dar văd că se întâmplă. Așa e când ai vloguri de făcut cu oameni dragi care spun lucruri faine despre cărțile pe care le citesc 😊 – pentru asta vă aștept pe Youtube, în fiecare săptămână, cu vlogul de marți 📖). 

În urmă cu un an vizitam unul dintre cele mai frumoase parcuri văzute vreodată – Parcul Romanescu, și îmi luam o mică lecție de istorie din Muzeul Olteniei (click pe fiecare pentru cine dorește să citească articolul). De data aceasta, nu am vizitat foarte mult, am avut puțin de lucru (eu chiar iau în serios treaba asta cu vlogurile; noroc că-mi place ce fac 😊📖), dar m-am bucurat că am reușit să ajung într-un loc în care nu mai fusesem.

Cimitirul Ungureni

Spuneam în titlu că acesta este cel mai frumos din toate cimitirele văzute. Dar sunt cât se poate de îndreptățită să spun asta, pentru că… n-am mai vizitat altele 😊. Urmează cimitirul Bellu din București și sper să ajung și la Săpânța (nu am ajuns deloc în Maramureș), după care pot face un top. 

Pare cam… bizar, nu? De ce ai face o pasiune pentru cimitire? 😅 Acum câteva luni, când am mers in Glasgow, am vrut să vizitez Cimitirul Necropolis, însă n-am convins-o pe Andreea 😁. Iar în Craiova n-am convins-o pe Felicia. Noroc că pe lumea asta există și bărbați. Cu cine să te plimbi printr-un cimitir dacă nu cu un bărbat? 😅

Îmi plac cimitirele vechi. Cele dintr-un alt secol, cu sculpturi deosebite, cum nu vezi într-un cimitir obișnuit.

Revenind la Ungureni, cimitirul mai sus menționat, este un monument memorial și funerar (pentru cine dorește, îl găsește pe strada Pinului din Craiova). 

Monumentul funerar al lui Jean Mihail

Pot spune că acesta este monumentul care m-a impresionat cel mai mult din tot cimitirul. Situat în imediata apropiere a monumentului funerar al familiei Mihail, care îl înfățișează pe Ioan C. (Jean) Mihail, monumentul este un cavou construit în 1896, în stil ionic grecesc, de sculptorul român Carol Storck. La exterior, cei doi lei maiestuoși din bronz, turnați la atelierul Antoine Durenne din Paris, străjuiesc monumentul. Imediat lângă putem vedea și bustul lui Jean Mihail. De numele acestuia se leagă mare parte din istoria Palatului Jean Mihail – care, azi, este Muzeul de Artă din Craiova.

Monumentul funerar al familiei Vorvoreanu-Pleșia

Acest monument face parte dintr-o serie de opere importante realizate în țara noastră de Rafaello Romanelli (vedeți bustul regelui Carol I al României de la Castelul Pelișor sau statuile lui A. I. Cuza de la laşi şi Craiova). Turnat în bronz la începutul secolului al XX-lea, a fost declarat Monument de Artă pe vremea când comunișii erau la putere. După 1989, monumentul a fost vandalizat, iar lanțurile din bronz ce împrejmuiau monumentul au dispărut cu totul, opera lui Romanelii nemaifiind ce a fost odată…

Și poza de final 🙈:

Ultimele Articole

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

More like this

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...
error: Content is protected !!