Titlu: Totul despre Mein Kampf
Autor: Claude Quetel
Gen: istorie
Astăzi vă prezint o carte de referinţă despre Biblia nazismului, volumul: “Totul despre Mein Kampf”, scrisă de Claude Quetel.
Scopul volumului „Totul despre Mein Kampf”
Volumul „Totul despre Mein Kampf” a luat naştere după agitaţia provocată de decizia de a reedita lucrarea lui Hitler şi de a permite intrarea acesteia în domeniul public.
În volumul de faţă, Claude Quetel urmăreşte furnizarea de informaţii necesare pentru a ne forma propria opinie în legătură cu beneficiile şi dezavantajele acestei decizii.
Temându-se de impactul pe care această lucrare îl va avea asupra publicului larg, profesorul Alexis Corbiere consideră că Mein Kampf nu ar trebui republicată. „Adevărul este că această carte îi va încânta pe cei atraşi de lucruri interzise şi pe cei atraşi de ura antievreiască, anticomunistă sau antiiluminista, care vor găsi în ea fraze pline de furie ce îi vor fascina în frenezia lor”.
Pe de altă parte, printre susţinătorii ideii de a republica „Mein Kampf” se numără Pierre Assouline care consideră lucrarea lui Hitler „un document de primă importanţă pentru a înţelege Al Doilea Război Mondial” .El ţine să precizeze, de asemenea, că „nu este cartea unui bolnav mintal, ci a unui agitator bântuit e un proiect politic nutrit din amărăciunea şi umilirile trăite de către poporul german ca urmare ale Tratatului de la Versailles”.
În volumul „Totul despre Mein Kampf”, autorul prezintă, în mod obiectiv, contextul istorico-politic în care a luat naştere lucrarea lui Adolf Hitler, oferindu-ne informaţii despre ceea ce conţine această carte precum şi parcursul ei de-a lungul istoriei.
Părerea mea despre „Totul despre Mein Kampf”
Îmi place cum scrie Claude Quetel. Ideile lui sunt foarte bine ordonate şi nu se pierde în detalii. Optează de multe ori pentru fraze scurte, uşor de urmărit, iar termenii istorici sunt foarte bine înglobaţi în text.
În ceea ce priveşte informaţiile furnizate, am fost dezamăgită la început, pentru că primele două capitole ale cărţii prezintă copilăria, adolescenţa, tinereţea lui Hitler, precum şi alte informaţii generale deja arhicunoscute cărora nu le văd rostul. Partea bună este că următoarele capitole abundă în năutate salvând astfel întregul volum.
E o idee bună sau nu să fie republicată lucrarea lui Hitler?
Ei bine, habar nu am. Tot ce ştiu e că mi-ar plăcea să citesc această carte, deşi, conform lui Claude Quetel, puterea ei stă tocmai în faptul că e greu de citit. Nu sunt vreo extremistă nazistă şi nici nu plănuiesc o exterminare în masă, dar sunt extrem de curioasă. Şi cine nu ar fi? Cum ai putea să nu te gândeşti măcar pentru o clipă ce a fost în mintea lui Hitler? Care au fost motivele care au stat la baza nebuniei lui? După atâtea cărţi ale istoricilor în care Hitler e blamat şi judecat cum să nu-ţi doreşti să afli şi varianta lui?
Înainte să am ocazia să citesc cuvintele lui Hitler i-am dat o şansă lui Claude Quetel şi vă sfătuiesc să faceţi la fel.
Scris frumos, riguros si elevat. Am rasfoit si eu cand a acest a carte dar, pentru ca am vizitat doua lagare naziste, nu am mai abut rabdare sa cites despre acest descreierat. Citing access ta recenzie m-am razgandit si fiind totusi cel Mai sinistru eveniment istoric al voi relua lectura. Felicitari Eliana!