Scriitorii români care au ajuns celebri la nivel internațional
Scriitorii români care au ajuns celebri la nivel internațional

Literatura de pe plaiurile românești (cel puțin cea contemporană) este subestimată, deși avem autori a căror carieră a fost în umbră mult timp, mulți dintre aceștia au fost recunoscuți la nivel internațional.

Scriitorii români care au ajuns celebri la nivel internațional

Traducând și fiind traduși, aceștia și-au făcut loc printre miile de cărți tipărite la foc continuu peste hotare, și au ajuns să impresioneze prin perseverență și modul specific de a crea. De la Mircea Eliade la Mircea Cărtărescu, toți și-au dezvăluit pasiunea pentru cultură și cărți; prin urmare, au ajuns să fie recunoscuți dincolo de barierele României.

Mircea Eliade

Ale cărui cărți sunt recunoscute la nivel internațional, alături de studiile sale asupra istoriei religiilor. Devine profesor în Statele Unite, unde predă chiar acest subiect. ”Tratat de istorie a religiilor” și ”Maytrei” sunt cele mai traduse și cunoscute cărți ale sale la nivel internațional.

Emil Cioran

Filosoful renumit al României, s-a stabilit în Franța în 1945, unde operele sale au devenit cunoscute, deși publicase cărți și în română (”Pe culmile disperării”), celelalte au fost publicate în franceză.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu este cel mai mare poet din istoria României
Mihai Eminescu este cel mai mare poet din istoria României

Marele poet român a avut parte de recunoaștere internațională încă de pe vremea când studia la Viena. Operele sale au fost traduse în numeroase limbi străine. Are un bust în Montreal, iar poeziile sale sunt nemuritoare.

Gellu Naum

Al cărui nume onorează Festivalul Internațional de Poezie ”Gellu Naum”, organizat de liceul în care acesta a fost elev. A studiat filozofia la București și Paris. Poeziile sale au fost, de asemenea, traduse în mai multe limbi, având prieteni mulți scriitori francezi care i-au apreciat scrierile.

Mircea Cărtărescu

Scriitorul contemporan este cel mai premiat în momentul de față,(cel mai recent fiind chiar anul trecut, în 2018) datorită cărților sale traduse, ”Solenoid” și ”Orbitor” fiind considerate capodopere în străinătate.

Toți cei menționați mai sus au avut obsesia lecturii, a culturilor și, fiind intelectualii unei țări care a trecut prin diferite etape de conducere, influențele literaturii universale și-a pus amprenta pe creațiile fiecăruia.

Lavinia Bușe
În momentul în care mi s-a aprins luminiţa spre lectură, nu exista nimic altceva decât lumea în care m-am transpus. De aceea poate sunt cu capul în nori, sau undeva sub pământ, dar întotdeauna mă voi surprinde prinsă într-o lume pe care nu o am aici. Însă prefer pisicile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here