Acasă Arhiva Recenzie „Ceva în apă” de Catherine Steadman

Recenzie „Ceva în apă” de Catherine Steadman

1
Recenzie „Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie „Ceva în apă” de Catherine Steadman

Am ales să vă prezint recenzia romanului „Ceva în apă”, scrisă de Catherine Steadman, autoare și totodată actriță născută în Anglia. 

Coperta carte Ceva in apa, scrisa de Catherine Steadman
Coperta carte Ceva in apa, scrisa de Catherine Steadman

Recenzie „Ceva în apă” de Catherine Steadman

Știți acea carte cu copertă albastră care în această vară apare ostentativ în toate librăriile, pe toate grupurile de lectură, pe toate site-urile cu cărţi, mai pe scurt peste tot? Da, ea e! E atât de mediatizată încât nu am putut rezista tentaţiei şi am cumpărat-o.

„Ceva în apă” este romanul de debut al actriţei Catherine Steadman, despre care nu auzisem până acum, dar datorită cărei notorietăţi cartea a fost propulsată rapid devenind bestseller internaţional.

În primul rând trebuie să ştiţi că devorez thrillerele, sunt o fană înfocată a genului iar suspansul nu mă lasă să închid cartea până nu am terminat-o. Un thriller foarte bun e cel pe care l-am citit într-o zi sau o noapte, sau o zi si o noapte în fine…ați înțeles ideea. Pentru mine timpul in care citesc o carte a devenit o unitate de măsură a calitatii ei.

Romanul „Ceva în apă” l-am citit în două zile. De ce? Uite explicaţia: Deşi nu mă captiva într-un mod deosebit m-am grăbit să-l termin pentru că primisem coletul de la Cărtureşti iar „Mâine” a lui Guillaume Musso mă aştepta în folie.

Cartea lui Catherine Steadman m-a surprins într-un mod plăcut dar m-a și dezamăgit în acelaşi timp.

Catherine Steadman, autoarea romanului Ceva în apă
Catherine Steadman, autoarea romanului Ceva în apă

Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la cartea „Ceva în apă”

  • Mi-a plăcut modul său de a scrie (surprinzător de bun pt un roman de debut). Foloseşte un singur fie narativ prezentând acţiunea la persoana 1 ceea ce îi oferă un caracter intim poveştii. Mi-a plăcut intruziunea în gândurile lui Erin, întrebările şi nesiguranţele ce dau romanului pe alocuri o nuanţă psihologică.
  • M-a dezamăgit caracterul absolut previzibil al poveştii. Autoarea a dat greş în crearea misterului iar tensiunea a fost aproape inexistentă.

Având în vedere cele două păreri contradictorii, din punctul meu de vedere, autoarea ar avea mai mare succes dacă ar aborda un alt gen literar. Dar ce ştiu eu? Sunt doar o cititoare.

După ce mi-am postat părerea despre carte e un grup de facebook unul dintre comentarii a fost „Am auzit că singurul lucru imprevizibil este ceea ce au găsit în apă” iar eu am răspuns: „Depinde ce te aştepţi să găsească” Dacă vă aşteptaţi la fiinţe mistice sau un portal interdimensional mdaaa adevărul poate fi imprevizibil dar dacă aţi citit câteva thrillere atunci inevitabil vă gândiţi la cadavre, asasin, informaţii periculoase, obiecte de valoare, bani, arme etc… şi aveţi dreptate.

Prin urmare caracterul previzibil al cărţii depinde foarte mult de experienţele trecute, de câte şi ce romane de acest gen aţi citit.

Dacă nu ați citit romanul „Ceva în apă”

Something in the water, titlul original al romanului
Something in the water, titlul original al romanului

Nu voi prezenta povestea cărții pentru că e thriller totuşi şi nu o să fur plăcerea lecturii celor care vor citit această carte. Totuşi vă voi da nişte sfaturi.

  • Nu aşteptaţi să apară “ceva în apă” în primele 100 de pagini. Păstraţi-vă răbdarea şi continuaţi să citiţi!
  •  Încercaţi să ignoraţi anumite dialoguri dintre cei doi soţi sau între Erin şi Holli care relevă fără niciun pic de subtilitate caracterul fiecăruia (asta pentru a avea măcar o urmă de suspans la finalul poveştii)!
  • Bucuraţi-vă de lectură şi nu fiţi prea critici pentru că în ciuda a ceea ce spun eu nu e o carte atât de rea. Din păcate eu mă raportez involuntar la cărţi foarte bune!

Întrebări pentru cei care au citit cartea „Ceva în apă”

Pentru cei care aţi citit deja romanul poate mă puteţi ajuta să găsesc răspuns la câteva întrebări:

  • De ce avea nevoie Patrick să interacţioneze cu Erin (dezvăluindu-şi astfel existenţa) doar pentru a-i afla programul pe care şeful lui deja îl ştia?
  • Care a fost scopul mesajelor mute după telefonul fix?
  • Cine l-a ucis pe Patrick şi de ce?

1 COMENTARIU

  1. Slăbuț, i s-a făcut multă reclamă, dar m-a dezamăgit. Cred că vreo 150 de pagini puteau lipsi.Plus vreo două fracturi logice care, practic, strică tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!