AcasăArhivaRecenzie "Totul despre Mein Kampf"

Recenzie „Totul despre Mein Kampf”

Published on

spot_img

Titlu: Totul despre Mein Kampf

Autor: Claude Quetel

Gen: istorie

Astăzi vă prezint o carte de referinţă despre Biblia nazismului, volumul: “Totul despre Mein Kampf”, scrisă de Claude Quetel.

Scopul volumului „Totul despre Mein Kampf”

Volumul „Totul despre Mein Kampf” a luat naştere după agitaţia provocată de decizia de a reedita lucrarea lui Hitler şi de a permite intrarea acesteia în domeniul public. 

În volumul de faţă, Claude Quetel urmăreşte furnizarea de informaţii necesare pentru a ne forma propria opinie în legătură cu beneficiile şi dezavantajele acestei decizii.

Temându-se de impactul pe care această lucrare îl va avea asupra publicului larg, profesorul Alexis Corbiere consideră că Mein Kampf nu ar trebui republicată. „Adevărul este că această carte îi va încânta pe cei atraşi de lucruri interzise şi pe cei atraşi de ura antievreiască, anticomunistă sau antiiluminista, care vor găsi în ea fraze pline de furie ce îi vor fascina în frenezia lor”.

Pe de altă parte, printre susţinătorii ideii de a republica „Mein Kampf” se numără Pierre Assouline care consideră lucrarea lui Hitler „un document de primă importanţă pentru a înţelege Al Doilea Război Mondial” .El ţine să precizeze, de asemenea, că „nu este cartea unui bolnav mintal, ci a unui agitator bântuit e un proiect politic nutrit din amărăciunea şi umilirile trăite de către poporul german ca urmare ale Tratatului de la Versailles”.

 În volumul „Totul despre Mein Kampf”, autorul prezintă, în mod obiectiv, contextul istorico-politic în care a luat naştere lucrarea lui Adolf Hitler, oferindu-ne informaţii despre ceea ce conţine această carte precum şi parcursul ei de-a lungul istoriei.

Părerea mea despre „Totul despre Mein Kampf”

Îmi place cum scrie Claude Quetel. Ideile lui sunt foarte bine ordonate şi nu se pierde în detalii. Optează de multe ori pentru fraze scurte, uşor de urmărit, iar termenii istorici sunt foarte bine înglobaţi în text.

În ceea ce priveşte informaţiile furnizate, am fost dezamăgită la început, pentru că primele două capitole ale cărţii prezintă copilăria, adolescenţa, tinereţea lui Hitler, precum şi alte informaţii generale deja arhicunoscute cărora nu le văd rostul. Partea bună este că următoarele capitole abundă în năutate salvând astfel întregul volum.

E o idee bună sau nu să fie republicată lucrarea lui Hitler?

Ei bine, habar nu am. Tot ce ştiu e că mi-ar plăcea să citesc această carte, deşi, conform lui Claude Quetel, puterea ei stă tocmai în faptul că e greu de citit. Nu sunt vreo extremistă nazistă şi nici nu plănuiesc o exterminare în masă, dar sunt extrem de curioasă. Şi cine nu ar fi? Cum ai putea să nu te gândeşti măcar pentru o clipă ce a fost în mintea lui Hitler? Care au fost motivele care au stat la baza nebuniei lui? După atâtea cărţi ale istoricilor în care Hitler e blamat şi judecat cum să nu-ţi doreşti să afli şi varianta lui?

Înainte să am ocazia să citesc cuvintele lui Hitler i-am dat o şansă lui Claude Quetel şi vă sfătuiesc să faceţi la fel.

Ultimele Articole

RECENZIE O fată pe nume Willow

O fată pe nume Willow este o poveste deosebită și, cel mai important, poate...

Lista mea de cărți de 4500 de euro

Lista mea de cărți de 4500 de euro! Am făcut un video pe YouTube...

Book Club by iCarte, iParte

Am ajuns la Ediția cu nr. XXV la Book Club by iCarte, iParte, de...

BOOKS and WINE by iCarte, iParte

Books and Wine este un concept unic în România, care, la fel ca toate...

More like this

Lista mea de cărți de 4500 de euro

Lista mea de cărți de 4500 de euro! Am făcut un video pe YouTube...

Tabara iCarte, iParte ZIUA 3 – Satul Cobor

Iată-ne ajunși în ultima zi din Tabăra iCarte, cea în care ne-am împărțit între...

Tabara iCarte, iParte: ZIUA 2 – La pas prin Ferma Cobor

A doua zi din Tabăra iCarte, iParte a fost la pas prin Ferma Cobor....
error: Content is protected !!