Acasă Arhiva RECENZIE “Oamenii fericiți citesc și beau cafea”

RECENZIE “Oamenii fericiți citesc și beau cafea”

1
RECENZIE “Oamenii fericiți citesc și beau cafea”

Titlu: Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea

Autor: Agnes Martin-Lugand

Gen: beletristică

Azi vă prezint volumul “Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” al autoarei Agnes Martin-Lugand.

Ador să primesc cărţi cadou. De fiecare dată sunt surprinsă să descopăr cât de mult sau de puţin mă cunosc oamenii de lângă mine. Pe de altă parte, primesc cărţi care poate nu mi-ar fi atras atenţia într-o librărie dar cărora le descopăr frumuseţea imediat ce le am în mână. Aşa s-a întâmplat şi acum două săptămâni când am primit două volume ale autoarei Agnes Martin-Lugand.

Despre autoarea Agnes Martin-Lugand

Agnes Martin-Lugand este o romancieră franceză, de profesie psiholog. Aceasta a renunţat la carieră pentru a avea grijă de cei doi copii şi a început să scrie fără a avea mari speranţe de reuşită după cum ea însăşi dezvăluie în unul dintre interviurile sale. De fapt prima sa carte a fost refuzată de toate editurile ceea ce a determinat-o să o publice online şi să-şi vândă opera la uimitorul preţ de 49 de cenţi. Incredibil, nu?

Dintr-o carte vândută practic pe nimic în mediul online primul volum al autoarei, “Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea”, a ajuns rapid bestseller, fiind tradusă şi peste 20 de limbi şi publicată în milioane de exemplare.

Pentru mine, Agnes Martin-Lugand este o adevărată inspiraţie.

Despre cartea “Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea”

Protagonista romanului este Diane, o femeie “normală”, care trece într-o situaţie “anormală”. În urma unui accident de maşină aceasta îşi pierde soţul şi fiica, fapte ce o aruncă într-o profundă depresie.

După un an în care aproape nu părăseşte apartamentul, doarme îmbrăcată în hainele lui Colin şi alături de jucăria Clarei, Diane decide că e timpul să îşi ofere şansa de a se vindeca, dar pentru acest lucru trebuie să se îndepărteze de trecut.

“Stând la biroul lui Colin cu un atlas în față, parcurgeam harta Irlandei. Cum să-mi aleg mormântul sub cerul liber? Ce loc ar putea să-mi aducă pacea și liniștea necesară ca să fiu față în față cu Colin și Clara?”

Diane părăseşte Franţa în detrimentul Irlandei, ţara în care Colin dorea foarte mult să meargă împreună.

Odată cu schimbarea de peisaj, în viaţa protagonistei pătrund oameni noi care o ajută să regăsească dorinţa de a trăi, de a fi fericită şi de ce nu, de a iubi.

Părerea mea despre carte

Am citit romanul fără pauză, dar asta şi pentru că are doar 170 de pagini. Pot spune că, din punctul meu de vedere, este un roman de debut bun, dar nu genul de carte pe care aş reciti-o.

“Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” este o lectură uşoară şi lacrimogenă pe alocuri.

Mi-a plăcut datorită subiectului şi a emoţiilor puternice transmise, dar şi pentru faptul că autoarea nu tinde să idealizeze trăirile, acţiunile sau deciziile personajelor. Agnes le permite acestora să facă greşeli, să aibă reacţii necontrolate şi gânduri naturale.

Despre stilul în care scrie autoarea Agnes Martin-Lugand nu am o părere clară, poate şi pentru că e romanul de debut şi talentul ei nu a ajuns la maturitate. Agnes scrie simplu, dar puternic, descrie emoţii intense şi e capabilă să te transpună destul de uşor în lumea personajelor.

În romanul de faţă, autoarea adoptă o naraţiune lejeră, lucru pe care l-am apreciat, dar pe alocuri propoziţiile scurte mi s-au părut supărătoare.

Oricum, eu sunt greu de mulţumit!

Vă sfătuiesc să daţi o şansă acestei cărţi şi să vă împărtăşiţi părerile!

Articolul precedent Ziua Cărților pe Elefant! Ultimele ore cu reduceri de până la 70% la mii de titluri
Articolul următor Recenzie „Totul despre Mein Kampf”
Iubesc să citesc de când am învăţat cum să o fac. Cărţile mi-au dat libertatea de a cunoaște, de a alege, a-mi forma propriile păreri şi de a le argumenta. Mi-au dat puterea de a-i înţelege şi accepta pe ceilalţi dar mai ales pe mine însămi. M-au învăţat să iubesc viaţa şi tot ce îmi oferă ea, să mă simt norocoasă că sunt aici, acum, să profit la maxim de fiecare moment, să iubesc călătoriile şi arta, adrenalina şi sportul, să am grijă de corpul, mintea şi sufletul meu, să simt mai mult decât înainte şi să-mi accept acele sentimente neînţelese pe care le reprimăm. Cărţile m-au ajutat să înţeleg că prea mult din ceva înseamnă prea puţin din altceva. Prin intermediul lor m-am găsit echilibrul și vă doresc același lucru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!