AcasăDescoperaCultura generalaRegele Mihai I, un rege fără regat ce se va odihni veșnic...

Regele Mihai I, un rege fără regat ce se va odihni veșnic în pământ românesc

Published on

spot_img

Au trecut doar câteva zile de la Ziua Națională, atunci când eu v-am îndemnat să vă rugați și pentru Regele nostru, aflat într-o stare de sănătate fragilă. Din păcate, Majestatea Sa s-a stins din viață ieri, la 96 de ani, fiind ultimul monarh al României, un rege foarte iubit, pe care România l-a primit cu dragoste înapoi în țara sa după revoluția din 1989.

Oamenii l-au iubit

Fiul regelui Carol al II-lea a fost foarte iubit de către români mereu, iar poporul a suferit pierderea sa temporară odată cu instalarea regimului comunist în România. A revenit la poporul său, însă, la câțiva ani după revoluție, după o încercare de revenire în 1990, într-o Românie abia ieșită de sub dictatura ceaușistă, o Românie conservatoare, care nu l-a primit, ci l-a trimis înapoi de unde a venit prin intermediul celor ce erau atunci la conducere. Nu a încetat niciodată, totuși, să spere că țara căreia s-a dedicat și căreia i-a fost rege fără regat atâta amar de vreme, îl va primi cu drag. Așa a și fost, țara l-a primit cu iubire, și, chiar în ziua revenirii, Majestatea Sa s-a adresat zecilor de mii de oameni adunați în București de la balconul unui hotel, nefiindu-i dat dreptul să îi vorbească poporului său de la balconul unui palat.

Regele Mihai I – omul

Îl admir enorm pentru tot ceea ce a făcut în viața lui. Regele Mihai nu a dus o viață luxoasă în exil, ci a muncit pentru a-și întreține familia. Regele Mihai I a fost demn, a fost un om căruia i-a plăcut să se dedice pasiunilor lui atunci când era cazul. A fost un fotograf desăvârșit, a fost fermier, pilot, antreprenor.

„În Exil, singurătatea noastră a fost cu atât mai mare cu cât dorul de ţară şi nevoia de a trăi laolaltă cu românii ne-au fost puse la îndoială sau uitate. (…) Am fost întrebat de mai multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit altfel de a spune adevărul despre starea mea de atunci decât că am plecat cu moartea în suflet”, mărturisea Regele despre perioada din exil.

Ultimul monarh al României, Mihai I, s-a stins la vârsta de 96 de ani, după o viață lungă, trăită cu greutate, după exilul din Elveția, iar mai apoi greutatea venind din problemele de sănătate, căci a suferit de leucemie și de cancer la piele. A avut o viață demnă, muncind din greu în ferma proprie, ca să-și crească frumos cele cinci fiice, dar a și scris o istorie frumoasă a țării nostre, luând o decizie foarte importantă în cel de-al Doilea Război Mondial: „Nici Hitler și nici Mussolini nu și-ar fi imaginat ca acest monarh tânăr și fără experiență a fost în măsură să schimbe cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu o lovitură de stat. Sau cel puțin, să scurteze carnagiul cu jumătate de an”,  apreciază istoricii.

Ultimele Articole

SINGLES PARTY: O noapte memorabilă în București

Singles Party, exact așa cum îi spune și numele, este o petrecere concepută pentru...

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Books and Wine: O seară de poveste în București

Books and Wine a avut a III-a ediție și ne-a oferit o seară magică,...

More like this

Cum am petrecut în Tabăra de Lectură de la Sinaia

Încă o Tabără de Lectură specială am avut și la Sinaia, alături de alți...

Books and Wine: O seară de excepție, cu Florin Piersic Jr, Daniel Zărnescu și Marius Neagu

Cea de-a patra ediție a evenimentului Books and Wine, organizată cu succes de iCarte,...

Book Club by iCarte, iParte: O călătorie literară cu „Miere neagră”

Am ajuns la Ediția cu nr. XXVI la Book Club by iCarte, iParte, de...
error: Content is protected !!