Acasă Carti Carti dezvoltare personala Șantajul emoțional: comun, dar nu și permis

Șantajul emoțional: comun, dar nu și permis

0
Șantajul emoțional: comun, dar nu și permis
Sursa foto: amazonaws.com

Ai fost șantajată emoțional în relația de cuplu sau de prieteni? Dacă da, atunci trebuie să încerci să îți setezi niște limite și să îți menții integritatea. Toți oamenii vor avea de-a face în viață cu un șantaj emoțional. Însă, în loc să încerci să-l ascunzi, mai întâi ar trebui să înțelegi câteva lucruri.

În primul rând, trebuie să înțelegi că o persoană care este manipulată nu este capabilă să recunoască aceste tactici care sunt de obicei folosite cu abilității subtile. În al doilea rând, prima dată nici nu își dau seama. Sunt prea tinere. Sau poate că este vorba de faptul că nu există suficientă experiență de viață pentru a recunoaște profilul unui manipulator.

Cu toate acestea, după prima lecție și această experiență timpurie, trebuie să fie analizate toate situațiile. Asta înseamnă fiecare acțiune, cuvând și gest. Este nevoie de analiză pentru a identifica noi comportamente și a ști cum să setezi o limită, o barieră defensivă.
În același timp, nu poți uita că acest tip de experiență se întâmplă întotdeauna dintr-un motiv: de a învăța. În acest fel, devii capabilă să ocolești obstacolele din calea ta. Iar aceasta îți permite să avansezi cu o mai bună integritate și o împlinire.

De ce este permisă manipularea iar și iar?

Există mulți oameni care, spre deosebire de ceea ce am spus mai devreme, călătoresc din nou pe același obstacol: aceștia se lasă în mod conștient manipulați. Ei se încadrează în același fel de relație în mod repetat. De ce se întâmplă acest lucru? Ce explicație psihologică poate fi în spatele acestor alegeri?

Oamenii care se lasă manipulați în mod constant necesită o întărire pozitivă. Manipulatorii fac asta, iubesc la început. Ei plâng și dau o mulțime de întăriri pozitive pentru a obține ceea ce vor. Oferă ceea ce persoana de alături are nevoie ca să se simtă ”bine”.

În același timp, un alt aspect explică această predare voluntară a manipulării. Acesta este faptul că cei manipulați nu știu cu adevărat cum să se simtă iubiți sau respectați. Uneori, există oameni care nu au avut niciodată o legătură puternică cu nimeni, nici măcar la nivel de familie. Ei se simt „flămânzi” după iubire. Și de aceea sunt capabili să accepte orice „înlocuitor”. Aceasta este în ciuda efectelor secundare care apar.

Arta manipulării este foarte comună. Dar, tocmai pentru că este obișnuită, nu este permisă. Din păcate, acest tip de comportament este obișnuit. Manipulatorul încearcă să influențeze modul tău de a acționa sau emoțiile altor persoane pentru binele propriu.

Acest lucru se regăsește în relații de cuplu, de prietenie, în relațiile familiale și, de asemenea, la locul de muncă. Trebuie să putem identifica aceste mecanisme și să reacționăm. Făcând acest lucru nu este nici măcar un act egoist sau excesiv. În schimb, este un act de bunăstare fizică, mentală și emoțională.

Spunem un „act egoist sau excesiv”, deoarece este foarte comun ca persoana să încerce să stabilească limite. Dar în ochii manipulatorului, ei pot fi văzuți cu suspiciune sau lipsă de încredere. Ca urmare, este normal ca ei să spună lucruri precum „bineînțeles că vreau ce e mai bine pentru tine, gândești gresit” , „cât de puțină încredere ai în mine” sau „vezi cât de puțin apreciezi tot ce fac pentru tine”.

Un ”NU” spus la timp potrivit

Acesta este, fără îndoială, primul principiu pe care trebuie să-l adăugăm în viața de zi cu zi: un „nu” spus la timpul potrivit ne ajută să prevenim multe probleme care pot să apară mai târziu. Dacă ceva nu te mulțumește sau te incomodează, trebuie să-l spui cu voce tare. În acest fel, alți oameni vor ști exact unde sunt limitele tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!