Acasă Arhiva RECENZIE Viaţa secretă a scriitorilor, de Guillaume Musso

RECENZIE Viaţa secretă a scriitorilor, de Guillaume Musso

0
RECENZIE Viaţa secretă a scriitorilor, de Guillaume Musso

Titlu: Viaţa secretă a scriitorilor

Autor: Guillaume Musso

Gen: beletristică – thriller

Faptul că sunt îndrăgostită de romanele lui Musso nu mai e un secret pentru nimeni. Ca orice poveste de dragoste are suişuri şi coborâşuri, surprize plăcute şi dezamăgiri, dar balanţa se înclină categoric sub greutatea lucrurilor frumoase.

Ca orice roman al lui Musso, “Viaţă secretă a scriitorilor” este un volum plin de mister, răsturnări de situaţie, crime, ucigaşi şi secrete bine păstrate, dar de data asta Musso plusează cu o surpriză de proporţii, nici mai mult nici mai puţin decât moartea bruscă a celui care părea a fi personajul principal.

Desfăşurarea acţiunii

Romanul debutează cu călătoria lui Raphael, un tânăr de 24 de ani, către insula Beaumont.

Aspirând la titlul de scriitor, Raphael pornește la propriu pe urmele idolului său Nathan Fawles, care, după publicarea a trei romane de succes, s-a retras fără motiv din lumea literară.

Încercând să elucideze misterul ce îl înconjoară pe Nathan Fawles, Raphael este prins într-un vârtej de evenimente ce zguduie linișteainsulei dar și descoperiri ce îi schimbă dramatic cursul vieții.

Modul de a scrie

Ca orice autor ajuns la maturitate, Musso are un stil de scris sigur si fluid, pe alocuri conservator dar căruia nu ii lipsesc elementele de năutate. Ca în majoritatea romanelor sale, el jonglează cu naraţiunea la persoana I şi a III-a. Ne prezintă în mod omniscient desfăşurarea acţiunii, dar nu ezită să ne introducă în lumea interioară a lui Raphael supunându-l pe acesta la introspecţii delicioase.

Impresii generale

Cel mai nou roman al lui Musso, a luptat pentru inima mea pe două fronturi profitând deopotrivă de curiozitatea şi sensibilitatea mea. Ca devoratoare de thrillere am savurat fiecare picătură de adrenalină, dar pe de altă parte, pasiunea mea pentru scris m-a făcut sensibilă la dramă pe care o trăieşte personajul principal.

Nu e pentru prima dată când Musso se identifică cu protagonistul romanului său, dar e o premieră faptul că vorbeşte atât personal despre dezamăgirile şi satisfacţiile vieţii de scriitor.

”- Pentru că viaţa de scriitor este chestia cea mai puţin fascinant din lume, oftă Fawles. Duci o viaţă de zombi, singuratică şi ruptă de a celorlalţi. Stai toată ziua în pijamale în faţa calculatorului, obosindu-ţi ochii, înfulecând pizza rece şi vorbind cu personaje imaginare care până la urmă te duc în pragul nebuniei. Îţi petreci nopţile spetindu-te să cizelezi o frază, pe care trei sferturi din cititorii tăi mediocri nici n-o vor remarca. Asta înseamnă să fii scriitor”.

”– Dar merită osteneala… pentru că, pentru o clipă, eşti Dumnezeu. E aiurea ce spun, dar, preţ de o clipă, în faţa calculatorului tău, eşti un demiurg care poate să facă şi să desfacă destine. Iar după ce ai cunoscut această euforie nu există nimic mai incitant”.

Nu o dată mi-am dorit să îi cunosc în persoană pe scriitorii mei preferaţi şi sunt sigură că e un vis des întâlnit printre cititori. Tocmai pentru cei ca noi Musso a inclus în roman cugetarea lui Margaret Atwood, menită să ne ofere o nouă perspentivă.

”…cred că a vrea să cunoşti un scriitor pentru că îţi place cartea lui e ca şi cum ai vrea să cunoşti o rață pentru că îţi place foie gras-ul”.

Sper că v-am stârnit curiozitatea pentru această carte şi pentru cel care de anul trecut a devenit unul dintre scriitorii mei preferaţi!

Articolul precedent Pregătiri de Mărțișor. Reduceri de până la 70% pe Elefant în această perioadă
Articolul următor Ce reduceri au azi cele mai mari librării online din România
Iubesc să citesc de când am învăţat cum să o fac. Cărţile mi-au dat libertatea de a cunoaște, de a alege, a-mi forma propriile păreri şi de a le argumenta. Mi-au dat puterea de a-i înţelege şi accepta pe ceilalţi dar mai ales pe mine însămi. M-au învăţat să iubesc viaţa şi tot ce îmi oferă ea, să mă simt norocoasă că sunt aici, acum, să profit la maxim de fiecare moment, să iubesc călătoriile şi arta, adrenalina şi sportul, să am grijă de corpul, mintea şi sufletul meu, să simt mai mult decât înainte şi să-mi accept acele sentimente neînţelese pe care le reprimăm. Cărţile m-au ajutat să înţeleg că prea mult din ceva înseamnă prea puţin din altceva. Prin intermediul lor m-am găsit echilibrul și vă doresc același lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!