Acasă Sanatate Educatie nutritionala Sănătate: De ce aş renunţa la alimentele care conţin gluten?

Sănătate: De ce aş renunţa la alimentele care conţin gluten?

0
Sănătate: De ce aş renunţa la alimentele care conţin gluten?

gluten-kids

De ceva ani, a apărut o modă nouă în ceea ce priveşte alimentaţia, şi anume eliminarea tuturor produselor din viaţa noastră ce conţin gluten. Moda a venit de departe, aşa cum era de aşteptat (de la vedete precum Le Gaga, Victoria Beckam, Miley Cyrus). Avem prostul obicei de a copia ce e în afară, chiar dacă nu avem habar despre ce e vorba.

Prin definiţie, glutenul este o substanță proteică densă, vâscoasă, moale și elastică, prezentă în boabele și în făina cerealelor.

Aşadar, repet ce spune Wikipedia: glutenul este o proteină. Se găseşte în pâine, în biscuiţi, în paste etc.

Din cele citite, constat că glutenul este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenţă, balonare şi diaree, din cauza faptului că această substanţă irită intestinul. Eu am des aceste probleme, dar n-am luat niciodată seama la ele. Nici acum nu ştiu dacă e cazul să-mi fac probleme.

La un moment dat, probabil că am să renunţ la tot ceea ce conţine gluten şi am să mă „dau” după un stil de viaţă sănătos, în special atunci când voi avea copii şi voi vrea să-i cresc după alte reguli. Deşi, sincer vorbind, în copilăria mea, cred că nici în adolescenţă, nu auzisem de acest cuvânt. Acum nu mai mergi la piaţă, fără să te uiţi pe etichetă dacă scrie gluten. Ei bine, până voi avea o familie, eu vreau să mănânc tot ce-mi place. N-aş putea renunţa la pastele Barilla sau la miezul de pâine de la KB ori de la Savoria, deşi scrie clar la ingrediente, cu litere bolduite, gluten.

În trecut, eram mai gurmandă, mai pofticioasă. Acum sunt doar pofticioasă, iar greutatea mea oscilează destul de des; ba pun o jumătate de kilogram pe mine, ba dau jos vreo două.

Dacă e să schimb ceva în viaţa mea, nu are legătură cu glutenul. Mi-ar plăcea să renunţ la prăjeluri, la mâncărurile grase, la uleiul pe care îl pun cu tona în ciorbe etc. Şi pe lângă asta, mi-ar plăcea să dorm mai mult noaptea, să fac mai mult sport, să mă plimb mai mult. Mi-ar plăcea, dar pe de altă parte îmi place să mănânc tot ce am zis că aş scoate din regimul alimentar, îmi place să scriu nopţile şi îmi plac mai mult plimbările cu maşina decât în parc. Nu degeaba spun eu că sunt la extreme…!

Articolul precedent Citatul zilei
Articolul următor Pentru că sunt îndurerată de tot ceea ce am văzut… nu sunt în stare să găsesc un titlu :(
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!