Acasă Arhiva Recenzie: „Degustătoarele” de Rosella Postorino

Recenzie: „Degustătoarele” de Rosella Postorino

0
Recenzie: „Degustătoarele” de Rosella Postorino

Odată cu apariția romanului “Tatuatorul de la Auschwitz” (recenzia scrisă de Eliana poate fi citită aici), subiectul Holocaustului a devenit unul de actualitate. Au apărut nenumărate romane, unele fiind pură ficțiune, altele fiind inspirate din fapte reale. Cartea scrisă de Rosella Postorino nu se axează pe război, cât pe viața a 10 femei obligate să lucreze, indirect, pentru Adolf Hitler.

Romanul a fost inspirat din viața lui Margot Yolk, un dintre cele 15 femei care au degustat mâncarea lui Hitler și singura care a supraviețuit. Puteți citi aici un articol în engleză despre Margot. Aceasta a ascuns vreme de 70 de ani faptul că a fost una dintre degustătoarele lui Hitler, mai întâi de frica de a nu fi arestată și ucisă, iar apoi de teama de a nu fi judecată pentru alegerile pe care le-a făcut pentru a supraviețui.

CARTEA POATE FI ACHIZIȚIONATĂ DE AICI

Titlu: Degustătoarele

Autor: Rosella Postorino

Gen: Ficțiune istorică, dramă

Deși are la bază fapte reale, “Degustătoarele” este un roman de ficțiune istorică. Rosella Postorino respectă detaliile oferite de Margot și atribuie pentru Rosa Sauer, personajul principal al romanului, aproape toate întâmplările și deciziile adevăratei degustătoare.

Atâta timp cât există învingători, vor exista și învinși. Totuși, istoria ar trebui să fie și a celor care și-au pierdut viața în afara frontului, care au luptat pentru cauzele în care ei credeau, al celor care trăiau în buncăre de frica bombelor, sau care mureau de foame din cauza rațiilor prea mici de mancare… obligați sau de bună voie.

E de ajuns să pomenești numele lui Hitler sau să spui ceva despre nazism și simți cum te cuprind fiori reci. Răutatea lui Hitler, manipularea lui Goebbels, sângele rece de care a dat dovadă Hoss, tiranía lui Himmler sau nepăsarea de care a dat dovadă Vaticanul în timpul războiului sunt doar câteva “motive” pentru care au murit peste șase milioane de evrei și alte milioane de oponenți sau dușmani ai regimului din Germania.

Rosella Postorino a ales un subiect delicat, dar pe care l-a dus cu succes până la final. Rosa Sauer nu este cel mai bine construit personaj, dar este unul foarte credibil: este un pic capricioasă (un pic mai mult) și nu știe exact ce simte împotriva “serviciului” pe care-l are. Nu știe dacă să aprecieze faptul că are parte de trei mese zilnice și un salariu care-i ajută familia să supraviețuiască pe timp de război sau dacă trebuie să urască nazismul pentru că i-a ucis familia și i-a trimis bărbatul pe front, în Rusia.

CARTEA POATE FI ACHIZIȚIONATĂ DE AICI

Romanul urmărește viața Rosei Sauer. După ce a fost forțată să plece din Berlinul aflat în plin război, Rosa își duce traiul chinuit într-un sătuc din Bavaria (actuala Polonia). Nu are parte de fericire și nu îi rămân decât amintirile și scrisorile venite de la Gregor, soțul ei. Deși Rosa încerca să se apropie de celelalte degustătoare, fiecare își trăiește propria dramă, sub amenințarea unei posibile morți. Când este anunțată că soțul ei este MIA (missing in action – dispărut în misiune), lumea ei se prăbușeste.

Femeile erau aduse zilnic în Woldsschanze (Bârlogul Lupului), ascunzătoarea secretă a Führerului. Deși îi gustă mâncarea, femeile nu îl văd niciodată pe cel pentru care își riscă viața la fiecare masă. Sunt tratate dur de către soldații germani din Schutzstaffel (SS) și au parte rar de privilegii, dacă pot fi numite așa. Erau împărțite în două tabere: Fanaticele – cele care-l idolatrizau pe conducător și ar fi murit fericite pentru binele Germaniei și… restu’ 🙂 .

Teama și lipsa lui Gregor o împing în brațele inamicului. Deși este conștientă că deciziile pe care le ia nu fac decât să îi pună în pericol viața, inimii nu îi poți porunci. La final, această iubire îi va salva viața, fiind singura dintre degustătoare care va supravietui recuceririi Poloniei de către ruși.

Dacă va reuși până la urmă să fie ferictă, vă las pe voi să aflați din paginile cărții. Este un roman de neratat dacă vrei să explorezi o parte a istoriei naziste despre care nu se vorbește deloc. Cartea este narată la persoana întâi, din perspectiva Rosei, iar emoțiile ei sunt foarte bine conturate.

CARTEA POATE FI ACHIZIȚIONATĂ DE AICI

Lectură plăcută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.